Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Twitter odepsal dvě miliardy dolarů ze své hodnoty. Za zrušenou dohodu čeká Muska bouřlivý soud

Sociální síť Twitter - ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Akcie společnosti Twitter po oznámení nejbohatšího muže planety Elona Muska, že odstupuje od dohody o koupi sociální sítě, klesly před začátkem obchodování na americké burze o více než sedm procent. Tržní hodnota firmy se tak snížila o zhruba dvě miliardy dolarů (asi 48,5 miliardy korun) na asi 28 miliard dolarů. O dalším pohybu akcií bude rozhodovat soud, u kterého se akcionáři Twitteru budou domáhat naplnění dohody o prodeji firmy Muskovi za 44 miliard dolarů (asi bilion korun), uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Akcie společnosti Twitter před otevřením americké burzy klesají poté, co miliardář a zakladatel a šéf Tesly Elon Musk odstoupil od smlouvy o koupi společnosti v hodnotě 44 miliard dolarů, což připravilo scénu pro velkou právní bitvu, uvedl Bloomberg.

Elon Musk

Musk se přiznal k dvojčatům. Jejich matka je potenciální šéfkou Twitteru

Generálnímu řediteli společnosti Tesla Elonu Muskovi se loni v listopadu narodila dvojčata, matkou je jedna z manažerek jeho start-upu Neuralink Shivon Zilisová.

Přečíst článek

Akcie ráno v 6:40 amerického času klesly o 7,2 procenta na 34,17 dolaru, což znamená snížení tržní hodnoty firmy o zhruba dvě miliardy dolarů. Akcie tak reagovaly poté, co Musk vycouval z dohody o koupi giganta sociálních médií. Na oznámení zareagovaly i akcie Muskovy mateřské Tesly, jejichž hodnota se snížila o 0,3 procenta.

Akcie Twitteru se tak obchodují výrazně pod cenou 54,20 dolaru za akcii, kterou Musk navrhl v dohodě o koupi v dubnu. Miliardář ale tvrdí, že Twitter před ním zkreslil uživatelská data, zejména co se týče počtu falešných účtů. Ten je podle Muska na platformě zhruba pětinový, tedy mnohem vyšší, než pět procent uváděných společností. Na akcie a celý technologický sektor ale působí i rostoucí úrokové sazby.

Elon Musk

Musk: Továrny Tesly v Austinu i u Berlína jsou jen dvě velké černé díry na peníze

Dvě továrny Tesly na dvou kontinentech letos s velkou pompou spustily provoz, vzduchem létaly konfety a zářivé úsměvy Elona Muska nebraly konce. A střih. Pár měsíců poté šéf automobilky a nejbohatší člověk planety o fabrikách v Austinu a u Berlína prohlašuje, že jsou jen gigantickými kamny na spalování peněz. Důvod? Závody kvůli výpadku dodávek komponentů téměř nevyrábějí, píše CNBC.

Přečíst článek

„Pro nikoho není velkým překvapením, že se Musk snaží od smlouvy odstoupit,” řekl zakladatel analytické společnosti Vital Knowledge Adam Crisafulli. „Problém je však v tom, že celá tato sága byla během posledních několika měsíců pravděpodobně docela rušivá, což by mohlo ovlivnit výkon Twitteru nejen ve druhém čtvrtletí, ale také ve třetím čtvrtletí,” míní.

Právní bitva o nejméně miliardu dolarů

S poplatkem za zrušení dohody ve výši jedné miliardy dolarů se obchodníci připravují na další chaos kolem Twitteru, protože vedení firmy hodlá poslat Muska k soudu. Předseda správní rady Twitteru Bret Taylor řekl, že společnost bude podnikat právní kroky s cílem uzavřít transakci „za cenu a podmínky dohodnuté s Muskem“. Společnost si proto najala těžkou váhu, právní kancelář Wachtell, Lipton, Rosen & Katz.

Elon Musk

Tesla se chystá na čtvrtletí hromadných padáků. Půjde až 3,5 procenta lidí, vzkázal Musk

Výrobce elektromobilů Tesla sníží v příštích třech měsících počet zaměstnanců pracujících za fixní mzdu o deset procent. To je 3,5 procenta celkové pracovní síly firmy, oznámil generální ředitel Tesly Elon Musk. Automobilka přitom kvůli hromadným padákům už nyní čelí žalobám ze strany bývalých zaměstnanců. „To jsou triviální kauzy,“ uvedl na jejich adresu Musk.

Přečíst článek

Podle lidí obeznámených s plány společnosti chce Twitter podat žalobu začátkem tohoto týdne. „Budou vyžadovat od Muska, aby uzavřel dohodu, i když říká, že je ukončena, a mají, řekl bych, větší než 50procentní šanci, že vyhrají,” řekl tržní stratég a expert na arbitráže Cabot Henderson ze společnosti JonesTrading. 

Uniknout Muskovi z dohody jen s platbou jedné miliardy dolarů by pro něj byla velká výhra," uvedl tržní stratég Cabot Henderson z JonesTrading.

Všechny oči budou upřeny na čtvrtletní výsledky hospodaření společnosti, které by měly být zveřejněny koncem tohoto měsíce. Za první čtvrtletí vzrostly příjmy Twitteru na 1,2 miliardy dolarů, což bylo pod odhady analytiků Bloombergu.

„Společnost je to dobře známá, ale není to skvělý byznys,“ řekla Kimberly Forrestová, zakladatelka a hlavní investiční ředitel Bokeh Capital Partners. „Wall Street potřebuje, aby společnosti vykazovaly růst tržeb a/nebo zisků. Zdá se, že ani Twitter v tuto chvíli nemá plán na růst,“ dodala.

Elon Musk

Pět set nejbohatších na světě letos ztratilo přes bilion dolarů, nejvíce Musk a zakladatel Binance

Pět set nejbohatších lidí na světě podle indexu miliardářů agentury Bloomberg letos ztratilo dohromady 1,4 bilionu dolarů (asi 33,1 bilionu korun), včetně 206 miliard dolarů jen toto pondělí. Mezi pěti nejvíce postiženými nechybí již tradiční lídr žebříčku Elon Musk, Jeff Bezos či Mark Zuckerberg. Letošní vývoj je tak zcela opačný než loni, kdy jmění pětistovky nejmovitějších na světě stouplo úhrnem o bilion dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Elon Musk

Musk získal téměř desetinový podíl v jeho oblíbeném Twitteru, akcie firmy vystřelily nahoru

Přečíst článek
Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme