Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nizozemská dohra dieselgate. Volkswagen musí poškozené odškodnit

Emise, výfukové plyny
Unsplash
 ČTK

Volkswagen dohnala v Nizozemsku aféra dieselgate. Musí odškodnit majitele vozů s instalovaným podvodným softwarem. Rozhodnutí vydal tamní okresní soud.

Reklama

Nizozemský okresní soud rozhodl, že majitelé vozů z koncernu Volkswagen se softwarem, který umožňoval podvody při emisních testech, mají nárok na odškodnění. Kupci nových vozů značek Volkswagen, Audi, Seat a Škoda mají dostat 3000 eur (více než 77 tisíc korun) a majitelé ojetých vozů 1500 eur. Volkswagen se může proti rozhodnutí soudu odvolat, uvedla agentura Reuters.

Odškodnění se podle soudu vztahuje na přibližně 150 tisíc vozů.

Škoda Auto, ilustrační foto

Volkswagen chce překonat Teslu. Do roku 2030 bude polovina prodaných vozidel poháněna bateriemi

Největší evropská automobilka Volkswagen očekává, že do roku 2030 bude polovina jejích vozidel prodaných po celém světě poháněna bateriemi.

Přečíst článek

Dieselgate stál VW už stovky miliard

Volkswagen v roce 2015 přiznal, že po celém světě nainstaloval asi do 11 milionů aut s naftovým motorem software, který umožňoval manipulovat s testy emisí. Emise vozů tak při testech ukazovaly mnohem nižší hodnoty, než byla skutečnost. Skandál, přezdívaný dieselgate, již stál automobilku více než 32 miliard eur (822 miliard korun). Částka zahrnuje pokuty, opravy a soudní výlohy.

Žalobu na Volkswagen podali také majitelé vozů koncernu v Česku, místní soudy však zatím o odškodném nerozhodly. Ke sporu s koncernem Volkswagen se zde připojily tisíce lidí, celkem podle dostupných informací žádají zhruba 1,5 miliardy korun. V Česku se prodalo asi 165 tisíc dotčených vozidel.

Mitsubishi, ilustrační foto

Japonská variace dieselgate. Mitsubishi zaplatí pokutu 25 milionů eur

Japonská automobilka Mitsubishi zaplatila v Německu kvůli dieselové aféře pokutu 25 milionů eur (asi 644 milionů korun). Uvedla agentura AFP.

Přečíst článek

Číšnice, ilustrační foto

Za hranou zákona. V šedé ekonomice pracuje v Česku až půl milionu lidí

Lidí, kteří pracují za hranou zákona, je v Česku minimálně 214 tisíc, reálné odhady ovšem hovoří o více než půl milionu. Nejčastěji jde o zaměstnance v gastronomii, maloobchodu, stavebnictví ale i v IT, uvádí to studie projektu Neviditelní.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme