Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Ruský Google” je na prodej. Nabídky oligarchů ocenily Yandex na miliardy dolarů

„Ruský Google” je na prodej. Nabídky oligarchů ocenily Yandex na miliardy dolarů.
Profimedia
Dušan Kütner
duk

Provozovatel dominantního ruského internetového vyhledávače Yandex se rozhodl prodat většinový podíl ve firmě. Nabídky na koupi podílu v podniku, který je kvůli ruské invazi na Ukrajinu pod ostrým dohledem Kremlu, předložili i tamní miliardáři Vladimir Potanin a Vagit Alekperov. Jejich nabídka oceňuje celou firmu na sedm miliard dolarů, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Představenstvo společnosti Yandex NV obdrželo samostatné nabídky od miliardářů Vladimira Potanina a Vagita Alekperova na koupi kontrolního podílu v dominantním ruském vyhledávači. Nabídky oceňují ruská aktiva společnosti na zhruba sedm miliard dolarů (asi 153 miliard korun), uvedl Bloomberg s odkazem na své zdroje obeznámené se situací.

Nejbohatším Rusem je v současnosti Andrej Melničenko

Hodnota majetku ruských miliardářů se za poslední rok zvýšila o 152 miliard dolarů

Hodnota majetku ruských dolarových miliardářů se za poslední rok zvýšila o 152 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu korun), tedy o více než dvě pětiny. Přispěly k tomu vysoké ceny přírodních zdrojů a obnovování hodnoty majetku po propadu, který nastal bezprostředně po začátku ruského útoku na Ukrajinu. Na předválečnou úroveň se však hodnota majetku ruských miliardářů ještě nevrátila. Uvedla to podle agentury Reuters ruská verze časopisu Forbes.

Přečíst článek

Potanin je podle indexu miliardářů Bloombergu aktuálně nejbohatší Rus s majetkem ve výši 29,2 miliardy dolarů a mimo jiné prezident a majitel třetinového podílu v metalurgické společnosti Nornikel, která je největším světovým výrobcem palladia a niklu. Alekperov je na čtvrtém místě v Rusku se jměním 20,2 miliardy dolarů, do loňského roku byl dvacet let prezidentem ruského ropného gigantu Lukoil a stále je jeho akcionářem.

Cena zahrnuje i Kremlem nařízenou „slevu"

Představenstvo Yandexu, který v Rusku vlastní také oblíbenou aplikaci a platformu pro elektronický obchod, bude pravděpodobně diskutovat o nabídkách příští týden, až se sejde v Dubaji. Na schůzce ale nemusí učinit konečné rozhodnutí, podotkl Bloomberg.

Šéf Lukoilu Vagit Alekperov (vpravo) na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem

Šéf ruského gigantu Lukoil kritizoval válku na Ukrajině. Už není šéfem

Ruský ropný gigant Lukoil vyzval již na začátku března k rychlému ukončení války na Ukrajině. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se proti ruské invazi na Ukrajinu postavil. Jeho šéf a jeden z nejbohatších Rusů Vagit Alekperov (na snímku vpravo) odvážný krok neustál a po více než měsíci od kritiky odstoupil z funkce.

Přečíst článek

Nabídky usilují o alespoň 51procentní podíl v ruském byznysu Yandexu, který má podle nabídek hodnotu zhruba 560 miliard až 600 miliard rublů, tedy sedm až 7,5 miliardy dolarů. V ceně je započítána i Kremlem nařízená 50procentní „sleva" pro prodeje zahraničních společností, které chtějí opustit Rusko. Yandex má sídlo v Nizozemsku, které úřady považují za „nepřátelskou“ zemi. Mluvčí Yandexu, Potanina i Alekperova odmítli informace agentury komentovat.

Zájem o Yandex přichází v době, kdy se západní spojenci Ukrajiny snaží sankcionovat majetky ruských oligarchů i ruské firmy. Potanin je na sankčním seznamu Velké Británie a USA. Alekperov se stal jedním z cílů Velké Británie.

Pod tlakem od začátku invaze

Yandex se dostal pod silný tlak v Rusku i v zahraničí od doby, kdy prezident Vladimir Putin před více než rokem napadl Ukrajinu. Yandex, dříve nazývaný „Google of Russia“, se nyní snaží zbavit svého ruského podnikání, které generuje většinu jeho příjmů, a věnuje se několika mezinárodním startupům.

Šéf Lukoilu Ravil Maganov zemřel po pádu z okna nemocnice.

Šéf Lukoilu zemřel po pádu z okna. Údajně spáchal sebevraždu

Šéf druhého největšího ruského producenta ropy Lukoil Ravil Maganov zemřel po pádu z okna nemocnice, kde byl na vyšetření. Podle ruské agentury TASS spáchal sebevraždu. Lukoil byla jedna z prvních ruských firem, která se vyslovila proti invazi na Ukrajině, uvedla agentura Bloomberg. Podle ruských médií je to letos již sedmé podezřelé úmrtí některého z nejvyšších ruských manažerů.

Přečíst článek

Aktivum je „politicky náročné" vzhledem k velké roli Yandexu mezi ruskými technologickými společnostmi a jakákoli vítězná nabídka bude podle lidí pravděpodobně zahrnovat konsorcium vlastníků. Souhlas s prodejem musí podepsat i Kreml, takže rozhodnutí představenstva bude považováno za doporučení, podotkl Bloomberg.

Yandex se kvůli tlaku Kremlu v loňském roce zbavil svého agregátoru zpráv, který byl kritizován za „očerňování ruské speciální operace na Ukrajině", jak invazi Kreml i státní média nazývají. Stále však kontroluje více než 60 procent místního vyhledávacího trhu a vystavuje jej intenzivnější pozornosti kremelské internetové cenzury.

Vladimir Potanin

Nejbohatší Rus žádá Putina: Nevracejte nás zpět do roku 1917

„Nevracejte nás zpět do roku 1917,“ žádá nejbohatší Rus a největší akcionář těžního giganta Norilsk Nickel Vladimir Potanin vládu Vladimira Putina. Konfiskace majetku západních společností, které kvůli invazi na Ukrajinu opustily ruský trh, by podle něj zemi vrhla o 100 let zpátky, kdy k podobnému kroku přistoupili bolševici po velké říjnové revoluci. Na jeho prohlášení, výjimečné kritické mezi ruskými oligarchy vůči ruské invazi, upozornil server CNN.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme