Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk získal téměř desetinový podíl v jeho oblíbeném Twitteru, akcie firmy vystřelily nahoru

Elon Musk
čtk
Dušan Kütner
duk

Generální ředitel společnosti Tesla a nejbohatší člověk na světě Elon Musk v poslední době získal podíl 9,2 procenta v sociální síti Twitter. Vyplývá z pondělního prohlášení pro americké regulační úřady, uvedla agentura Reuters. Akcie Twitteru – který Musk rád a často využívá k marketingu – před zahájením obchodování na americké burze vyletěly až o 26 procent. Musk se stal největším akcionářem populární sítě.

Reklama

Miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk nakoupil v poslední době akcie sociální sítě Twitter a nyní jich vlastní 9,2 procenta, tedy přes 73 milionů kusů. Vyplývá to z prohlášení pro americké regulační úřady. Akcie populární sítě před začátkem pondělního obchodování na americké burze vyskočily až o 26 procent, uvedl server CNBCPodíl má hodnotu 2,89 miliardy dolarů, dodal server s odkazem na závěrečné ceny akcií Twitteru v pátek.

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Tesla otevřela u Berlína svoji první evropskou továrnu. Musk předal první vozy i s autogramem

Americká společnost Tesla v úterý oficiálně otevřela svůj nový závod na elektromobily v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína, je to zároveň její první továrna v Evropě. Tesla ji vybudovala na domácí půdě konkurenčního automobilového koncernu Volkswagen, s kterým soupeří v elektromobilitě. Při ceremonii, které se zúčastnili mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz, ministr hospodářství Robert Habeck a braniborský premiér Dietmar Woidke, předal šéf Tesly Elon Musk první auta novým majitelům. Továrna chce vyrábět až 500 tisíc vozů Model Y ročně, zaměstná 12 tisíc lidí.

Přečíst článek

Twitter přitom v posledních několika letech sloužil Muskovi jako oblíbená platforma pro všechny možné příspěvky týkající se zejména „jeho“ Tesly, ale také kryptoměn, do nichž investuje, zejména dogecoinů – a to až tak intenzivně, že se mu připisuje vliv na cenu těchto kryptoměn. „Musk by se mohl pokusit zaujmout agresivnější postoj zde na Twitteru,” řekl v pondělí analytik Wedbush Dan Ives v CNBC. „To by nakonec mohlo vést k nějakému odkupu,“ dodal.

Musk má na Twitteru více než 80 milionů sledujících. Některé jeho tweety však během let dostaly šéfa Tesly do horké kaše. Například 7. srpna 2018 Musk tweetoval, že má „zajištěné financování“ na převzetí Tesly za 420 dolarů za akcii. Následujících 12 měsíců po tweetu byly pro akcionáře Muska a Tesly jako jízda na horské dráze – automobilka sice zaznamenala výrobní rekordy, ale také se musela vypořádat se soudními spory kvůli ovlivňování trhu, vládním vyšetřováním i propouštěním. Jedním z důsledků byla dohoda Muska s americkou Komisí pro cenné papíry, že nebude vykonávat pozici předsedy představenstva v Tesle.

Elon Musk

Osobností roku časopisu Time je vizionář bez domova, Elon Musk

Nenarodili jste se do saúdské královské rodiny, a přesto se chcete stát dolarovým miliardářem? Máte ještě několik možností, jak toho docílit, píše server magazínu Time, který za osobnost roku 2021 označil podnikatele a vizionáře Elona Muska.

Přečíst článek

V prosinci loňského roku také na Twitteru oznámil, že za doplňky k elektromobilům Tesla bude možné platit dogecoiny a dalšími „psími“ virtuálními měnami. Hodnota dogecoinu poté okamžitě stoupla o 33 procent. O měsíc dříve si vysloveně „pustil pusu na špacír”, když na síti kritizoval senátora Bernieho Sanderse za jeho postoj k daním. Jeho výroky jen zrychlily tehdejší už tak volný pád akcií automobilky Tesla, v níž je Musk stále největším podílníkem, a během čtrnácti dnů od počátku listopadu cena akcií Tesly klesla z 1240 dolarů o pětinu.

Musk se přitom minulý měsíc svých sledujících na Twitteru zeptal, zda společnost provozující Twitter dodržuje zásady svobody slova. Poté, co více než 70 procent odpovědělo „ne“, ptal se, zda je potřeba nová platforma, a řekl, že vážně uvažuje o založení vlastní

Elon Musk

Přihrál Musk bratrovi miliony? O podivný prodej akcií Tesly se zajímají regulátoři

Elon Musk čelí podezření, že svému bratrovi poskytl v předstihu informaci, která měla dopad na cenu akcií automobilky Tesla a Kimbal Musk tak stihl akcie výhodně prodat, píše list Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme