Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Starliner - informace o tématu

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing nebude připravena k prvnímu letu s posádkou dříve než v březnu příštího roku.

Vesmírná loď Starliner od Boeingu nabírá další zpoždění. Jestli vůbec někdy odstartuje

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing nebude připravena k prvnímu letu s posádkou dříve než v březnu příštího roku. Zatím ale není jisté, kdy se nakonec kosmické plavidlo, které mělo původně odstartovat už loni, vypraví na svou první cestu. Během telekonference ohledně statusu Starlineru to uvedli představitelé amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a zástupci Boeingu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropská komise (EK) nadále plánuje žalobu proti americké technologické společnosti Microsoft za narušení pravidel hospodářské soutěže. Uvádějí to zdroje deníku Financial Times (FT). Konkrétně se podle nich úřad hodlá zaměřit na videokonferenční a komunikační software Teams.
Necelých 40 procent Čechů je pro zavedení spotřební daně na tichá vína 🍷, podporovat lokální vinaře by chtěli dotacemi. S ponecháním nulové sazby spotřební daně na veškerá vína souhlasí 30 procent respondentů a čtvrtina uvedla, že vinaři podporu ze strany státu nepotřebují. Vyplývá to z průzkumu agentury Datank pro Unii výrobců a dovozců lihovin (UVDL), který se uskutečnil letos v dubnu.
Den daňové svobody v Česku letos podle Liberálního institutu připadá na 11. června, o dva kalendářní dny dříve než loni. Na stát tak Češi budou pracovat 162 dní, o den méně než loni. Rozdíl způsobuje letošní přestupný rok. Dnes o tom informoval Liberální institut, který den daňové svobody od roku 2000 vypočítává. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho příjem připadá státu. Číst více
Zaměstnancům na Slovensku letos v březnu po zohlednění inflace rostly mzdy ve všech deseti sledovaných odvětvích hospodářství, ve většině z nich také přibylo pracovníků. Výdělky reálně v meziročním srovnání stouply v březnu nejvíce pracovníkům maloobchodu 🛒, a to o deset procent. Naopak nejméně si přilepšili zaměstnanci ve stavebnictví, a to o 0,3 procenta.Uvedl to slovenský statistický úřad.
V hotelech 🏨🛎 a dalších zařízeních cestovního ruchu na Slovensku se v prvním čtvrtletí ubytovalo 1,2 milionu hostů při meziročním růstu 📈 o čtyři procenta. K dosažení úrovně z rekordního roku 2019, tedy před pandemií nemoci covid-19, chyběla provozovatelům ubytovacích zařízení v zemi necelá čtyři procenta klientů. Uvedl to slovenský statistický úřad.
Inflace v dubnu zrychlila na 2,9 procenta, což bylo o 0,9 procentního bodu více než v březnu. Dubnový vývoj cen výrazně ovlivnily potraviny. Vyplývá to z dat ČSÚ.
Ve volbách 🗳 do regionálního parlamentu v Katalánsku po sečtení většiny hlasů zvítězili socialisté blízcí vládě v Madridu, separatisté skončili druzí. Žádná strana však nemá většinu potřebnou k sestavení jednobarevné vlády. Strana katalánských socialistů (PSC), kterou vede někdejší španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa a která je sesterskou stranou socialistů španělského premiéra Pedra Sáncheze, podle dílčích výsledků získala ve 135 členném parlamentu 42 křesel.
Ruský prezident Vladimir Putin navrhl výměnu ministra obrany, Sergeje Šojgua by měl nahradit dosavadní první místopředseda vlády Andrej Bělousov. Šojgu byl dosud Putinovým blízkým spolupracovníkem, a to i v posledních více než dvou letech, kdy Rusko vede válku proti Ukrajině. Podle agentury TASS to oznámila Rada federace, což je horní komora ruského parlamentu. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme