Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Desetiletý spor končí. Goldman Sachs zaplatí miliardy za diskriminaci žen

Desetiletý spor končí. Goldman Sachs zaplatí miliardy za diskriminaci žen
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Po více než deseti letech končí spor vyvolaný hromadnou žalobou téměř tří tisícovek bývalých i současných zaměstnankyň prestižní americké banky Goldman Sachs týkající se nerovnoměrného odměňování mužů a žen. Banka souhlasila, že pro urovnání sporu zaplatí 215 milionů dolarů (asi 4,5 miliardy korun), napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Jedna z největších amerických bank Goldman Sachs souhlasila s tím, že zaplatí 215 milionů dolarů za urovnání hromadné žaloby s velkou skupinou bývalých a současných zaměstnankyň. Ukončila tím dlouhodobý případ, v němž žalující strana tvrdila, že banka z Wall Street systematicky diskriminuje ženy, uvedl The Wall Street Journal.

Firmy mají tři roky na to, aby vyřešily nerovné odměňování, zaznělo na konferenci Equal Pay Day

Nespravedlivé rozdíly v platech mužů a žen vedou později k nespravedlivým rozdílům v penzích. Jsou i důvodem, proč ženy s nízkými platy neodcházejí od násilných partnerů. Je proto nutné, aby zmizely genderové rozdíly v odměňování a ženy získaly větší sebevědomí a odvahu si říci o zvednutí platu či odejít ze špatného vztahu. Aktivita musí vycházet nejen od žen samotných, ale i od firem, organizací a také od státu, zaznělo na 14. ročníku konference Equal Pay Day, která se koná v Praze až do neděle.  A že jde o aktuální téma, potvrzuje i ve čtvrtek schválená směrnice Evropského parlamentu o transparentnosti odměňování ve firmách.

Přečíst článek

V příštích třech letech bude mít banka i nezávislého experta, který bude analyzovat, jak hodnotí výkon svých zaměstnanců a jak povyšuje zaměstnance z nižších na vyšší pozice. Vyplývá to z prohlášení banky, které podrobně popisuje některé podmínky vypořádání. Nezávislý odborník bude také provádět studie mzdové rovnosti, analyzující případné rozdíly v odměňování žen a mužů. 

První žaloba padla v roce 2010

Vyrovnání se týká asi 2800 žen, které zastávaly pozice vysokých manažerek či přímo viceprezidentek v divizích investičního bankovnictví či správy investic a cenných papírů od přibližně počátku tohoto století až do konce března letošního roku.  

Europoslankyně: Za stejnou práci náleží mužům i ženám stejné odměny

Europoslankyně: Za stejnou práci náleží mužům i ženám stejné odměny

Gender pay gap, tedy nerovné odměňování mužů a žen stejné kvalifikace a schopností, je stále přítomným problémem napříč všemi zeměmi Evropské unie. Snaha europoslanců o potírání těchto rozdílů vyústila v těchto dnech v přijetí nové směrnice. Ta přináší soubor opatření, která mají zvýšit transparentnost v odměňování, píší ve svém příspěvku europoslankyně Michaela Šojdrová a Frances Fitzgerald. A jaká opatření to jsou?

Přečíst článek

Žaloba poprvé podaná v roce 2010 tvrdila, že Goldman Sachs diskriminovala ženy, pokud jde o odměňování, povýšení, hodnocení výkonu a obchodní příležitosti. Žaloba tvrdila, že zaměstnankyně byly placeny méně než jejich mužské protějšky na stejných pozicích a měly méně příležitostí postoupit na vyšší pozice. 

„Po více než deseti letech intenzivních soudních sporů se obě strany dohodly na vyřešení této záležitosti,“ uvedla Jacqueline Arthurová, globální šéfka řízení lidského kapitálu Goldman Sachs, v prohlášení. 

video

Ženy v Česku berou v průměru o 36 procent méně než muži. To je dost smutná statistika, říká Lenka Šťastná z BPWCR

Byznys byl doménou mužů a fungoval podle jejich, pro dnešní dobu již nepřijatelných pravidel. Přesto v české společnosti stále přetrvávají směrem k ženám nerovné podmínky. A nejde jen o odměňování, míní prezidentka organizace Business & Professional Women ČR Lenka Šťastná. Hlavním problémem je nedostatek respektu vůči ženám a jejich práci, řekla Šťastná v pořadu Eva Talks na Newstream TV.

Přečíst článek

The Wall Street Journal minulý týden uvedl, že banka vede jednání o urovnání s cílem ukončit soudní spor. Soud měl začít v červnu v New Yorku. 

„Jsem hrdá na to, že jsem mohla bez váhání téměř třináct let podporovat tento případ, a věřím, že toto urovnání pomůže ženám, které jsem měla na mysli, když jsem žalobu podávala,“ řekla Shanna Orlichová, jedna z žen, které firmu žalovaly.

Kvóty nejsou fér. Lidé mají dostávat příležitost podle svých schopností, říká Marco Iannaccone, General Manager a místopředseda představenstva, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Marco Iannaccone z UniCredit Bank: Kvóty nejsou fér. Lidé mají dostávat příležitost podle svých schopností

Na pražské konferenci o diverzitě pořádané byznysovým portálem newstream.cz zazněly příběhy o nerovných příležitostech ve firmách i o nedostatečné odvaze žen usilovat o stejné platy, jako mají muži. Část velkých firem se nicméně už snaží tuto situaci měnit a vytváří prostředí, kde záleží na výkonu a schopnostech, nikoliv na tom, jak kdo vypadá nebo jakého je genderu, rasy, vyznání nebo kultury. Jednou z takovýchto společností je i UniCredit Bank. „Diverzita je obohacující pro všechny. Stejně tak i koncept udržitelnosti. To jsou pro nás klíčové věci,“ říká v rozhovoru generální manažer české a slovenské UniCredit Bank Marco Iannaccone.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Roger Ng, jediný bankéř Goldman Sachs, který šel před soud kvůli globálnímu skandálu kolem investičního fondu 1MDB, byl shledán vinným ze své role v drancování malajského fondu.

Exbankéř Goldman Sachs uznán vinným za miliardový podvod, hrozí mu 30 let vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme