Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Velká příležitost. Na výrobě stíhaček F-35 by se mohly podílet české firmy

Stíhačky F-35
ČTK
 ČTK

Na výrobě součástky pro americké letouny páté generace F-35 by se v budoucnosti mohlo podílet konsorcium českých firem PBS Velká Bíteš, One3D a HiLASE.

Reklama

Se společností Lockheed Martin, která letouny vyrábí, firmy podepsaly dohodu o projektu průmyslové spolupráce. Při výrobě komponentu mají být uplatněny nejmodernější technologie, jako je aditivní výroba a laserové opracování. Náklady na projekt za všechny tři subjekty se budou podle výkonného ředitele PBS Pavla Čechala pohybovat v desítkách milionů dolarů.

„Předmětem čtyřstranné smlouvy je spolupráce na vývoji a kvalifikaci alternativního výrobního procesu pro výfukovou mřížku integrovaného energetického modulu letounu F-35,“ uvedla v tiskové zprávě PBS. Cílem je podle ní dosáhnout kvalifikace do roku 2029 s potenciálem zapojit se do globálního řetězce.

ASML a TSMC mohou vypnout stroje na čipy, když Čína napadne Tchaj-wan

Obrana Tchaj-wanu proti Číně? Pokud dojde k invazi, vyřadí se z provozu výroba čipů

Nizozemský výrobce strojů pro výrobu čipů ASML Holding a tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) mohou vyřadit z provozu nejmodernější stroje na výrobu čipů v případě, že Čína napadne Tchaj-wan. S odvoláním na informované zdroje to píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Nejdražší český armádní nákup

Dnešní dohoda stvrzuje jeden z 11 projektů české průmyslové spolupráce se společností Lockheed Martin, tři další projekty budou mít české podniky s firmou Pratt&Whitney. Podílet se na nich bude celkem 13 českých podniků a univerzit, celková hodnota projektů přesáhne 15 miliard korun. Průmyslová spolupráce je součástí nákupu 24 letounů F-35A Lightning II, který vláda v lednu potvrdila podpisem memoranda. Zaplatí za ně 150 miliard korun, jde o nejdražší český armádní nákup.

Reklama

Konsorcium firem PBS, One3D a HiLASE má podle vrchní ředitelky ekonomické sekce ministerstva obrany Blanky Cupákové „našlápnuto“, aby se stalo součástí globálního dodavatelského řetězce a vyrábělo části pro veškerá letadla F-35. „Firmy musí projít zkouškou toho, že jsou schopny vyrábět v kvalitě, kterou požaduje Lockheed Martin,“ uvedla Cupáková. Do budoucna pak chce usilovat o zapojení českých firem do dalších projektů amerického výrobce letadel.

Firmy budou společně pracovat na vývoji a následně na výrobě jedné součástky, komponent by měl zlepšit schopnosti letounu, dodala vrchní ředitelka sekce průmyslové spolupráce ministerstva obrany Radka Konderlová.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Zničíme každou stíhačku F-16, kterou Ukrajinci použijí. Jaké má plány s Českem?

Nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně nezmění situaci na bojišti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu k vojenským pilotům. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii, řekl Putin podle agentury Reuters. Ruský prezident také vyvrátil, že by Rusko zaútočilo na Polsko či Česko.

Přečíst článek

PBS vyvíjí a vyrábí motory pro různé druhy bezpilotních prostředků, lehké letouny a vrtulníky. Výrobcům letecké techniky dodává rovněž pomocné energetické jednotky, klimatizační systémy, letecké přístroje a komponenty. Firma One3D se zaměřuje na aditivní výrobu, působí v oblasti automobilového průmyslu, strojírenství i obrany. Centrum HiLASE je součástí Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, zabývá se laserovými technologiemi a jejich aplikací do praxe.

První dohodu o spolupráci podepsal zástupce firmy Lockheed Martin už v pondělí s českým státním podnikem LOM Praha. Podnik se zaměřuje na letecký průmysl i výcvik pilotů, dohoda se má týkat mimo jiné modernizace Centra leteckého výcviku v Pardubicích.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme