Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

LOM Praha se zapojí do pořízení letounů F-35. Dohoda má finanční potenciál miliardu korun

F-35 Lightning
ČTK
 ČTK

Státní podnik LOM Praha se zapojí do pořízení 24 amerických letounů páté generace F-35 pro českou armádu. Dohoda o spolupráci, kterou firma podepsala s výrobcem bitevníků Lockheed Martin, má podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy finanční potenciál přesahující miliardu korun. Týkat se má především modernizace Centra leteckého výcviku v Pardubicích.

Reklama

Pořízení 24 letounů F-35A Lightning II schválila vláda na konci loňského září, v lednu ho potvrdila podpisem memoranda. Za stíhačky amerického výrobce Lockheed Martin zaplatí 150 miliard korun, jde o nejdražší český armádní nákup.

Součástí nákupu je také dojednaná průmyslová spolupráce, podle ministerstva obrany je připraveno 11 projektů se společností Lockheed Martin a tři projekty s firmou Pratt&Whitney. „Podílet se na nich bude 13 českých podniků a univerzit. Ty se zapojí ve čtyřech oblastech: výroba komponent, výzkum a vývoj, pilotní výcvik a údržba, servis a opravy F-35,” uvedlo ministerstvo.

Podle Protivy jde o první průmyslovou dohodou s českým průmyslem při nákupu F-35 pro českou armádu, podpisy s dalšími firmami budou podle něj následovat. První fáze dohody mezi LOM Praha a americkým výrobcem bude podle ředitele státního podniku analytická. Posoudí se při ní výcvikový systém a následně bude přizpůsoben pro výcvik budoucích pilotů F-35.

„Dohoda se zaměřuje na pozemní vybavení, ale i na výukové systémy, mezi něž patří i simulátory,” řekl novinářům. Právě v těch je podle Protivy příležitost pro dceřinou společnost státního podniku VR Group.

Reklama

Přeskupování střeliva. Colt CZ získal výrobce munice Sellier & Bellot

Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot. Podnik získala od společnosti CBC Europe S.à r.l. (CBC) za 350 milionů dolarů, tedy téměř osm miliard korun, a prostřednictvím nové emise kmenových akcií. V součtu tak celková cena činí 703 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 16 miliard korun, po odečtení čistého dluhu Sellier & Bellot, sdělila Colt CZ.

Přečíst článek

Další slavná zbrojovka bude v českých rukou, tentokrát podnikatele Schönfelda

V Česku se rodí další zbrojařský magnát, Robert Schönfeld. Jeho investiční skupina RSBC kupuje rakouského výrobce pušek Steyr Arms. Schönfeld se tak zařadí mezi zbrojařskou první ligu, které vládne miliardář Michal Strnad, majitel CSG a úspěšně mu sekunduje René Holeček, který vlastní Colt.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme