Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pět set nejbohatších na světě letos ztratilo přes bilion dolarů, nejvíce Musk a zakladatel Binance

Elon Musk
Daniel Oberhaus / Creative Commons / CC BY 2.0
Dušan Kütner
duk

Pět set nejbohatších lidí na světě podle indexu miliardářů agentury Bloomberg letos ztratilo dohromady 1,4 bilionu dolarů (asi 33,1 bilionu korun), včetně 206 miliard dolarů jen toto pondělí. Mezi pěti nejvíce postiženými nechybí již tradiční lídr žebříčku Elon Musk, Jeff Bezos či Mark Zuckerberg. Letošní vývoj je tak zcela opačný než loni, kdy jmění pětistovky nejmovitějších na světě stouplo úhrnem o bilion dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Loni si pět set nejbohatších obyvatel zeměkoule celkem pomohlo ke jmění o bilion dolarů vyšší než předloni, v letošním roce ale převážně sčítají ztráty. Od začátku roku přišli podle propočtů agentury Bloomberg o 1,4 bilionu dolarů. Z toho o 206 miliard dolarů jen v toto pondělí, protože globální finanční trhy se nadále prohýbají pod tíhou vyšších úrokových sazeb a obav z inflace, uvedl Bloomberg.

Ženy v roli CEO

Muži dominují indexu S&P 500. Ženy vlastní pouze procento akcií v pětistovce největších firem

Ženy zastávají jen asi čtvrtinu vrcholových manažerských postů v pěti stech největších na burze obchodovaných podniků v USA. Co se týče vlastnictví akcií těchto firem, je skóre ještě bizarnější – manažerky vlastní pouze procento akcií firem v indexu S&P 500, manažeři zbylých 99 procent, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na nový výzkum.

Přečíst článek

Pět miliardářů s největší letošní ztrátou dohromady přišlo o 345 miliard dolarů (asi 8,2 bilionu korun), tedy čtvrtinu celkové odepsané částky. Nejvíce ztratil podle žebříčku miliardářů Bloombergu zakladatel kryptoměnového blockchainu Binance Changpeng Zhao, jenž přišel o 85,6 miliardy dolarů, tedy o 90 procent svého jmění a propadl se z 11. příčky na 190.

Pět nejvíce tratících miliardářů (v miliardách dolarů):

jméno (aktuální pořadí v indexu miliardářů) letošní ztráta aktuální jmění
Changpeng Zhao (190.) 85,6 10,2
Elon Musk (1.) 73,2 197,1
Jeff Bezos (2.) 65,3 127,0
Mark Zuckerberg (17.) 64,4 61,1
Bernard Arnault (3.) 56,8 121,2

zdroj: Bloomberg Billionairs Index

Letošní vývoj je v přímém kontrastu s loňskem, kdy prudce rostoucí trhy podle zprávy Capgemini World Wealth zveřejněné v úterý rozšířily světovou populaci jedinců s nejvyšším čistým jměním asi o osm procent, v samotné Severní Americe o třináct procent. Údaje ukazují, že loni řady bohatých v Asii a Tichomoří vzrostly jen o 4,2 procenta a zaostávají za Evropou a Severní Amerikou poté, co v posledním desetiletí východní země naopak dominovaly růstu počtu bohatých lidí.

Burza, ilustrační foto

Technologické akcie se topí v nejdelší sérii ztrát od splasknutí dotcom bubliny

Technologické akcie mají za sebou nejdelší ztrátovou sérii od splasknutí internetové bubliny v roce 2001. Klesají již sedm týdnů v řadě, píše CNBC. Akcie velkých společností, měřeno indexem Dow Jones, klesají již osm týdnů po sobě. To je nejdéle od roku 1932, tedy blízko vrcholu Velké hospodářské krize.

Přečíst článek

Částečnou příčinou byl čínský zásah proti technologickým společnostem a ochlazování trhu s nemovitostmi, ale také to odráželo divoké zisky na americkém akciovém trhu, které pomohly nafouknout vše od kryptoměn po hodnoty nemovitostí. To se nyní rychle obrací, protože inflace se roztočila ve spirále, což například v USA vyvolává obavy, jak prudce Federální rezervní systém (Fed) zvýší sazby. Velké ztráty zažívají firmy Big Tech. Přesto zpráva Capgemini ilustruje, jak moc pandemie COVID-19 a měnová politika loni prospěly ekonomické elitě.

USA, Japonsko, Čína a Německo zůstávají mezi předními zeměmi, kde žije většina bohatých lidí světa. Tyto čtyři státy jsou domovem téměř 64 procent osob s nejvyšším čistým jměním na celém světě, uvádí zpráva.

Elon Musk

Musk za den přišel o 26 miliard dolarů, na akciích tratila řada miliardářů

Poklesy akcií zejména technologických firem zamávaly pořadím a výší majetku nejbohatších obyvatel zeměkoule. Lídr žebříčku, spoluzakladatel Tesly a vizionář Elon Musk, jen během čtvrtka přišel o 25,8 miliardy dolarů (560 miliard korun). Meziročně chudší je 18 z 20 nejmovitějších miliardářů na světě, vyplývá z aktuálního žebříčku agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Studie Capgemini také zdůraznila, že ženy ve všech kategoriích mají v příštích dvou generacích zdědit 70 procent celosvětového majetku. Obrovské bohatství vytvořené z dřívějších do nebe rostoucích ocenění technologických společností a startupů také dalo vzniknout většímu počtu mladých a bohatých jedinců, a to i v kryptoprostoru. 

Tento rychlý vzestup je nyní v ohrožení, protože bitcoin, ether a zbytek krypto vesmíru a technologické startupy zjišťují, že získávání nového kapitálu bude mnohem dražší, podotkl Bloomberg.

Mark Zuckerberg

Američtí miliardáři letos chudnou. Nahoru se derou indičtí magnáti

Výsledková sezona dokonala dílo zkázy na majetku většiny nejbohatších lidí planety. Poraženým dosavadního roku je zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, jehož jmění kleslo o polovinu. Naopak neznámý indický miliardář Gautam Adani využívá komplikované situace na Ukrajině a v Číně a jeho přístavy mu vydělaly desítky miliard navíc za pár týdnů, vyplývá ze žebříčku miliardářů agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký miliardář Jeff Bezos

Bezos prodal akcie Amazonu za miliardy dolarů a opět pokukuje po postu nejbohatšího člověka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme