Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americký Fed zvedl základní sazbu o tři čtvrtě bodu, nejvíce od roku 1994

Šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Jerome Powell.
ČTK / AP

Americká centrální banka (Fed) zvýšila základní sazbu podle očekávání analytiků o 0,75 procentního bodu, tedy do pásma 1,50 až 1,75 procenta. Banka to oznámila na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru. Zvýšení základního úroku je největší od roku 1994. Důvodem zvýšení je zejména rychlý růst cen a v posledních týdnech i situace na finančních trzích. Podle šéfa Fedu Jeromeho Powella se další zvýšení dá očekávat na červencovém zasedání Fedu, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Míra inflace za květen ve Spojených státech překvapivě vystoupila na 8,6 procenta, ačkoliv analytici se domnívali, že vrcholu dosáhla už v dubnu, kdy činila 8,3 procenta. Inflace v USA je teď nejvyšší od konce roku 1981. Fed přitom označuje za inflační cíl dvě procenta. Dnes banka zdůraznila, že se jej hodlá držet.

Účet, ilustrační foto

Studie: Inflace v ČR je 26. nejvyšší na světě

Inflace, která v ČR v květnu stoupla na 16 procent, je devátá nejvyšší v Evropě a 26. nejvyšší ve světě. Nejhůře si v Evropě vede Turecko s inflací 73,5 procenta, hned za ním je Moldavsko s 29,1 procenta a na třetím místě Estonsko s 20 procenty.

Přečíst článek

Zástupci Fedu očekávají, že základní sazba do konce roku 2022 vyšplhá na 3,4 procenta. V březnu jejich výhled činil 1,9 procenta.

„Neočekávám, že by pohyby této velikosti byly běžné," řekl šéf Fedu Jerome Powell (na snímku) na tiskové konferenci ve Washingtonu po rozhodnutí s odkazem na případný další větší nárůst. „Zvýšení o 50 nebo 75 bazických bodů se však zdá být na našem příštím zasedání nejpravděpodobnější," uvedl podle agentury Bloomberg.

Americká centrální banka zároveň snížila výhled růstu americké ekonomiky. Podle aktuálního odhadu poroste tempem 1,7 procenta, zatímco v březnu Fed předpokládal 2,8 procenta.

Walmart

Inflace v USA zrychlila na 8,6 procenta, nejvíce za čtyřicet let od nástupu Reagana

Květnová inflace v USA zrychlila na 8,6 procenta z dubnových 8,3 procenta, oznámilo americké ministerstvo práce. Je to více, než odhadovali analytici. Výš byla inflace naposledy koncem roku 1981.

Přečíst článek

Výhled inflace Fed naopak zvýšil. Banka v tomto ohledu upřednostňuje index výdajů na osobní spotřebu (PCE). Podle tohoto měřítka inflace v USA letos podle centrální banky vzroste o 5,2 procenta. V březnu její predikce hovořilo o zvýšení o 4,3 procenta.

Míra nezaměstnanosti podle zástupců Fedu na konci letošního roku dosáhne 3,7 procenta oproti březnovému výhledu 3,5 procenta. V květnu míra nezaměstnanosti v USA činila 3,6 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme