Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Facebook dostal v EU rekordní pokutu za správu dat uživatelů. Vyšší než kdysi Amazon

Facebook dostal v EU rekordní pokutu za správu dat uživatelů. Vyšší než kdysi Amazon
Anthony Quintano / Creative Commons / CC-BY-2.0

Provozovatel sociální sítě Facebook, společnost Meta Platforms, dostal v EU rekordní pokutu ve výši 1,2 miliardy eur (asi 28 miliard korun). Důvodem je podle evropských regulačních orgánů porušení práv spotřebitelů na ochranu soukromých údajů, které Meta přenáší z EU na servery ve Spojených státech. Podle Bruselu tak Meta nedokázala ochránit data před americkými bezpečnostními službami, uvedla agentura Bloomberg. Firma se odvolá.

Reklama

Americká společnost Meta Platforms dostala od regulačních úřadů Evropské unie rekordní pokutu kvůli ochraně soukromí uživatelů. Důvodem je přesun dat uživatelů její sociální sítě Facebook z EU na servery v USA. Je to nejvyšší pokuta, jaká kdy byla v unii za podobné prohřešky uložena. Dosavadní rekordní pokuta 746 milionů eur (16,3 miliardy korun) byla za podobný přečin udělena firmě Amazon.

Čistý zisk americké internetové společnosti Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 24 procent na 5,71 miliardy dolarů.

Zisk Mety se ve čtvrtletí snížil, ale tržby rostly. Akcie majitele Facebooku a Instagramu výrazně posílily

Čistý zisk americké internetové společnosti Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 24 procent na 5,71 miliardy dolarů (zhruba 122 miliard korun). Tržby však vzrostly o tři procenta na 28,65 miliardy dolarů a překonaly očekávání analytiků. Akcie podniku si po zveřejnění výsledků připisovaly více než deset procent.

Přečíst článek

Meta Platforms také podle agentury Bloomberg nedokázala zabránit ochraně dat evropských uživatelů, protože evropské regulační úřady se domnívají, že by k informacím mohly mít přístup americké zpravodajské služby. 

Meta se proti pokutě odvolá

Meta označila pokutu za "neoprávněnou a zbytečnou" a bude usilovat o její pozastavení soudní cestou, reagoval americký gigant v prohlášení zaslaném agentuře AFP. "Tisíce společností a organizací se spoléhají na možnost předávat údaje mezi EU a USA" a "existuje zásadní rozpor mezi pravidly americké vlády pro přístup k údajům a evropskými právy na ochranu soukromí," uvedla Meta.

Apple chystá novou funkcionalitu, která umožní dědit dědit emailové schránky nebo profily na sociálních sítích.

Brusel zpřísnil pravidla pro internetové obry. Musí víc dbát na soukromí uživatelů

Velké internetové firmy jako Google, Facebook, Amazon, Apple či Alibaba budou od srpna muset dodržovat přísnější pravidla ochrany práv a potřeb uživatelů. Evropská komise v úterý stanovila seznam 19 „velmi velkých internetových platforem“, na něž se budou vztahovat zvláštní podmínky v rámci loni schváleného aktu o digitálních službách (DSA). Společnosti ze seznamu budou muset více dbát na soukromí uživatelů či důsledněji postupovat proti nelegálnímu obsahu či dezinformacím.

Přečíst článek

Nejvyšší unijní soud v roce 2020 rozhodl, že dohoda mezi EU a USA o přenosu dat byla neplatná s odvoláním na obavy týkající se sledování ze strany zpravodajských služeb. Irská komise pro ochranu dat (DPC) následně letos v dubnu uvedla, že má měsíc na vydání nařízení k zablokování datových toků Facebooku přes Atlantik.

Firma hrozila zastavením Facebooku v EU

Meta loni varovala, že rozhodnutí zakázat mechanismus, který používá k přenosu dat z Evropy do Spojených států, by jí mohlo donutit pozastavit služby Facebooku v Evropě.

Zuckerbergova Meta zaplatí miliardy za únik dat z Facebooku. Ale trvá na nevině

Zuckerbergova Meta zaplatí miliardy za únik dat z Facebooku. Ale trvá na nevině

Americká internetová společnost Meta Platforms se dohodla, že zaplatí 725 milionů dolarů (zhruba 16,5 miliardy korun) za urovnání hromadné žaloby, podle které umožňovala přístup k osobním údajům uživatelů třetím stranám, včetně výzkumné firmy Cambridge Analytica. Informovala o tom agentura Reuters. Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

Přečíst článek

Pokračující přenosy dat giganta mezi sociálními sítěmi do USA neřešily „rizika pro základní práva a svobody“ lidí, jejichž data byla přenášena přes Atlantik, uvedla irská komise pro ochranu DPC. 

Kromě pokuty dostala Meta pět měsíců na pozastavení jakéhokoli budoucího přenosu osobních údajů do USA a šest měsíců na zastavení „nezákonného zpracování, včetně ukládání, v USA“ přenesených osobních údajů z EU, uvedl Bloomberg.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Evropa má problém. Německo, motor Evropy, ztrácí výkon a paktuje se s Čínou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme