Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

stíhačky - informace o tématu

Americká vláda schválila prodej stíhaček F-16 Turecku

Turecko dostane od USA stíhačky F-16 v hodnotě 23 miliard dolarů

Americká administrativa schválila prodej stíhaček F-16 Turecku. Jde o obchod za 23 miliard dolarů (525 miliard korun), uvedla agentura AP, podle níž tak Spojené státy reagují na to, že Turecko v týdnu po dlouhém váhání schválilo přistoupení Švédska k NATO. Spojené státy také plánují prodat až 40 stíhaček F-35 Řecku a zemi dále darují další obranné vybavení. S odvoláním na dopis, který řeckému premiérovi zaslal americký ministr zahraničí Antony Blinken, o tom dnes informovala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
F-35 Lightning

Svět přezbrojuje, výrobce stíhaček F-35 nestíhá. Zájem mají i Češi

Americká zbrojovka Lockheed Martin v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby navzdory problémům s nedostatkem součástek a pracovních sil. Těžila z růstu poptávky ve Spojených státech i v zahraničí, za kterým stojí zvýšené geopolitické napětí. Čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků a cena akcií podniku se po jejich zveřejnění vyšplhala na rekordní maximum, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Ruský bojový letoun Su-27 zasáhl vrtuli amerického průzkumného dronu Reaper (na snímku), uvedla americká armáda. Dron se zřítil do Černého moře.
video

Pentagon zveřejnil video srážky dronu s ruskou stíhačkou nad Černým mořem

Americké ministerstvo obrany zveřejnilo video, které zachycuje, jak se ruské vojenské letadlo přiblížilo k americkému vojenskému dronu a vypustilo v jeho blízkosti palivo. Na konci videa je vidět poškozená vrtule dronu. Americká armáda sdělila, že se ruský stíhací letoun v úterý srazil s americkým průzkumným dronem a zasáhl jeho vrtuli. Bezpilotní letoun, který stíhačka podle USA před tím polila palivem, byl v důsledku srážky zničen a zřítil se do Černého moře. Rusko srážku popřelo.

Přečíst článek
Boeing plánuje konec výroby stíhačku F/A-18 Super Hornet, která se loni objevila ve filmu Top Gun: Maverick.

Boeing přestane vyrábět stíhačku F/A-18 Super Hornet, která si zahrála v Top Gunu

Americká společnost Boeing plánuje konec výroby stíhačku F/A-18 Super Hornet, která se loni objevila ve filmu Top Gun: Maverick. Za čtyři desítky let dodala přes 2000 těchto strojů. Poslední z těchto strojů má americkému námořnictvu dodat v roce 2025, pak počítá s koncem této výrobní linky.

Přečíst článek
F-35 Lightning

Česko chce nahradit gripeny americkými stroji F-35 Lightning. Má jít o vůbec nejdražší armádní nákup

České vojenské letectvo by mělo být v budoucnu vyzbrojeno americkými bojovými letouny F-35 Lightning. Ministerstvo obrany zahájí s USA jednání o jejich pořízení, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Obrana chce pořídit 24 těchto strojů, nahradit by měly švédské gripeny.

Přečíst článek
Reklama

News box

Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme