Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA zavedou vyšší cla na dovoz levných elektromobilů z Číny

USA zavedou vyšší cla na dovoz levných elektromobilů z Číny
Profimedia
 ČTK

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena připravuje zavedení cel na dovoz elektromobilů z Číny. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg, podle níž krok oznámí vláda příští týden. Ochranná opatření se mají týkat i baterií či solární techniky.

Reklama

Bílý dům již koncem února oznámil, že Spojené státy se rozhodly prošetřit, zda dovoz automobilů z Číny nepředstavuje hrozbu pro národní bezpečnost. Důvodem vyšetřování je podle něj skutečnost, že automobily shromažďují velké množství citlivých údajů o řidičích a pasažérech a využívají své kamery a senzory k zaznamenávání informací o americké infrastruktuře.

Nyní se podle agentury Boooberg schyluje k zavedení cel plánované patrně na příští úterý. Vedle představení nových cel by měla Bidenova administrativa oznámit zachování řady existujících, která mají ochránit americké firmy a tím přispět k zachování pracovních mít.

Biden se půl roku před volbami snaží oslovit mimo jiné lidi pracující v amerických automobilkách. Několik amerických senátorů jej již vyzvalo, aby zavedl embargo na dovoz levných elektromobilů z Číny.

Čínský elektrický sedan BYD Seal

Evropa bojuje proti přílivu čínských elektromobilů. Marně. Evropané je milují

Když se Laima Springeová-Janssenová rozhodla vyměnit své francouzské SUV s benzinovým pohonem za elektromobil, zvažovala modely od švédské značky Volvo a japonské značky Nissan. Dodatečná výbava u elektromobilů Volvo, kterou chtěla mít, by však příliš zatížila její rozpočet, zatímco elektromobily Nissan podle ní nenabízely nic, čím by ji uchvátily. Nakonec si tato obyvatelka dánské metropole Kodaň proto koupila malý SUV od čínské značky BYD, píše agentura AP.

Přečíst článek

Brusel řeší nájezd čínských automobilek na Evropu. Fandy elektroaut nepotěší

Evropská komise zahajuje vyšetřování čínské dotační politiky v oblasti výroby elektroaut. Výsledkem může být zákaz dovozu čínských vozů a zdražení elektroaut také v Česku.

Přečíst článek

Volkswagen a BMW varují před cly na dovoz elektromobilů z Číny do EU

Zavedením cel na dovoz elektromobilů z Číny se EU střelí do vlastní nohy, uvedl šéf BMW

Vedoucí představitelé německých automobilek Volkswagen a BMW varovali před zavedením nových cel na dovoz elektromobilů od čínských výrobců do Evropské unie.

Přečíst článek

Volkswagen

Volkswagen se bez čínských technologií neobejde. Může to být problém i pro český autoprůmysl

Volkswagen a jeho Audi se v obavě ze ztráty trhu investičně spojují s čínskými automobilkami, startupem Xpeng a státním SAIC Motor. Německá automobilka totiž „jako sůl“ potřebuje pokročilejší čínské technologie a know-how, což je varovné pro celé Česko.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme