Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Jiří Frydlewicz

Jiří Frydlewicz

články autora

Sklizeň chmele na chmelnicích JZD Očihov v šedesátých letech

RETRO: Chmelové brigády dříve neodmyslitelně patřily k létu středoškoláků. Jak probíhaly?

Chmelové brigády patřily mezi fenomény šedesátých let a byly pro středoškoláky zároveň také příležitostí, jak ukázat svou houževnatost a samostatnost. Není proto divu, že na ně dodnes mnoho lidí nostalgicky vzpomíná. Většina dnešních dospělých se totiž shoduje, že při nich zdaleka nešlo jen o sběr chmele jako takový, ale že prostor při nich dostávaly také četné zážitky dospívajících. Načerpejte tuto nezapomenutelnou atmosféru ve fotogalerii.

Přečíst článek
Čínští spotřebitelé skupují sůl v obavě z vypouštění vody z Fukušimy

Číňané se děsí kontaminované vody z Fukušimy. Pozastavují dovoz mořských plodů z Japonska a vykupují sůl

Provozovatel poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima začal s vypouštěním radioaktivní vody do Tichého oceánu. Tento krok vyvolal vlnu kritiky v asijském regionu i po celém světě. Například Čína již zakázala dovoz všech mořských plodů z Japonska a tamní obyvatelé v některých regionech zcela vykoupili sůl. Obávají se, že vypouštění radioaktivní vody produkci této pochutiny naruší.

Přečíst článek
Dánská premiérka Mette Frederiksenová uvedla, že Kodaň Kyjevu daruje 19 stíhaček F-16

Ukrajinci dostanou F-16, Češi koupí F-35. Podívejte se, jaké stíhačky vyrábí Američané

Nejmodernější, nejrychlejší, nejdražší a mnohá další superlativa reprezentují stíhačky z produkce amerických zbrojovek Lockheed Martin či McDonnell Douglas. Podívejte se, v čem možná už brzy budou létat i čeští stíhací piloti. A připomeňte si starší nadzvukové stroje americké výroby.

Přečíst článek
Transformace letecké dopravy na více udržitelnou vyjde na zhruba 5 bilionů dolarů

Létání zezelená. Bude to stát 5 bilionů dolarů a zaplatí to cestující

Celosvětové snahy o snižování emisí se v následujících letech úzce dotknou i leteckého průmyslu. Ten se po přežití pandemie covidu chystá na radikální dekarbonizaci. Podle poradenské společnosti McKinsey & Company, kterou cituje agentura Bloomberg, bude potřeba investovat zhruba pět bilionů dolarů, aby letectví dosáhlo do roku 2050 uhlíkové neutrality. Transformaci na zelenější létání ale zaplatí především cestující.

Přečíst článek
Tesla Model X

Tesla uvedla na trh nové modely X a S. Levnější a s menším dojezdem

Americká automobilka Tesla uvedla na americkém trhu levnější verze svých elektromobilů Tesla Model X a Tesla Model S. Výrazně levnější. Má to ale háček. Nižší dojezd. Server CNBC uvedl, že se snižováním cen snaží společnost Elona Muska udržet krok s konkurencí. Dle informací výrobce i amerického serveru byly uvedené vozy levnější v průměru o 10 tisíc dolarů, tedy zhruba 221 tisíc korun.

Přečíst článek
Snímek Barbie vede měsíc žebříček návštěvnosti českých kin

Fenomén Barbenheimer nepolevuje. Barbie i Oppenheimer vládnou kinům a vydělávají miliardy

Fenomén označovaný jako Barbenheimer dál táhne diváky do kin a jeho konec se zdá v nedohlednu. Po čtvrté v řadě se za uplynulý víkend staly filmy Barbie a Oppenheimer nejvýdělečnějšími tituly v severoamerických kinech, když si přišly na dalších 33,7 a 18,8 milionu dolarů.

Přečíst článek
Motocykl Jawa 500 OHC 01

FOTOGALERIE: Vzácný motocykl Jawa 500 OHC se vydražil za statisíce

Motocykl Jawa 500 OHC 01 z roku 1955, kterého se vyrobil jen omezený počet kusů, se stal nejúspěšnější položkou za měsíc červenec na aukčním portálu Aukro.cz. Vzácný motocykl se vydražil za částku 715 tisíc korun.

Přečíst článek
Kolik stojí pobyt v deseti nejdražších dovolenkových destinací světa?

Nejdražší dovolenkové destinace světa. Noc za přespání vyjde na desetitisíce

Letní prázdniny se přehouply do své druhé poloviny a turistická sezóna jede v plném proudu. A zatímco průměrně vydělávají turista objevuje spíše zavedené a cenově dostupné adresy, ti movitější se mohou porozhlédnout po něčem atraktivnějším. Možnou inspirací pro ně by mohl být žebříček deseti nejdražších destinací světa, který sestavil web floridapanhandle.com.

Přečíst článek
Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů jsou na rekordu, byty vyjdou měsíčně na sto tisíc korun a více.

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů překonaly další rekord, počtvrté za půl roku

Nájemné za bydlení stoupá. Nejen ve velkých českých městech, kde dle nejnovější analýzy vzrostlo během posledních měsíců o jednotky procent, ale také na slavném Manhattanu. Tam je růst ovšem radikálnější. Web CNBC uvedl, že průměrné nájemné v nejhustěji osídlené čtvrti New Yorku je ve srovnání s loňským rokem o devět procent vyšší a průměrná částka vyšplhala na hodnotu 5588 dolarů za měsíc, tedy zhruba 123 tisíc korun. Za zvyšováním stojí i vyšší úrokové sazby a nízká nabídka bytů.

Přečíst článek
Dánská společnost Novo Nordisk

Výrobce léku na obezitu je větší než ekonomika rodného Dánska. Útočí na post nejhodnotnější evropské firmy místo krále luxusu LVMH

Farmaceutická společnost Novo Nordisk dosáhla dalšího milníku ve svém raketovém vzestupu: tržní hodnota dánské společnosti, která úspěšně otestovala lék na obezitu, přesáhla velikost její domácí ekonomiky. Novo má stejnou hodnotu jako všechny ostatní dánské blue chips akcie dohromady. A soutěží o titul nejhodnotnější evropské společnosti, který aktuálně drží výrobce luxusního zboží LVMH se značkami Louis Vuitton či Moët Hennessy.

Přečíst článek
Dánská firma úspěšně otestovala svůj lék na obezitu, její akcie stoupají

Lék na obezitu? Dánská firma úspěšně otestovala svůj přípravek. Její akcie lámou rekordy

Další úspěch v boji proti obezitě, hlásí dánská společnost Novo Nordisk. Ta představila výsledky svého léku Wegovy, který dle výsledků pomohl snížit riziko srdečních infarktů a mozkových mrtvic u obézních pacientů až o dvacet procent. Agentura Bloomberg uvádí, že díky představené studii vzrostly akcie společnosti o 16,7 procenta, což je největší intradenní skok za dvě desetiletí. Akcie společnosti za poslední dva roky vzrostly téměř o 150 procent.

Přečíst článek
Rozehrávač Bostonu Celtics Jaylen Brown podepsal s týmem rekordní smlouvu

Boháči z NBA. Za rok si přijdou na desítky milionů dolarů, předčí i Messiho

Desítky hráčů z nejslavnější basketbalové ligy světa severoamerické NBA si v následující sezóně přijdou na slušné jmění. Za sebou dle množství vydělaných peněz zanechají hvězdy z amerického fotbalu (NFL) i hráče z fotbalové MSL. Server Sportico doplňuje, že se v největší basketbalové lize světa uzavřela většina z nejlukrativnějších smluv pro sportovce v Severní Americe.

Přečíst článek
Tenisky Adidas Yeezy

Yeezy chytly druhý dech. Doprodej tenisek po kontroverzním raperovi Ye hojí Adidas

Slavným teniskám Yeezy, které vznikly jako spolupráce mezi raperem Kanye Westem (nyní známým jako Ye - pozn. red.) a německým výrobcem sportovní obuvi a oblečení Adidas, se i přes kontroverze ohledně amerického rapera opět daří. Agentura Bloomberg s odkazem na společnost uvedla, že za druhé čtvrtletí vzrostly tržby za tyto tenisky na přibližně 400 milionů eur, tedy zhruba 9,6 miliardy korun.

Přečíst článek
Větší než Pentagon. V Indii dokončili „království diamantů“, pojme několik desítek tisíc zaměstnanců. Na snímku budova Surat Diamond Bourse.

Větší než Pentagon. V Indii dokončili „království diamantů“, pojme několik desítek tisíc zaměstnanců

Zhruba 240 kilometrů od nejlidnatějšího indického města Bombaje leží Súrat. Město, které je známo jako pomyslné království diamantů. Místo, kde je zpracovávána většina těchto drahých kamenů, které se nachází na planetě Zemi. To si jistě žádá kvalitní zázemí, které nyní v Súratu opravdu vyrostlo. A je větší než slavná budova Pentagonu. Cena? Celkem 388 milionů dolarů, tedy zhruba 8,2 miliardy korun.

Přečíst článek
Evergrande

Čínský gigant Evergrande dál prohlubuje ztrátu, za poslední dva roky jde o 1,7 bilionu

Za dva roky ztráta 81 miliard dolarů, tedy zhruba 1,7 bilionu korun. Taková je bilance čínského realitního obra Evergrande, který ve své zprávě o hospodaření ukázal, jak se mu dařilo v letech 2021 a 2022. Dluhy Evergrande se odhadují na 300 miliard dolarů, zhruba 6,3 bilionu korun.

Přečíst článek

News box

Je nehorázné, že hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal soud 👨‍⚖️ o zatykače na izraelské představitele včetně premiéra Netanjahua, uvedl americký prezident Joe Biden. Podle šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena to může ohrozit snahy o dosažení příměří ve válce Izraele s teroristickým hnutím Hamás.
Izraelská armáda odhaduje, že z celého Rafáhu se za poslední dva týdny evakuovalo přibližně 950 000 Palestinců 🏃, zatímco její jednotky operují pouze ve východní části tohoto města na jihu Pásma Gazy při hranicích s Egyptem. Zhruba 300 000 až 400 000 civilistů ve městě zůstává.
Slovenský ústavní soud 👨‍⚖️ minulý týden přikázal tajné službě SIS zničit výsledky odposlechů v korupční kauze zvané Gorila. Tím, že tak SIS dosud neučinila, podle něj porušila základní práva majitele bytu, který před téměř dvaceti lety odposlouchávala.
Vedení energetické skupiny ⚡ ČEZ navrhlo vyplacení dividendy ve výši 80 procent z loňského očištěného zisku. Odpovídá to 52 korunám na akcii a celkové dividendě 28 miliard korun, informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. O konečné výši dividendy bude v červnu rozhodovat valná hromada podniku.  Číst více
Téměř pět miliard korun na dotacích dostanou do roku 2027 místní akční skupiny (MAS) v programu na rozvoj venkova. 🏡 Nová pravidla umožní akčním skupinám, což jsou sdružení občanů, neziskových organizací nebo obcí, využít peníze nejen na spolupráci mezi sebou, ale také na projekty, které samy uznají za nejdůležitější pro daný region.
Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu pokračovala v mírném poklesu ↘ třetí měsíc v řadě a dosáhla 3,82 procenta oproti 3,88 procenta v březnu. 
Provozní zaměstnanci obchodního řetězce Tesco ČR 🛒 s tarifní mzdou dostanou v základu od 1. července přidáno průměrně osm procent. V distribučním centru si polepší o sedm procent a individuálně se mzdy zvýší také pracovníkům se smluvní mzdou.  Číst více
Státní podnik LOM Praha se zapojí do pořízení 24 amerických letounů páté generace F-35 pro českou armádu. 🛬 Dohoda o spolupráci, kterou firma podepsala s výrobcem bitevníků Lockheed Martin, má podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy finanční potenciál přesahující miliardu korun. Týkat se má především modernizace Centra leteckého výcviku v Pardubicích. Číst více
Z dohody, která koncem roku odvrátila protesty lékařů 👩‍⚕️, je podle České lékařské komory (ČLK) splněn jen růst platů. Speciální zákon o odměňování, změny v zákoníku práce nebo ve vzdělávání lékařů zatím chybí, zvažují se proto další protesty, uvedl prezident ČLK Milan Kubek. 
Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás je děsivý a zcela nepřijatelný. ❌ Na síti X to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme