Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla se chystá na čtvrtletí hromadných padáků. Půjde až 3,5 procenta lidí, vzkázal Musk

Elon Musk
ČTK

Výrobce elektromobilů Tesla sníží v příštích třech měsících počet zaměstnanců pracujících za fixní mzdu o deset procent. To je 3,5 procenta celkové pracovní síly firmy, oznámil generální ředitel Tesly Elon Musk. Automobilka přitom kvůli hromadným padákům už nyní čelí žalobám ze strany bývalých zaměstnanců. „To jsou triviální kauzy,“ uvedl na jejich adresu Musk.

Reklama

Musk oznámil plány na snížení počtu zaměstnanců už na začátku tohoto měsíce. Nyní dostávají reálnější obrysy a je jisté, že automobilku Tesla čeká čtvrtletí hromadných padáků.

„Na straně zaměstnanců s pevnou mzdou jsme rostli velmi rychle,” řekl Musk v rozhovoru s agenturou Bloomberg. Dodal nicméně, že za rok bude celkový počet zaměstnanců vyšší, a to jak těch s fixní mzdou, tak těch placených od hodiny.

Firma v posledních měsících rychle nabírala nové zaměstnance a celosvětově jich má kolem 100 tisíc. Propouštění, které se dotkne zaměstnanců různých oddělení - od lidských zdrojů až po softwarové inženýry - mnohé překvapilo.

Agentura Reuters uvedla, že bývalí zaměstnanci Tesly firmu žalují za to, že podle nich porušila „hromadným propouštěním” federální zákon, protože o propouštění předem neinformovala. Žalobu podali dva zaměstnanci ze závodu v Nevadě, kteří v červnu dostali výpověď. Tvrdí, že závod muselo opustit více než 500 zaměstnanců a že jejich výpověď byla okamžitá. Firma tak nedodržela federální zákon o hromadném propouštění, podle kterého musí oznámit propouštění 60 dní předem.

Elon Musk

Pokud se nevrátíte do kanceláří, jděte práci předstírat jinam, vzkázal Musk zaměstnancům Tesly

Šéfovi Tesly Elonu Muskovi došla trpělivost se zaměstnanci pracujícími na dálku. V emailu je vyzval, ať se okamžitě vrátí do kanceláří, nebo bude předpokládat, že na své funkce rezignovali. Na emaily upozornil server CNBC. „Předstírat práci můžete někde jinde,“ napsal posléze Musk na Twitteru.

Přečíst článek

Žalující požadují status hromadné žaloby pro všechny bývalé zaměstnance v celých Spojených státech propuštěné v květnu nebo červnu bez předchozího upozornění. Žádají také mzdu a benefity za dobu výpovědní lhůty. Tesla na žádost o komentář k žalobě nereagovala a nevyjádřila se ani k počtu propuštěných zaměstnanců. Sám Musk žalobu bagatelizoval, podle něj zatím nemá žádnou váhu.

„Zdá se, že cokoliv souvisí s Teslou, vyvolává spoustu kliknutí - ať je to triviální, nebo významné. Tuto žalobu, o které mluvíte, bych zařadil do kategorie triviálních,“ řekl.

Elon Musk

Biden řekl Muskovi: Vy propouštíte, Ford nabírá

Co přesně napsal Musk zaměstnancům o propouštění?

Přečíst článek

Elon Musk

Musk má „super špatný pocit“ z budoucnosti. Tesla propustí až desetinu lidí

Elon Musk už neskrývá obavy z budoucího vývoje americké ekonomiky. Po sérii výhružných e-mailů zaměstnancům Tesly z tohoto týdne, aby přestali předstírat práci z domova a vrátili se do kanceláří, přichází další zpráva s přiznáním vizionáře, že má „super špatný pocit“ z budoucnosti. Vyhlásil náborový stop stav a připustil, že se Tesla bude muset rozloučit s až desetinou zaměstnanců, píše Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme