Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Jiří Frydlewicz

Jiří Frydlewicz

články autora

V australském Perthu má vyrůst nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě

Nejvyšší hybridní stavba světa vyroste v Austrálii. Na mrakodrap padne šest set stromů

Použití dřeva jako materiálu při stavbě vysokých budov začíná světem developerů rezonovat čím dál více. A to i v případě budování mrakodrapů. Jeden takový nyní připravují v australském městě Perth, uvedla CNN. Projekt nazvaný C6, za nímž stojí developer Grange Development, by se po dokončení měl s výškou 191,2 metru stát nejvyšším hybridním mrakodrapem světa.

Přečíst článek
Slavomír Beňa je novým místopředsedou představenstva UniCredit Bank

Marco Iannaccone odchází z české UniCredit do Německa. V pozici místopředsedy představenstva ho střídá Slavomír Beňa

Novým místopředsedou představenstva a náměstkem generálního ředitele je nově jmenován současný ředitel firemního bankovnictví Slavomír Beňa. V pozici střídá Marca Iannacconeho, který bude nově zastávat pozici člena představenstva HypoVereinsbank zodpovědného za divizi Klientská řešení v německé UniCredit Bank AG (HypoVereinsbank) skupiny UniCredit. Slavomír Beňa bude i nadále ředitelem firemního bankovnictví UniCredit Bank.

Přečíst článek
Skiareál Rokytnice nad Jizerou

Další miliardář na horách. Skupina Trigema Marcela Sourala kupuje skiareál v Rokytnici nad Jizerou

Skupina Trigema Marcela Sourala rozšiřuje své portfolio lyžařských středisek. Po skiareálech Monínec ve středních Čechách a Samota u Železné Rudy na Šumavě míří i do Krkonoš, kde kupuje areál v Rokytnici nad Jizerou. Uvedl to web Hospodářských novin. Cena nebyla uvedena, Trigema však hodlá do areálu investovat 1,3 miliardy korun, a to především v částech Horní Domky a Studenov.

Přečíst článek
Nová Tatra Force se systémem automatizovaného řízení

Tatra vyvíjí nový náklaďák s názvem Force, který se má v budoucnu stát plně autonomním

Kopřivnická společnost Tatra Truck, patřící do skupiny CSG, testuje nový vůz. Model Tatra Force se pyšní především automatizovaným řízením, které společnost v současnosti testuje a vyvíjí. Projekt je rozdělen do tří fází, přičemž v současné době probíhá jeho první fáze, která představuje testování systémů. Poslední fází má být nákladní vůz s automatizovaným řízením 3. úrovně, který bude schopen autonomní jízdy.

Přečíst článek
Vizualizace vítězného projektu na budoucí podobu Rohanského poloostrova od česko-belgického týmu složeného z ateliérů OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR

Rohanský poloostrov se promění na kulturně-sportovní prostor i protipovodňový park

Rohanský poloostrov bude využíván jako rekreační zóna s přirozenou protipovodňovou ochranou. Tato část Prahy se promění podle návrhu česko-belgického týmu složeného z ateliérů OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR. Na území 56 hektarů vznikne povodňový park, který zachová tamní biodiverzitu a přispěje k protipovodňové ochraně města.

Přečíst článek
Apple iPad první generace podepsaný Stevem Jobsem míří do aukce

Jak Steve Jobs obdaroval zubaře. Unikátní a podepsaný iPad první generace míří do aukce

Ortodoxní fanoušci americké společnosti Apple by měli zpozornět. Do aukce, kterou pořádá společnost RR Auction, míří vzácný kus první generace iPadu. Exemplář totiž věnoval Steve Jobs osobně, a to havajskému zubaři Frankovi H. Sayrehoovi, který zesnulého vizionáře na jaře 2010 při jeho dovolené ošetřoval. Podle aukční síně jde o jediný iPad, který kdy Jobs podepsal.

Přečíst článek
Mediální magnát Rupert Murdoch

Rupert Murdoch končí jako šéf společnosti Fox. Střídá ho jeho syn

Mediální magnát Rupert Murdoch končí na pozicích předsedy mediálních společností Fox Corporation a výkonného předsedy v News Corp. Uvedla to světová média. Na jeho místo nastoupí jeho syn Lachlan. „Píšu, abych vám všem oznámil, že jsem se rozhodl přejít do role emeritního předsedy Fox and News,“ napsal Murdoch pro server Fox News. Dvaadevadesátiletý Murdoch doplnil, že nekončí kvůli zdravotnímu stavu a už bude jen emeritním předsedou.

Přečíst článek
Sphere se umí proměnit takřka v cokoli. Třeba v obří Halloweenskou dýni

Fanoušky U2 na slavnostním otevření arény MSG Sphere uvítají humanoidi

Slavnostní otevření nové futuristické arény MSG Sphere v Las Vegas se blíží. Již příští pátek v ní zahraje slavná irská kapela U2. Návštěvníky kromě jiného čekají i netradiční pomocníci - humanoidi jménem Aura. „Ahoj, lidi. I když rozumím nejsložitějším konceptům matematiky a vědy, zůstáváte záhadou,“ uvedla jedna z nových posil arény MSG Sphere v prvním oficiálním vyjádření.

Přečíst článek
Český miliardář Daniel Křetínský

Rozšíření mediálního impéria? Křetínský vstoupil do hry o britské vydavatelství Telegraph

Český miliardář Daniel Křetínský vstoupil do aukce, ve které má zájem investovat v britském vydavatelství Telegraph Media Group, uvedl to server Financial Times. Kromě něj mají o koupi zájem i další subjekty, včetně mediálního domu DMGT, vydávající bulvární deník Daily Mail, uvedli lidé blízcí procesu.

Přečíst článek
Začíná pivní slavnost Oktoberfest

FOTOGALERIE: Tuplákem na Oktoberfestu za 369 korun to jen začíná. Za talíř ředkviček už dáte tisíce

Milovníky piva čeká v následujících dnech jedna z nejslavnějších akcí svého druhu. V Mnichově startuje tradiční - v pořadí již 188. ročník - pivní festival Oktoberfest. Akce, která letos potrvá do 3. října, přiláká každoročně miliony návštěvníků. Ti se letos budou muset smířit mimo jiné i s tím, že ta nejzásadnější komodita, tedy pivo, zdražila. Tuplák vyjde až na 369 korun.

Přečíst článek
Sociální síť X

Síť X začala vyplácet uživatelům peníze za imprese. Lukačovič dostal několik stovek dolarů, pošle je na charitu

Sociální síť X začala některým svým uživatelům vyplácet peníze za imprese. O této skutečnosti informoval na svém účtu zakladatel společnosti Seznam a český miliardář Ivo Lukačovič.

Přečíst článek
Prodáno. Babiš se zbavil Mafry a Synthesie, putují do rukou miliardáře Pražáka

Prodáno. Babiš se zbavil Mafry a Synthesie, putují do rukou miliardáře Pražáka

Jedna z největších akvizic roku je u konce. Investiční skupina Kaprain miliardáře Karla Pražáka a společnost Agrofert se dohodly na prodeji chemických závodů Synthesia, vydavatelství Mafra vydávající mimo jiné deník MfDnes a společnosti Londa.

Přečíst článek
Kellnerová s rodinou se stali stoprocentními vlastníky skupiny PPF

Bartoníček a Duvieusart prodali podíl v PPF. Kellnerovi jsou jediní vlastníci

Renáta Kellnerová s rodinou odkoupili minoritní podíly ostatních akcionářů skupiny PPF, Ladislava Bartoníčka a J.-P. Duvieusarta a stali se tak stoprocentními vlastníky skupiny PPF. Bartoníček i Duvieusart shodně vlastnili 0,535 procenta akcií skupiny.

Přečíst článek
Alfa Romeo 33 Stradale vznikne pouze v limitované třiatřicetikusové sérii

Alfa Romeo opět útočí na emoce. Představila luxusní poctu slavnému modelu

Automobilka Alfa Romeo představila nový vůz, který chytne za srdce nejen fanoušky sportovní legendy. Italská firma představila model Alfa Romeo 33 Stradale, který je poctou stejnojmennému modelu ze šedesátých let. Jde i o návrat automobilky do sféry zakázkově vyrobených kusových vozů.

Přečíst článek
Trosky letadla Embraer 600, ve kterém se měl nacházet Jevgenij Prigožin

Bomba nebo sestřelení? Prigožinův poslední let je protkán tajemstvím

Tragická nehoda letadla Embraer Legacy 600, ve kterém zemřel šéf soukromé ruské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, velitel Prigožinových žoldnéřů Dmitrij Utkin a šéf jejich logistiky Valerij Čekalov, vyvolává čím dál více otázek. Verzí proč se stroj zřítil je několik.

Přečíst článek

News box

Slovenský ústavní soud 👨‍⚖️ minulý týden přikázal tajné službě SIS zničit výsledky odposlechů v korupční kauze zvané Gorila. Tím, že tak SIS dosud neučinila, podle něj porušila základní práva majitele bytu, který před téměř dvaceti lety odposlouchávala.
Vedení energetické skupiny ⚡ ČEZ navrhlo vyplacení dividendy ve výši 80 procent z loňského očištěného zisku. Odpovídá to 52 korunám na akcii a celkové dividendě 28 miliard korun, informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. O konečné výši dividendy bude v červnu rozhodovat valná hromada podniku.  Číst více
Téměř pět miliard korun na dotacích dostanou do roku 2027 místní akční skupiny (MAS) v programu na rozvoj venkova. 🏡 Nová pravidla umožní akčním skupinám, což jsou sdružení občanů, neziskových organizací nebo obcí, využít peníze nejen na spolupráci mezi sebou, ale také na projekty, které samy uznají za nejdůležitější pro daný region.
Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu pokračovala v mírném poklesu ↘ třetí měsíc v řadě a dosáhla 3,82 procenta oproti 3,88 procenta v březnu. 
Provozní zaměstnanci obchodního řetězce Tesco ČR 🛒 s tarifní mzdou dostanou v základu od 1. července přidáno průměrně osm procent. V distribučním centru si polepší o sedm procent a individuálně se mzdy zvýší také pracovníkům se smluvní mzdou.  Číst více
Státní podnik LOM Praha se zapojí do pořízení 24 amerických letounů páté generace F-35 pro českou armádu. 🛬 Dohoda o spolupráci, kterou firma podepsala s výrobcem bitevníků Lockheed Martin, má podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy finanční potenciál přesahující miliardu korun. Týkat se má především modernizace Centra leteckého výcviku v Pardubicích. Číst více
Z dohody, která koncem roku odvrátila protesty lékařů 👩‍⚕️, je podle České lékařské komory (ČLK) splněn jen růst platů. Speciální zákon o odměňování, změny v zákoníku práce nebo ve vzdělávání lékařů zatím chybí, zvažují se proto další protesty, uvedl prezident ČLK Milan Kubek. 
Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás je děsivý a zcela nepřijatelný. ❌ Na síti X to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Číst více
Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan oznámil, že požádal o vydání zatykačů na lídry palestinského radikálního hnutí Hamás a Izraele, včetně premiéra Benjamina Netanjahua. Podle něho nesou odpovědnost za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané v Pásmu Gazy a v Izraeli.
U státních maturit letos nezvládlo didaktické testy z češtiny méně studentů než loni. ✍ Neúspěšných bylo 2,8 procenta, tedy o 3,1 procentního bodu méně než o rok dřív. Lepší byli maturanti i v matematice, kterou neudělalo 4,9 procenta z nich, v roce 2023 12,3 procenta. V angličtině ale neúspěšnost stoupla, a to na 3,6 procenta z předloňských 2,9 procenta, uvedl Cermat.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme