Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ekologové žalují americké úřady kvůli startu rakety SpaceX. Ruší divokou zvěř, míní

Ekologové žalujících americké úřady kvůli startu rakety SpaceX. Ruší divokou zvěř, míní
ČTK/AP
 ČTK

Environmentální skupiny podaly žalobu na americký Federální úřad pro letectví (FAA) kvůli povolení, které úřad vydal pro start rakety Starship společnosti SpaceX. Podnět k soudu přišel 11 dní poté, co FAA udělila obřímu dopravnímu systému povolení k vzletu. Start rakety podle ochranářů poškodil okolní útočiště divoké zvěře a FAA měl provést rozsáhlejší dopadovou studii. O případu informovala agentura Reuters.

Reklama

Drtivá síla zážehu a startu rakety odpálila kusy betonu a kovu stovky metrů od startovací plochy, zapálila křoviny na ploše 1,4 hektaru a do vzduchu vyslala oblak rozdrceného betonu, který asi deset kilometrů daleko severozápadně pršel na město Port Isabel. SpaceX navzdory explozi rakety čtyři minuty po jejím startu misi označuje za úspěch, který přinese data hodnotná pro další pokrok ve vývoji směrem k přistání astronautů na Měsíci.

Stanislav Šulc: Černý čtvrtek Elona Muska. Ozvala se karma?

Stanislav Šulc: Černý čtvrtek Elona Muska. Ozvala se karma?

Během jediného dne se bohatství Elona Muska propadlo o 13 miliard dolarů, tedy ještě o víc, než dokázal prošutrovat ministr financí Zbyněk Stanjura za první kvartál letošního roku. Ve čtvrtek 20. dubna tak Musk zjistil, že když se nedaří, tak se prostě nedaří.

Přečíst článek

Ochranářské organizace nicméně poukazují na to, že hluk, výstavba a doprava v oblasti na jihu Texasu poškozují místní životní prostředí. Objekt SpaceX sousedí s přírodní rezervací v údolí dolního toku řeky Rio Grande, která je domovem vzácných kočkovitých šelem ocelota a jaguarundi, chráněných želv i ptáků.

Ve hře je povolení pro další starty

Organizace požadují po soudu, aby povolení FAA pro SpaceX stáhl a přiměl úřad provést rozsáhlou studii dopadu na životní prostředí, kterou FAA původně zamýšlel provést, později ale svůj postoj změnil a provedl jen méně důkladnou analýzu. Rozsáhlá studie nicméně podle Reuters běžně trvá roky a váže se k ní mnoho dalších procesních opatření.

Majitel SpaceX Elon Musk odmítl, že by dopady startu Starship byly škodlivé. "Není to toxické nebo tak. Rozptýlilo to hodně prachu, ale podle našeho vědomí nedošlo k žádnému významnému poškození prostředí, o kterém bychom věděli," citovala Reuters Muska.

Virgin Orbit miliardáře Bransona na vrchol nedosáhla. Propustí téměř všechny zaměstnance a ukončí provoz

Virgin Orbit miliardáře Bransona na vrchol nedosáhla. Propustí téměř všechny zaměstnance a ukončí provoz

Vesmírná společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona propustí 85 procent zaměstnanců. Firma o tom informovala v oznámení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Firma, které se nepodařilo získat finance, podle médií v brzké době zastaví činnost. Stanici BBC bezprostředně na žádost o komentář neodpověděla.

Přečíst článek

Z amerického kosmodromu 2. března 2023 odstartovala raketa Falcon 9, která má k Mezinárodní vesmírné stanici vynést čtyřčlennou posádku v lodi Crew Dragon

AKTUALIZOVÁNO: Raketa Falcon s lodí Crew Dragon konečně odstartovala. Podívejte se na video

Z amerického kosmodromu dnes odstartovala raketa Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon, jež míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se čtyřčlennou posádkou. Jsou v ní dva Američané, Rus a občan Spojených arabských emirátů (SAE), který bude na ISS jako teprve druhý astronaut z arabského světa. K vesmírné stanici mají dorazit podle agentury AP v pátek ráno středoevropského času. Podívejte se na video ze startu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na Měsíci bude rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin (na snímku sonda Hakuto-R).

Na Měsíci bude nebývale rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin

Přečíst článek
Z amerického kosmodromu 2. března 2023 odstartovala raketa Falcon 9, která má k Mezinárodní vesmírné stanici vynést čtyřčlennou posádku v lodi Crew Dragon

AKTUALIZOVÁNO: Raketa Falcon s lodí Crew Dragon konečně odstartovala. Podívejte se na video

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme