Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla jede. Snížení cen vystřelilo její prodeje o čtyři pětiny

Tesla jede. Snížení cen vystřelilo její prodeje o čtyři pětiny
čtk
 ČTK

Americký výrobce elektromobilů Tesla ve druhém čtvrtletí dodal rekordní počet aut. Odbyt podpořilo snížení ceny, mimo jiné ve Spojených státech, Británii a Číně, které automobilce pomohlo v konkurenci dalších výrobců. Celkem společnost dodala 466 140 vozů, což bylo o 83 procent více než před rokem. Oznámila to Tesla v noci na dnešek.

Reklama

Začátkem letošního roku šéf Tesly Elon Musk uvedl, že věří, že snaha o vyšší prodeje při nižších ziscích je pro společnost „správnou volbou".

Muskův fenomén Tesla má 20 let. Léta čekal na zisk, málem zbankrotoval – a přece změnil svět

FOTOGALERIE: Muskův fenomén Tesla má 20 let. Léta čekal na zisk, málem zbankrotoval – a přece změnil svět

Před 20 lety, 1. července 2003, byla v třicetitisícovém kalifornském San Carlos v Silicon Valley založena nenápadná firma s cílem vyrábět malé sportovní elektrické roadstery (na hlavním snímku). Trvalo jí pět let, než s výrobou začala, ale téměř okamžitě změnila globální trh s elektromobily jako nikdo jiný, i když s auty zcela jiného ražení. Jmenuje se Tesla - a ne, u jejího založení ještě nebyl Elon Musk.

Přečíst článek

Výroba automobilky se zvýšila na téměř 479 700 kusů z 258 580 vozů v období duben až červen 2022. Pomohlo k tomu zvýšení výrobní kapacity. Druhé čtvrtletí bylo již pátým čtvrtletím za sebou, kdy byl počet vyrobených vozů vyšší, než počet dodaných.

Snížení cen v Číně bylo „tahem hráče pokeru“

Analytik investiční firmy Wedbush Securities Dan Ives řekl serveru BBC, že snížení ceny v Číně bylo „chytrým pokerovým tahem, který byl pro Teslu masivně úspěšný". Čína je po Severní Americe pro automobilku druhým největším trhem a čelí zde silné konkurenci místních výrobců elektromobilů.

Na popud Tesly výrobci elektromobilů v Číně masivně zlevňují

Kam až to zajde? Na popud Tesly výrobci elektromobilů v Číně masivně zlevňují

Čínský výrobce elektromobilů Nio sníží ceny všech svých modelů a ukončí bezplatnou výměnu baterií pro nové kupce. Informuje o tom agentura Reuters. Firma se potýká s poklesem prodeje. Cenovou válku v Číně odstartovala americká Tesla a na čínském trhu se do ní zapojilo více než 40 značek, včetně Volkswagenu.

Přečíst článek

Tesla ale bojuje s vyšší konkurencí i v jiných částech světa. Dopadá na ni také růst nákladů na půjčky. To byly hlavní důvody, proč se rozhodla snížit ceny.

Tesla v současnosti provozuje montážní závody v kalifornském Freemontu, texaském Austinu a v zahraničí v Šanghaji a německém Brandenburgu. Společnost vyrábí také nákladní vůz Semi v závodě na výrobu baterií v Nevadě, dodávky modelů Semi však byly zahájeny až v prosinci 2022 a Tesla je zatím nevyrábí ve velkých objemech.

Nákladní elektromobil Tesla Semi. Szdroj: Steve Jurvetson from Menlo Park, USA / Creative Commons / CC BY 2.0

V březnu Musk oznámil, že Tesla plánuje postavit nový závod poblíž mexického města Monterrey. Po červnovém setkání s indickým premiérem Naréndrou Módím pak oznámil, že chce investovat také v Indii.

Snížení cen mělo v prvním čtvrtletí dopad na hospodaření. Tržby se za leden až březen zvýšily o téměř čtvrtinu díky vyššímu prodeji vozů. Zisk však klesl o 24 procent, kvůli nižším cenám a růstu nákladů na suroviny. Výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí společnost oznámí 19. července.

Tesla v prodeji v Japonsku

Vlny zlevňování srazily čtvrtletní zisk Tesly o čtvrtinu. Ani vysoké marže nepomohly

Tesle klesl v prvním čtvrtletí navzdory vyšším tržbám čistý zisk meziročně o 24 procent na 2,5 miliardy dolarů (přes 53 miliard korun). Automobilka to uvedla ve svém středečním sdělení po skončení burzovního obchodování. Na vině je podle tiskových agentur prudké zlevňování vozů, které zanechává stopy na obchodní bilanci amerického výrobce elektromobilů.

Přečíst článek

Japonský Aspark Owl stojí neuvěřitelných 3,5 milionu dolarů.

Zapomeňte na Teslu. Tohle jsou nejluxusnější elektromobily světa

Zatímco Tesla Elona Muska ceny svých modelů snižuje, jiné značky sázejí na opačnou strategii. A podobně jako na Bugatti Veyron mají jen ti skutečně nejbohatší, v kategorii elektromobilů již existují klenoty, které si obyčejný smrtelník nikdy nedopřeje. Ostatně třeba takový vůz Aspark Owl stojí podle portálu TopSpeed na 3,5 milionu dolarů, tedy podle aktuálního kurzu více než 77 milionů korun. Navíc jich je pouhých 50.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme