Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin: Zničíme každou stíhačku F-16, kterou Ukrajinci použijí. Jaké má plány s Českem?

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně nezmění situaci na bojišti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu k vojenským pilotům. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii, řekl Putin podle agentury Reuters. Ruský prezident také vyvrátil, že by Rusko zaútočilo na Polsko či Česko.

Reklama

Dánsko, Nizozemsko, Belgie či Norsko slíbily letos dodat Ukrajině přes čtyři desítky těchto vyspělých letounů, od nichž si Kyjev slibuje kontrolu ukrajinského vzdušného prostoru. Prvních šest strojů by mělo dorazit na jaře z Dánska, Nizozemsko hovoří o dodávkách během léta.

Z geopolitického napětí těží zbrojaři. Třeba Strnadova CSG. O její obrněnce je zájem:

„Zničíme letadlo, stejně jako dnes ničíme tanky, obrněná vozidla a další vybavení včetně salvových raketometů,“ citovala Putina agentura TASS. Letouny budou pro ruskou armádu legitimním cílem, ať budou startovat z Ukrajiny či jiných zemí, řekl ruský vůdce.

Ukrajina, která již více než dva roky čelí ruské invazi, dlouhodobě žádá Západ o dodání letadel. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba podle Reuters ve středu řekl, že první stroje očekává Kyjev v příštích měsících. Podle některých médií však zatím například kvůli špatné znalosti angličtiny zaostává za plánem probíhající výcvik ukrajinských pilotů na používání těchto strojů.

Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově

Rusům to ulítlo. Jejich střela s plochou dráhou letu zamířila nad Polsko

Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo velitelství polských ozbrojených síl. Incident se podle něj stal nad ránem. O incidentu byl informován polský prezident Andrzej Duda, informace o narušení hranic NATO byly předány také polským spojencům v Severoatlantické alianci, uvedla polská média.

Přečíst článek

Útok na Česko? Nesmysl

Za „naprostý nesmysl“ označil ruský prezident Vladimir Putin varování, že Rusko by mohlo zaútočit na Polsko, Pobaltí nebo Česko. Prohlásil, že NATO se snaží zastrašovat obyvatele s cílem udržet jejich podporu pro další pomoc Ukrajině, proti které Rusko už více než dva roky vede válku

Putin kritizoval rozšiřování NATO a o zemích na východním křídle aliance řekl, že „se zřejmě domnívají, že to všechno nějak odpovídá jejich národním zájmům, bojí se velkého Ruska“.

„Vůči těmto státům nemáme agresivní úmysly,“ uvedl Putin. „Takže to je naprostý nesmysl, možnost útoku na nějaké další země, na Polsko, Pobaltí, straší i Čechy. Prostě nesmysl, další způsob, jak oklamat své obyvatele a jak dostat z lidí další peníze, aby nesli břemeno na svých bedrech,“ řekl také v souvislosti s náklady na pomoc Ukrajině ze strany Západu.

Stanislav Šulc: Konec lží. Válka je skutečně válka. A bude mobilizace

Ruský režim přestal lhát. Válku na Ukrajině už konečně označil za válku. Zároveň dodal, že doposud to válka nebyla, ale že akce Západu jsou natolik zásadní, že je potřeba postoupit do další fáze a začít tedy skutečně konečně válčit. Oznámení přichází ve chvíli, kdy Západ nabírá prostředky pro Ukrajinu, a naopak Rusko přichází o značný penězovod. Takže to je příprava na mobilizaci, nic víc.

Přečíst článek

O válce na Ukrajině Putin tuto středu prohlásil, že Rusko „jen chrání lidi na svých historických územích“. Sousední zemi znovu obvinil, že válku vyvolala v roce 2014, když poslala ozbrojené síly do východoukrajinského Donbasu, kde Rusko - po svržení proruského prezidenta a po anexi ukrajinského Krymu - rozdmýchalo povstání separatistů proti nové ukrajinské vládě. Tehdy Putin ujišťoval, že nemá zájem o další části Ukrajiny.

„Nakonec nás donutili přejít k jiné formě ochrany našich zájmů,“ řekl ruský prezident při středečním setkání s vojenskými piloty. Při zahájení invaze v roce 2022 vyhlásil, že hlavními cíli „speciální vojenské operace“, jak tehdy Moskva vpád do sousední země označovala, jsou „demilitarizace a denacifikace“ Ukrajiny.

Kyjev a Západ podobná tvrzení odmítají s tím, že jde o záminku pro získání ukrajinského území.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme