Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spanilá jízda Pfizeru. Za zisky z vakcín proti covidu koupí další firmu, letos už třetí

Pfizer vakcína
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Farmaceutický gigant Pfizer posílený zisky za prodej vakcín proti covidu koupí výrobce léku na srpkovitou anémii Global Blood Therapeutics. Cena za transakci, kterou schválily správní rady obou společností, činí 5,4 miliardy dolarů (asi 130 miliard korun), uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Pfizer zaplatí 68,50 dolaru za všechny akcie Global Blood v oběhu, uvedly společnosti v pondělním prohlášení před otevřením amerických trhů. To je dvojnásobek ceny akcií ze dne 3. srpna, kdy firma oznámila, že má zájem o převzetí, uvedl Bloomberg.

Vakcína proti covidu-19

Vakcínové akcie pod tlakem. Od začátku roku Pfizer a spol. investorům prodělávají

Pandemie koronaviru se kvůli variantě omikron v prvních týdnech roku znovu přelila světem. Jednotlivé vlády na to zareagovaly nejrůznějšími opatřeními a poptávka po očkování opět vzrostla. Na úspěchu akcií firem produkujících vakcíny se však růst poptávky neprojevil. A cenné papíry všech producentů očkovacích sér od začátku roku padají.

Přečíst článek

Společnost Pfizer získá lék Oxbryta na nemoc zvanou srpkovitá anémie nebo také chudokrevnost vyráběný v San Francisku v Kalifornii. Global Blood změnila majitele již loni, a to za pouhých 195 milionů dolarů. Na trhu ji však společnosti považují za potenciální trhák, podotkl Bloomberg.

Plány na dobu po konci covidu

Důvodem akvizice je, že Pfizer potřebuje nové produkty kvůli obavám z oslabování pandemie, která ohrožuje příjmy z nejprodávanější vakcíny proti covid-19 a její pilulky na léčbu nemoci Paxlovid. „Společnosti Pfizer bylo jasné, že velká část zisků ze své neočekávané vakcíny proti covid-19 bude muset investovat do urychlení růstu nejvyšší úrovně – s cílem přidat nejméně dalších 25 miliard dolarů výnosů vzhledem k rizikovým příjmům očekávaným do roku 2030,“ uvedli analytici Bloomberg Intelligence John Murphy a Sam Fazeli.

„Konsensus požaduje, aby Global Blood v roce 2026 dosáhla obratu za léčbu srpkovité anémii ve výši přibližně miliardy dolarů, což podpoří podnikání společnosti Pfizer v oblasti vzácných onemocnění. Očekává se, že budou oznámeny další obchody,” dodali.

Předseda WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO posunula opičí neštovice na úroveň covidu. Pandemie se rozšířila do 75 zemí

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli opičím neštovicím nejvyšší stupeň varování, vysoké riziko je podle ní v Evropě, uvedla agentura AFP. Podle agentury DPA tento krok nemá přímé praktické důsledky, protože o případných opatřeních rozhodují jednotlivé země. Nejvyšší stupeň varování v současnosti platí pro covid-19 a dětskou obrnu.

Přečíst článek

Akcie Global Blood vzrostly v obchodování před otevřením amerických trhů o čtyři procenta, zatímco akcie společnosti Pfizer se téměř nezměnily.

Srpkovitá anémie je krevní nemoc a bolestivý a někdy život ohrožující stav, který postihuje hlavně Afroameričany. Lék od Global Blood byl schválen v USA v listopadu 2019 a poté také v EU a dalších zemích. 

Letošní nákupní jízda Pfizeru

Americká farmaceutická společnost Pfizer, která patří k hlavním dodavatelům vakcín proti covidu-19, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 78 procent na 9,91 miliardy dolarů (téměř 240 miliard korun). Zisk překonal odhady analytiků, zejména díky vysoké poptávce po vakcínách a dalších produktech na covid-19.

Vědci Leonidas Bleris (vpředu) a Yiorgos Makris z Texaské univerzity v Dallasu patří mezi tvůrce identifikátorů vložených do lidských buněk v laboratoři, aby se dalo kontrolovat jejich komerční využití a omezila se možnost krádeže.

O lidské buňky se vede právní bitva. Jde o mnohamiliardový byznys

Lidské buňky použitelné pro výzkum a vývoj nových léků nabývají na ceně. Nyní půjde některé označovat neměnným kódem, aby se dalo pohlídat jejich komerční využití. A to není všechno: o ty světově úplně nejznámější buňky se nyní vede právní bitva. Patřily již dávno zesnulé Henriettě Lacksové, jejíž příběh zaujal i Hollywood.

Přečíst článek

Pfizer se proto poohlíží po akvizicích, které by mu do konce desetiletí mohly přinést miliardové roční tržby, napsala již dříve agentura Reuters. V květnu se společnost dohodla na koupi výrobce léku na migrénu Biohaven Pharmaceutical za 11,6 miliardy dolarů

V červnu také Pfizer oznámil, že investuje 90,4 milionu dolarů (asi 2,2 miliardy korun) do podílu ve francouzském výrobci vakcín Valneva, s nímž spolupracuje na výrobě vakcíny proti borelióze.

BioNTech

BioNTech je krok od schválení omikronové vakcíny. Dočkat bychom se jí mohli na podzim

Koronavirová mutace omikron dosud odolávala vakcínám schváleným v EU. Na podzim by se ale na evropský trh měla dostat očkovací látka vyvinutá německou společností BioNTech, která je účinná i na tuto subvariantu covidu. První dávky by po obdržení souhlasu příslušných orgánů mohla farmaceutická firma dodat už v říjnu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme