Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla se vydává do Mexika, v Monterrey postaví nový závod

Americká automobilka Tesla postaví závod ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León.
ČTK / AP
 ČTK

Americká automobilka Tesla postaví závod ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador o podmínkách výstavby v pondělí telefonicky hovořil s šéfem automobilky Elonem Muskem. Monterrey je průmyslovým centrem na severovýchodě Mexika.

Reklama

V minulosti se prezident stavěl proti výstavbě závodu ve státě Nuevo León odmítavě. V regionu je totiž nedostatek vody a prezident ještě minulý týden říkal, že pokud bude v oblasti málo vody, Tesla tam stavět nebude. Nyní ale firma podle prezidenta nabídla sérii závazných návrhů, jak problém s vodou řešit.

Akcie Tesly znovu udělaly Muska nejbohatším člověkem planety

Akcie Tesly znovu udělaly Muska nejbohatším člověkem planety

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk se podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg znovu stal nejbohatším člověkem na světě. Pomohl mu k tomu letošní růst akcií Tesly. V prosinci Muska v čele žebříčku vystřídal francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník skupiny LVMH., která se věnuje prodeji luxusního zboží. Arnault je nyní podle tohoto žebříčku na druhém místě, v jiném žebříčku je stále první.

Přečíst článek

„Byl velmi vstřícný, pochopil naše obavy a přijal naše návrhy,” řekl AMLO, jak se mexickému prezidentovi podle začátečních písmen jeho jména v Mexiku běžně říká. „Chci poděkovat panu Elonu Muskovi za to, že byl velmi uctivý, pozorný a chápal důležitost řešení problému nedostatku vody,” dodal prezident.

Elon Musk v továrně Tesly poblíž Berlína

Německá továrna Tesly chrlí 4000 aut týdně

Gigafactory Tesly poblíž Berlína jede nad plán. Týdně tam jejích 10 tisíc zaměstnanců vyrobí 4000 aut.

Přečíst článek

Zmíněné závazky zahrnují využívání recyklované vody v celém výrobním procesu elektromobilů, včetně lakování. Prezident řekl, že další podrobnosti budou oznámeny ve středu, kdy má automobilka den pro investory. Další závazky pak budou podle prezidenta oznámeny příští týden.

Muskův plán na globální rozšíření

Tesla měla o výstavbu závodu v Mexiku zájem už dlouho, na konkrétní lokalitě se ale dosud nemohla dohodnout. Prezidentovým oznámením tedy končí týdny spekulací ohledně toho, kde v Mexiku nakonec firma začne stavět, uvedla agentura Bloomberg.

Volkswagen a spol. mají velký problém: příliš levné tesly

Volkswagen včetně Škody a spol. mají velký problém: příliš levné tesly

Elon Musk sklízí plody své cílené práce z posledních deseti let. Automobilka Tesla se definitivně přehoupla z fáze nejistého start-upu do pozice dominantního dodavatele luxusních elektromobilů. Po sérii rekordních výsledků začíná diktovat podmínky na trhu celé mobility. A zejména pro německé vozy včetně Škody Auto to začíná být velký problém, míní

Přečíst článek

Loni v červnu musely úřady státu Nuevo León omezit přístup k vodě, protože hrozilo, že přehrady budou na suchu. Mexická vláda dokonce požádala průmyslové podniky a zemědělce v Monterrey, aby nabídli část své vody obyvatelstvu. Prezident pak firmy v oblasti vyzval, aby spotřebu vody snížily.

Tesla už narazila na obavy z nedostatku vody při plánování jedné ze dvou nových továren na výrobu automobilů, které otevřela v loňském roce. Musk se sice otázce na tento problém v srpnu 2021 vysmál, což ale nakonec přispělo ke zpoždění, kvůli němuž továrna zahájila výrobu až o sedm měsíců později.

Německá automobilka Audi zvažuje výstavbu továrny na výrobu elektromobilů ve Spojených státech.

Audi cítí šanci, uvažuje o továrně na elektromobily v USA

Německá automobilka Audi zvažuje výstavbu továrny na výrobu elektromobilů ve Spojených státech, aby tak využila subvence, které nabízí americký zákon o snižování inflace (IRA). Audi je stejně jako Škoda Auto a další značky součástí německého automobilového koncernu Volkswagen.

Přečíst článek

Avizovaná továrna by byla prvním závodem Tesly na jih od hranic Spojených států a byla by součástí Muskových plánů na rozšíření globální výroby. Přidala by se k novým závodům v Austinu v americkém státě Texas a v německé metropoli Berlíně.

Všichni jsou už v Mexiku

Mexický prezident uvedl, že jeho země nebude schopna poskytnout dotace na baterie či polovodiče srovnatelné s pobídkami, které teď poskytuje americká vláda. Nejistota ohledně lokality v Mexiku vyvolala marketingovou bitvu mezi jednotlivými státy, jejichž představitelé se snažili přilákat investice právě do svého státu.

BMW - ilustrační foto

BMW investuje do Mexica 800 milionů eur

Německá automobilka BMW investuje ve středomexickém státě San Luis Potosí 800 milionů eur (asi 19 miliard korun) do výroby vysokonapěťových baterií a plně elektrických modelů na platformě Neue Klasse. Informovala o tom dnes na svém webu. Expanze by měla v místě vytvořit asi 1000 nových pracovních míst. BMW chce dosáhnout toho, aby do roku 2030 více než polovinu prodeje tvořily plně elektrické vozy.

Přečíst článek

Výroba elektromobilů se v Mexiku rozvíjí především díky pokračující poptávce po těchto vozidlech ze zahraničí. Například německá automobilka BMW oznámila novou investici za 800 milionů eur (téměř 19 miliard Kč) v mexickém státě San Luis Potosí. Další automobilky, jako například americká General Motors, mají také v plánu výrobu elektromobilů v Mexiku rozšířit.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme