Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Trenažér“ pro budoucí piloty F-35 vzlétl. Jejich výcvik začne do roka

Cvičný letoun L-39NG
Profimedia
 ČTK

Aero Vodochody ve středu představilo při ukázkovém letu první stroj L-39NG vyrobený pro státní podnik LOM Praha. Letoun poslouží k výcviku budoucích českých pilotů amerických letounů páté generace F-35. Do konce letošního roku by Aero mělo dodat podniku dva letouny a další dva do poloviny roku 2025. Novinářům to řekl ředitel Aera Viktor Sotona.

Reklama

„Letoun je komplexní a nákladově efektivní výcviková platforma, která je optimálním řešením pro základní a pokročilý výcvik budoucích stíhacích pilotů české armády, kteří budou využívat letoun páté generace F-35A Lightning II,“ uvedl Sotona.

První piloti by podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy mohli začít s výcvikem na prvních dvou nových strojích od dubna 2025. Kromě smlouvy na dodání čtyř strojů má podnik ještě opci na dodání dalších čtyř L-39NG. „Očekáváme, že o té opci rozhodneme v příštích dvou letech. Jedná se o to, že s ohledem na požadavky Armády České republiky ta flotila bude muset do budoucna být větší než jsou jenom čtyři letadla NG,“ řekl Protiva. Podle něj budou ke konci aktuální dekády připraveny desítky pilotů pro americké letouny F-35.

Česko si nyní pronajímá 14 švédských stíhacích letounů JAS-39 Gripen, pronájem končí v roce 2027. Vláda se Švédskem jedná o prodloužení pronájmu do roku 2035, kdy gripeny nahradí 24 amerických letounů F-35.

Reklama

Sériová výroba čtyř cvičných letounů L-39NG pro LOM Praha začala v Aeru před rokem. Společnost už také v březnu dodala sériově vyrobené stroje L-39NG Vietnamu. Aero celkem podepsalo objednávky na více než 30 strojů, jedná o dalších kontraktech.

L-39NG je nově vyvinutý podzvukový proudový cvičný letoun, ale zároveň může plnit roli lehkého bitevníku.

Stíhačky F-35

Velká příležitost. Na výrobě stíhaček F-35 by se mohly podílet české firmy

Na výrobě součástky pro americké letouny páté generace F-35 by se v budoucnosti mohlo podílet konsorcium českých firem PBS Velká Bíteš, One3D a HiLASE.

Přečíst článek

F-35 Lightning

LOM Praha se zapojí do pořízení letounů F-35. Dohoda má finanční potenciál miliardu korun

Státní podnik LOM Praha se zapojí do pořízení 24 amerických letounů páté generace F-35 pro českou armádu. Dohoda o spolupráci, kterou firma podepsala s výrobcem bitevníků Lockheed Martin, má podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy finanční potenciál přesahující miliardu korun. Týkat se má především modernizace Centra leteckého výcviku v Pardubicích.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme