Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Z DRFG se stává DRFG Investment Group, většinový podíl v ní má Rusňák

Majoritní akcionář DRFG Investment Group David Rusňák (vpravo) a druhý z hlavních akcionářů Roman Řezníček (vlevo)
DRFG Investment Group
Veronika Kudrnová
vku

Fúze společností DRFG a DRFG Telco skupinu ekonomicky posílí a umožní další expanzi. Většinovým akcionářem investičky je brněnský podnikatel David Rusňák.

Reklama

S fúzí přichází také změna akcionářské struktury. Podíl Pavla Fráni, který byl od roku 2019 akcionářem společnosti DRFG, odkoupili David Rusňák a Roman Řezníček. Oba tak navýšili svůj podíl v nově vzniklé společnosti, ve které David Rusňák vlastní 51 procent, Roman Řezníček 44 procent a pět procent akcií je nadále v držení klíčových osob ve skupině. Do funkce předsedy dozorčí rady usedl hlavní ekonom společnosti Martin Slaný. Fráňa se naplno vrací do advokacie. Se skupinou ale bude nadále spolupracovat nejen v oblasti právních služeb.

Spojení navíc přináší přehlednější organizační strukturu, ekonomické posílení a ještě větší transparentnost, uvedla společnost.

„Smyslem procesu fúze je konsolidace všech aktiv a závazků do jedné ekonomické struktury. Tímto krokem dále posílíme ekonomickou stabilitu celé skupiny, zajistíme vyšší míru diverzifikace majetku a zároveň budeme ještě více čitelní pro investory i banky. Fúze tak není pouze administrativním procesem spojení dvou firem, ale strategickým krokem směrem k vytvoření silnější, stabilnější a lépe diverzifikované podnikatelské entity,“ vysvětluje fúzi David Rusňák.

Developerský projekt Tři dvory

Kousek od Brna se bude stavět miliardový projekt. Nabídne hlavně bydlení pro mladé

Developerský projekt na místě bývalého královského mlýna u Brna má nového majitele. Multifunkční areál s tržní hodnotou jedné miliardy vlastní investiční skupina DRFG.

Přečíst článek

Čitelnější pro investory i banky

Součástí procesu fúze, jejíž přípravy trvaly téměř rok, bylo i ocenění aktiv a závazků na aktuální tržní hodnotu. Poté, co soudem jmenovaný znalec toto ocenění k 1. červenci 2023 provedl, došlo ke zvýšení hodnoty vlastního kapitálu celé skupiny o 329 milionů korun. Došlo také ke zvýšení poměru vlastního kapitálu k aktivům neboli equity ratio na úroveň 11,4 procenta. V příštím roce plánuje skupina další významný nárůst vlastního kapitálu a v roce 2025 má za cíl dosáhnout úrovně equity ratio nad 20 procent.

„DRFG Investment Group bude stejně jako její předchůdkyně finančně stabilní, zdravá, transparentní a investorsky perspektivní finanční skupina. Už teď působíme na šesti evropských trzích a máme ambice dále expandovat,” říká generální ředitel a místopředseda představenstva Roman Řezníček.

DRFG Investment Group bude nadále rozvíjet své tři strategické oblasti. Segment nemovitostí, který zahrnuje vše od developerské činnosti, pronájmu obchodních i logistických ploch až po facility management. V této oblasti spravuje aktiva v objemu přes 25 miliard korun. Dále telekomunikace, v rámci kterých poskytuje v miliardových objemech komplexní služby telekomunikačním operátorům spojené s výstavbou, modernizací a údržbou telekomunikačních sítí ve Švýcarsku, Německu, Rakousku, Česku a na Slovensku. Mezi její klienty patří například Swisscom, Cellnex, Vodafone, T-Mobile, Ericsson a další. Třetím segmentem jsou finanční služby s více než 500 tisíci zákazníky a stovkami vázaných zástupců.

Investiční skupina DRFG byla založena v Brně v roce 2011 a má více než 1 000 zaměstnanců a spolupracovníků.

Lukáš Kovanda: Realitní fondy zase slušně ponesou. Už příští rok

Nemovitostní fondy prožívají slabší rok. Zejména proto, že jim zdražují splátky úvěrů. Ty si fondy totiž velmi často berou v eurech. Evropská centrální banka přitom letos poměrně razantně navyšuje své úrokové sazby, takže financování právě v eurech prodražuje.

Přečíst článek

Mohlo být i hůř. Realitní fondy kvalifikovaných investorů vynesly průměrně deset procent

Mohlo být i hůř. Realitní fondy kvalifikovaných investorů vynesly průměrně deset procent

Průměrné výnosy realitních fondů kvalifikovaných investorů dosáhly loni téměř deseti procent. Nemovitostní fondy určené pro drobné střadatele, které jsou tedy regulovanější, vynesly v průměru 7,6 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Freedom Financial Services.

Přečíst článek

Rodinný dům, ilustrační foto

Boris Tomčiak: Českým realitním fondům propadnou výnosy. Katastrofa jako v USA to ale není

Čeští developeři se ani v nedávných dobách hojnosti nepouštěli do masivní výstavby, což je dnes ušetřilo řady problémů. „Největší stavitelé bytů byli opatrní a jejich zásoba nových volných bytů není vysoká,“ říká Boris Tomčiak ze společnosti Finlord. „I to je důvod, proč ceny novostaveb rostou,“ dodává. Podle Tomčiaka se díky rostoucím příjmům domácností brzy obnoví zájem o nemovitosti. Vysokým úrokům hypoték navzdory.

Přečíst článek

Petr Škoch, Výkonný ředitel Creditas investiční společnosti

Škoch: Výnosy realitních fondů z 2022 se letos opakovat nebudou

Rok 2022 byl pro řadu nemovitostních fondů působících v České republice velmi úspěšný. Některým dokonce přinesl historicky nejvyšší zhodnocení. V průměru byl čistý výnos pro investory 8,5 procenta. Nemovitostnímu fondu od Creditas se vloni podařilo pro investory zajistit výnos téměř dvanáctiprocentní, tedy v čele žebříčku retailových nemovitostních fondů. Letos ale taková čísla asi žádnému fondu ani zdaleka nehrozí. S Petrem Škochem, šéfem loňské jedničky jsme se proto bavili o současném trhu a jeho dalším směrování.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme