Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejdražší dům v Americe. „Picasso” mezi rezidencemi v luxusní čtvrti Bel Air se opět zapíše do realitních dějin

Dům Casa Encantada v Bel Air v Los Angeles je na trhu v červnu 2023 nabízen na realitním trhu jako nejdražší nemovitost v USA, a to za 250 milionů dolarů.
Thomas Sabin Studio, se svolením
Dušan Kütner
duk

Dvakrát se zapsal do historie realitního trhu v USA jako nejdražší prodaný dům na trhu a nyní se tak zřejmě stane potřetí. Řeč je o rezidenci ze třicátých let zvané Casa Encantada v luxusní čtvrti Los Angeles Bel Air, která se nyní ocitla na trhu s cenovkou 250 milionů dolarů (asi 5,43 miliardy korun), napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Casa Encantada o obytné rozloze 3700 metrů čtverečních, postavená během hospodářské krize, je jedna z nejvýznamnějších nemovitostí v Los Angeles. Dům se zhruba 8,5 akry pozemků již v minulosti dvakrát vytvořil rekord jako nejdražší soukromý dům prodaný v USA - poprvé v roce 1980 a poté znovu v roce 2000, uvedl The Wall Street Journal.

V Dubaji se na trhu ocitl nejdražší dům v historii, zámek ve Style Versailles je na prodej za 204 milionů dolarů.

FOTOGALERIE: Nejdražší dům v Dubaji. Magnát jej prodává za miliardy, zdobí jej statisíce plátků zlata

Stále rostoucí trh s nemovitostmi v Dubaji dosáhl nového rekordu. Na prodej je nejdražší dům, či spíše zámek ve stylu Versailles, za 204 milionů dolarů (asi 4,4 miliardy korun). Mramorový palác, který mimo jiné zdobí 700 tisíc plátků zlata, kupole na stropech, garáž pro 15 aut či akvárium s mořským korálem o objemu 80 tisíc litrů, si můžete prohlédnout ve fotogalerii níže.

Přečíst článek

Nyní se jeho současní majitelé, miliardář a finančník Gary Winnick a jeho manželka, umělkyně a spisovatelka Karen Winnicková, pokoušejí dosáhnout rekordu potřetí, neboť nemovitost dali na trh za potenciálně rekordních 250 milionů dolarů. Současný americký rekord ve výši zhruba 240 milionů dolarů byl stanoven v roce 2019, kdy titán hedgeových fondů Ken Griffin koupil penthouse na newyorské Billionaires' Row. 

Dům vlastnil i hoteliér Conrad Hilton

Casa Encantada je jednou z malé sbírky „trofejních" realit v Los Angeles, o čemž svědčí i jména bývalých majitelů. Mezi nimi byl i hoteliér Conrad Hilton či miliardář, filantrop a bývalý majitel nadnárodní potravinářské firmy Dole Food David Murdock.

„Dům má na trhu pozici jako Jackson Pollock nebo Pablo Picasso v umění, zcela oddělený od zbytku trhu a stojící ve své vlastní lize. Pro mě je to umělecké dílo a já mohl být jeho správcem," prohlásil jeho současný majitel, 75letý Winnick.

Módní návrhář Tommy Hilfiger prodal svůj dům v Palm Beach na Floridě za 41,4 milionu dolarů.

Tommy Hilfiger jako zdatný realitní investor. Po půl roce prodal dům za miliardu, vydělal sto milionů

Kultovní módní návrhář Tommy Hilfiger je nejen zdatný v módním byznysu, ale i v tom realitním. Ani ne po půl roce prodal své luxusní sídlo v Palm Beach na Floridě za 41,4 milionu dolarů (asi 910 milionů korun), tedy o 4,5 milionu dolarů (99 milionů korun) více, než za něj v lednu zaplatil, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Po vjezdu hlavní branou vede mírně stoupající zakřivená příjezdová cesta kolem impozantních trávníků po obou stranách až k hlavnímu vchodu s fontánou. Vchod do domu se nachází pod neoklasicistním portikem. V domě je 40 pokojů a tři kuchyně a dalších dvacet místností původně určených pro služebnictvo a sloužící jako šatny či úschovna šperků.

Nechybí ani vinné sklepy v suterénu. Pokoje byly původně obložené vzácnými dřevy, jako je anglický platan a černý ořech, a zařízené francouzskými malbami z 18. století, starožitnými hodinami a staletým čínským porcelánem.

Rekonstrukce za desítky milionů

Hilton vlastnil a žil v rezidenci v letech 1950 až 1979, po jeho smrti ji koupil Murdock za tehdy rekordních 12,4 milionu dolarů. Od něj jej pak koupil současný majitel v roce 2000 za rovněž v té době nejvyšší realitní částku 94 milionů.

Hříšné ostrovy na Amerických Panenských ostrovech z Epsteinovy pozůstalosti koupil miliardář Deckoff. Dostal obří slevu

Hříšné ostrovy z Epsteinovy pozůstalosti koupil miliardář Deckoff. Dostal obří slevu

Miliardář Stephen Deckoff koupil dva soukromé ostrovy na Amerických Panenských ostrovech, které dříve vlastnil již zesnulý sexuální delikvent a finančník Jeffrey Epstein. Jako první zprávu přinesl americký Forbes.

Přečíst článek

Winnick poté nechal dům za desítky milionů dolarů zrekonstruovat včetně zavedení moderních typů vytápění, klimatizace a rozvodů. Winnick také dům zaplnil díly ze své rozsáhlé umělecké sbírky, která obsahuje díla klasických francouzských impresionistů i moderních umělců jako Cy Twombly a Edward Hopper. 

Trh s luxusními nemovitostmi v Los Angeles přitom v posledních měsících zpomalil, protože prodejci se potýkali s novou daní z převodu při prodeji luxusních domů. Velké nabídky však zcela nezmizely. Minulý měsíc tak například zpěváci Beyoncé a Jay-Z zaplatili asi 200 milionů dolarů za usedlost v Malibu.

Cher prodává neorenesanční sídlo na Malibu. I přes slevu vyjde na půldruhé miliardy.

Cher prodává neorenesanční sídlo na Malibu. I přes slevu vyjde na půldruhé miliardy

Jedna z nejúspěšnějších popových zpěvaček v historii Cher se již na podzim rozhodla prodat své honosné sídlo v neorenesančním stylu v celebrity milovaném Malibu na pobřeží Tichého oceánu v Kalifornii. Původní cena 85 milionů dolarů (asi 1,81 miliardy korun) se ale zdála být příliš, a tak se dům se sedmi ložnicemi a devíti koupelnami nyní nabízí se slevou deset milionů dolarů, uvedl deník The Wall Street Journal. Podívejte se na prodávané sídlo ve fotogalerii.

Přečíst článek

Avokádový ranč Sandry Bullock

Sandra Bullocková prodala svůj utajený avokádový ranč za 5,6 milionu dolarů

Filmová hvězda a držitelka Oscara Sandra Bullocková není jen jedinečná herečka a producentka - je i schopná podnikatelka v realitách. Luxusních nemovitostí vlastní řadu a nedávno prodala jednu z nich, avokádový ranč v jižní Kalifornii, za v přepočtu 128 milionů korun. A rozhodně na prodeji neprodělala.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jennifer Lopezová prodává svůj dům v Bel Air v Los Angeles za 42,5 milionu dolarů.

Půl roku po svatbě s Affleckem prodává Jennifer Lopezová svůj dům. Cena? Téměř miliarda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme