Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nový Klondike pro elektromobily. Kia v americké Georgii investuje další miliardy

JIhokorejská automobilka Kia investuje více než 200 milionů USD (4,3 miliardy Kč) do rozšíření závodu v americkém státě Georgia, ve kterém chce montovat elektromobily. V příštím roce zde hodlá zahájit výrobu svého elektrického sportovně-užitkového vozu EV9 (na snímku).
Profimedia.cz
 ČTK

Jihokorejská automobilka Kia investuje více než 200 milionů dolarů (4,3 miliardy korun) do rozšíření závodu v americkém státě Georgia, ve kterém chce montovat elektromobily. V příštím roce zde hodlá zahájit výrobu svého elektrického sportovně-užitkového vozu EV9, oznámila automobilka.

Reklama

V závodě má vzniknout zhruba 200 pracovních míst. Závod v současnosti vyrábí 340 tisíc vozů ročně a v roce 2021 měl 2700 zaměstnanců. Vůz EV9 bude prvním elektromobilem automobilky Kia montovaným v Severní Americe. Montáž v Severní Americe je podmínkou pro to, aby vozidla měla nárok na daňové úlevy na nákup elektromobilu v USA ve výši až 7500 dolarů (162 tisíc korun).

Georgie láká čím dál více

Stát Georgia v poslední době přilákal řadu investic do elektromobilů a baterií. Guvernér Brian Kemp uvedl, že od roku 2020 investice činí více než 22,7 miliardy dolarů a v dodavatelském řetězci elektromobilů vzniklo přes 28 400 pracovních míst.

Špatná zpráva pro Volkswagen. Areál pro gigafactory u Plzně bude násobně menší

Špatná zpráva pro Volkswagen. Areál pro gigafactory u Plzně bude násobně menší

Vláda schválila dohodu s obcemi v sousedství připravované průmyslové zóny pro výrobu baterií pro elektromobily v lokalitě Líně na Plzeňsku. Dohoda zmenšuje plochu areálu takzvané gigafactory a slibuje investice do kompenzačních opatření pro obce, řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Umístění gigafactory v lokalitě na Plzeňsku zvažuje německá automobilka Volkswagen.

Přečíst článek

Mimo jiné výrobce elektromobilů Rivian Automotive staví v Georgii závod za pět miliard dolarů a firmy Hyundai Motor Group a SK On v prosinci oznámily, že ve státě postaví nový závod na výrobu baterií, který bude zásobovat americké montážní závody jihokorejských automobilek. Hyundai a SK chtějí zahájit provoz v roce 2025. Investice by podle odhadů mohla činit čtyři až pět miliard dolarů a vzniknout by mohlo 3500 pracovních míst.

Sama automobilka Hyundai v říjnu zahájila v Georgii výstavbu závodu na elektromobily a baterie. Investice činí 5,54 miliardy dolarů. Firma SK Innovation otevřela loni v lednu závod na výrobu baterií za 2,6 miliardy dolarů, který vyrábí baterie pro elektromobil Ford F-150, upozornila agentura Reuters.

Americký miliardář Elon Musk

Analýza: Zázračných 150 procent. Jak Tesla dokázala za půl roku vydělat investorům tolik?

Trefit dno bývá cílem investorů, ačkoli to je nemožné. Trefit dno akcií Tesly však zase tak složité nebylo. A kdo nakoupil akcie slavného výrobce elektromobilů letos v lednu, sklízí nyní zisk kolem 150 procent. Důvody? Tady jsou.

Přečíst článek

Orbánovo Maďarsko je magnetem pro Čínu. Investice chystají další dva výrobci autobaterií

Orbánovo Maďarsko je magnetem pro Čínu. Investice chystají další dva výrobci autobaterií

Další dva velcí čínští výrobci baterií pro elektromobily brzy oznámí investice v Maďarsku. Řekl to maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó. Velcí čínští výrobci baterií přicházejí do Maďarska kvůli přítomnosti německých automobilek, uvedla agentura MTI.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme