Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Jiří Frydlewicz

Jiří Frydlewicz

články autora

Na Antarktidě přistál letoun Boeing 787 Dreamliner společnosti Norse Atlantic Airways

VIDEO: Na Antarktidě poprvé přistálo dopravní letadlo Boeing 787 Dreamliner

Norská nízkonákladová letecká společnost Norse Atlantic Airways má za sebou povedený počin. Jako první na světě přistála - a poté i znovu vzlétla - s dopravním letounem Boeing 787 Dreamliner na letišti Troll na Antarktidě.

Přečíst článek
Pětipatrová budova obsahuje sedm pokojů. Každý z nich je dostatečně velký pro manželskou postel, malou koupelnu se sprchovým koutem a toaletou

FOTOGALERIE: Nejužší hotel světa nemá na šířku ani tři metry. Ukrývá sedm vybavených pokojů

Indonéské město Salatiga nepatří mezi turisticky nejvyhledávanější lokality v zemi. Nicméně i tato část asijské země má nově zajímavost, která stojí za shlédnutí. Na miniaturním pozemku tam totiž vyrostl pětipatrový hotel, který je při své šířce 2,9 metru nejužším na světě.

Přečíst článek
Ferrari 330 LM/250 GTO Scaglietti z roku 1962 se prodalo za astronomických 42 milionů liber

Nejdražší Ferrari všech dob. Model ze šedesátých let se prodal za astronomickou částku

Aukce v New Yorku přinesla rekordní prodej vozu Ferrari za neuvěřitelných 51,7 milionů dolarů, tedy téměř 1,2 miliardy korun. Vzácný kus, Ferrari 330 LM/250 GTO Scaglietti z roku 1962, měl za posledních 38 let jen jednoho majitele.

Přečíst článek
Automobilka Škoda Auto představila čtvrtou generaci modelu Superb

Nový Superb je na světě. O výrobu čtvrté generace se postarají Slováci

Škoda Auto oficiálně představila čtvrtou generaci jednoho ze svých vlajkových modelů - Superb. Automobilka v přímém přenosu ukázala varianty karoserie liftback i kombi. Kromě klasického motoru bude nový Superb disponovat i plug-in hybridním pohonem. Další novinkou je také to, že se jeho výroba přesune z Kvasin do Bratislavy.

Přečíst článek
Dům zesnulé Ivany Trumpové je i po roce od podání nabídky stále k dispozici

Dům po Ivaně Trumpové zeje prázdnotou. Extravagantní sídlo za půl miliardy ani po roce nikdo nechce

Extravagantní dům v New Yorku, který vlastnila bývalá manželka amerického prezidenta Trumpa Ivana Trumpová, je i po roce od jeho uvedení na realitní trh stále k dispozici, uvedl server CNBC. Realitní společnost Douglas Elliman za sídlo požaduje 22,5 milionu dolarů, tedy více než 520 milionů korun. A to realitka kvůli nezájmu o koupi cenu snížila o čtyři miliony dolarů.

Přečíst článek
Škoda Enyaq iV

Tesla 3 je nejekologičtějším vozem světa. Mezi prvních deset se dostala i Škoda

Vláda vozů s elektrickým pohonem globálně narůstá. A automobilky ve snaze přeorientovat svou výrobu tak, aby vycházely vstříc přísným emisním normám, zaplavují trh stále novými a novými modely aut s hybridním či čistě elektrickým pohonem. Který z elektrických vozů přísné nároky na ekologii tedy splňuje nejvíce? Podle velkého testu agentury Bloomberg pro trh Velké Británie je to Tesla 3. Do „top ten“ se však dostal i vůz z Česka.

Přečíst článek
Monetův obraz z jeho série „Lekníny“ by se mohl v aukci prodat za 65 milionů dolarů

Unikátní obraz od Moneta by se v aukci mohl prodat za 65 milionů dolarů

Obraz slavného francouzského malíře Clauda Moneta z jeho série nazvané „Lekníny“, v rámci které umělec vytvořil přibližně 250 olejomaleb, by se mohl v listopadu v rámci aukce prodat za 65 milionů dolarů, tedy zhruba 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek
Business class v Boeingu 787 Dreamliner

FOTOGALERIE: Nový Airbus i „český“ Dreamliner. Podívejte se na letadla, která poletí za exotikou

Exotická sezóna odstartovala. Čeští turisté se budou moci prostřednictvím dopravců Fischer, Čedok či Exim Tours dostat do takových destinací jako je Srí Lanka, Vietnam, Keňa, Omán, Madagaskar, nebo Zanzibar. A to přímými lety z Prahy. V jejich rámci navíc využijí nové Airbusy A 350-900 či Boeing 787 Dreamliner polských aerolinek LOT.

Přečíst článek
Vizualizace tramvají na Václavském náměstí

Návrat tramvají na Václavské náměstí se přiblížil. Práce by mohly začít v březnu příštího roku

Opětovné spojení tramvají a Václavského náměstí je znovu o něco blíže. Do finále míří soutěž na stavební firmu, která trať postaví, uvedl portál Zdopravy.cz. „Jsme ve fázi vyhodnocování nabídek, pokud vše proběhne bez komplikací, bude smlouva podepsána do konce roku,“ sdělil portálu zástupce Dopravního podniku hl. m. Prahy Daniel Šabík. Doplnil, že by se stavební práce mohly rozběhnout už v březnu příštího roku.

Přečíst článek
Instalace V E K T R O S K O P △ v kostele sv. Mikuláše

Praha se po roce ponořila do světla. Začal Signal Festival, hvězdní umělci letos osvítí i okraj města

V pořadí již jedenáctý ročník audiovizuálního festivalu Signal osvítil pražská zákoutí, kanceláře, kostely i průmyslové budovy. Letos navíc přibyla i unikátní expozice pro děti a rozšíření festivalu až na samý okraj hlavního města.

Přečíst článek
ONYX H2-BO 85: Ekologická superjachta poháněná vodíkem získaným z mořské vody

Další posun v ekologické dopravě? Superjachta na vodík jej získává z mořské vody

Přelomový koncept 85 metrů dlouhé jachty ONYX H2-BO 85 kombinuje výrobu vodíku elektrolýzou s vodními turbínami. To zajišťuje udržitelnou energii na krátkých plavebních vzdálenostech a zároveň minimalizuje dopad na životní prostředí. Koncept navrhla italsko-turecká architektonická společnost Mask. Podívejte se na vizualizace.

Přečíst článek
Katedrála Notre-Dame se znovu otevře veřejnosti v roce 2024

Symbol Paříže ožívá. Katedrála Notre-Dame se příští rok otevře veřejnosti

Obyvatelé Paříže a turisté z celého světa se v příštím roce dočkají znovuotevření ikonické památky hlavního města Francie. Více než pět let od požáru by se 8. prosince 2024 měla otevřít katedrála Notre-Dame pro veřejnost. Ještě v letošním roce však historickou památku a všechny, kteří ji opravují, čeká náročný úkol - vztyčení nového sanktusníku.

Přečíst článek
Pouštní hotel v Jordánsku

FOTOGALERIE: Vedro a miliardy hvězd. Podívejte se do jordánského kempu uprostřed Měsíčního údolí

Oblast na jihu Jordánska Vádí Rum, známá též jako Měsíční údolí, se na první pohled nejeví jako nejpříjemnější místo k odpočinku. Moře červeného písku, ze kterého vyrůstají hory vyšší než Sněžka, do toho průměrné teploty držící se v létě okolo 37 stupňů. Přesto se i v takovém prostředí najdou kempy a hotely, ve kterých lze strávit příjemnou noc. Podívejte se do jednoho takového.

Přečíst článek
V australském Perthu má vyrůst nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě

Nejvyšší hybridní stavba světa vyroste v Austrálii. Na mrakodrap padne šest set stromů

Použití dřeva jako materiálu při stavbě vysokých budov začíná světem developerů rezonovat čím dál více. A to i v případě budování mrakodrapů. Jeden takový nyní připravují v australském městě Perth, uvedla CNN. Projekt nazvaný C6, za nímž stojí developer Grange Development, by se po dokončení měl s výškou 191,2 metru stát nejvyšším hybridním mrakodrapem světa.

Přečíst článek
Slavomír Beňa je novým místopředsedou představenstva UniCredit Bank

Marco Iannaccone odchází z české UniCredit do Německa. V pozici místopředsedy představenstva ho střídá Slavomír Beňa

Novým místopředsedou představenstva a náměstkem generálního ředitele je nově jmenován současný ředitel firemního bankovnictví Slavomír Beňa. V pozici střídá Marca Iannacconeho, který bude nově zastávat pozici člena představenstva HypoVereinsbank zodpovědného za divizi Klientská řešení v německé UniCredit Bank AG (HypoVereinsbank) skupiny UniCredit. Slavomír Beňa bude i nadále ředitelem firemního bankovnictví UniCredit Bank.

Přečíst článek

News box

Prezident antivirové společnosti Gen Digital Ondřej Vlček odstoupil z funkce. Zůstane členem představenstva. Důvodem jeho odchodu je úspěšné dokončení fúze Avastu a NortonLifeLock, ze kterých Gen Digital vznikl. 
Tržby ve službách v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stouply o 1,3 procenta, předtím evidovaly tři čtvrtletí v řadě pokles. Ze šesti hlavních odvětví služeb se v období od ledna do konce března tržby meziročně snížily pouze v oblasti nemovitostí, všechna ostatní odvětví zaznamenala meziroční růst. Uvedl to Český statistický úřad.
Průmyslová produkce Slovenska se v březnu meziročně snížila 📉 o 6,9 procenta po únorovém revidovaném růstu o 0,1 procenta. Klíčový sektor slovenské ekonomiky tak zaznamenal první pokles od loňského srpna. Nedařilo se ani stavebnictví, které ve třetím letošním měsíci kleslo téměř dvouciferně. Uvedl to slovenský statistický úřad.
Britská ekonomika se v prvním čtvrtletí vymanila z recese a dařilo se jí lépe, než se očekávalo. Hrubý domácí produkt se za leden až březen zvýšil o 0,6 procenta po poklesu o 0,3 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil britský statistický úřad.
Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla 📉 na 3,7 procenta, v březnu byla o 0,2 procentního bodu vyšší. Pokles způsobil hlavně rozjezd dalších sezonních prací. Úřady práce evidovaly ke konci dubna 280 078 uchazečů o práci, meziměsíčně o 8545 méně. 
Argentinská centrální banka zavádí novou bankovku v hodnotě 10 000 pesos (zhruba 262 korun). Je to pětkrát vyšší hodnota, než jakou měla v této jihoamerické zemi dosud nejhodnotnější bankovka. Zavedením bankovky s vysokou nominální hodnotou reaguje banka na devalvaci, za kterou stojí dlouhotrvající vysoká inflace. Ta patří k nejvyšším na světě a kvůli špatné hospodářské situaci byla ve čtvrtek v zemi generální stávka.
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena připravuje zavedení cel na dovoz elektromobilů 🔌🚗 z Číny. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg, podle níž krok oznámí vláda příští týden. Ochranná opatření se mají týkat i baterií či solární techniky.
Polský prodejce obuvi 👠👢 CCC v prvním čtvrtletí zvýšil hrubý provozní zisk na 304 milionů zlotých (1,8 miliardy korun), což je meziroční nárůst o 244 procent. Tržby v období od února do dubna meziročně vzrostly o devět procent na 2,26 miliardy zlotých. Přispěla k tomu jak nejnovější firemní značka, řetězec HalfPrice, tak i stejnojmenná značka CCC.  Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme