Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nizozemsko - informace o tématu

Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek

Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek

Byznys největší evropské technologické firmy, nizozemské ASML, táhnou prodeje v Číně.

Přečíst článek

Timmermans ostrouhal. Volby v Nizozemsku vyhrála krajně pravicová Strana pro svobodu Geerta Wilderse

Přečíst článek
Nejlepší důchodový systém na světě má Nizozemsko. Česko by mohlo být dvacáté

Lukáš Kovanda: Nejlepší důchodový systém na světě má Nizozemsko. Česko patří k nadprůměru

Přečíst článek
Areál byl postaven ve městě Roermond, které stojí nedaleko statisícového města Venlo

Skupina Accolade dostavěla průmyslový areál v Nizozemsku, stál více než miliardu

Česká investiční skupina Accolade zaměřující se na výstavbu průmyslových a logistických parků dokončila areál v Nizozemsku o rozloze 43 tisíc metrů čtverečních. Projekt bez vnitřních úprav stál více jak 1,3 miliardy korun. Jedná se o první projekt společnosti na území Nizozemska, celkově je jejím pátým v zahraničí. Nájemci budou lékařská firma CooperSurgical a logistická společnost GXO.

Přečíst článek
Dlouholetý nizozemský premiér Rutte po pádu vlády končí v politice

Dlouholetý nizozemský premiér Rutte končí s politickou kariérou

Dosud nejdéle sloužící nizozemský premiér Mark Rutte po pádu své vlády končí s politickou kariérou.

Přečíst článek
EPH miliardáře Křetínského koupil jednu a půl elektrárny v Nizozemsku. Je trojkou na trhu

EPH miliardáře Křetínského koupil jednu a půl elektrárny v Nizozemsku. Je trojkou na trhu

Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského posílil svou pozici trojky na nizozemském energetickém trhu. Cenu nových dvou akvizic ale firma neuvedla.

Přečíst článek
Do Česka se dovezly květiny z Nizozemska, Ekvádoru či Kolumbie za dvě miliardy. Tržby květinářů ale klesají

Do Česka se dovezly květiny z Nizozemska, Ekvádoru či Kolumbie za dvě miliardy. Tržby květinářů ale klesají

Hodnota dovozu řezaných květin loni dosáhla přibližně 2,3 miliardy korun. Proti roku 2021 mírně vzrostla, a to asi o devět milionů korun. Na importu se tradičně nejvíce podílelo Nizozemsko, následoval Ekvádor, Kolumbie, Keňa a Slovensko. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Tuzemští prodejci se podle Marcely Nachlingerové ze Svazu květinářů a floristů ČR aktuálně potýkají s klesající poptávkou. Tržby jim meziročně propadly o pět až 15 procent, řekla.

Přečíst článek
Pavel na Hrad. Inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, 9. března 2023, Pražský hrad. Prezident Petr Pavel a první dáma Eva Pavlová zdraví přihlížející z balkonu na třetím hradním nádvoří.

FOTOGALERIE: Týden ve světě: Pavlova inaugurace, netradiční MDŽ i sníh nad Hollywoodem

Inaugurace nového českého prezidenta Petra Pavla, svátek barev v Indii, sportovní výkony i netradiční oslava Mezinárodního dne žen. Dění ve světě v uplynulém týdnu dokumentovaly tisíce profesionálních fotografů. Podívejte se na nejlepší fotografie zachycující vážné i nevážné, poetické či adrenalinové fotografie agentur AP a ČTK.

Přečíst článek
Obraz Kazimira Maleviče s názvem Mystic Suprematism (Black Cross on Red Oval) vystavený v roce 2015 v aukční síni Sotheby´s v New Yorku. Odhadovaná prodejní cena tehdy činila 45 milionů dolarů (téměř miliardu korun)

Rusko „přišlo” o malíře Maleviče i Repina, galerie je prezentují jako Ukrajince

Městské muzeum Amsterodam (Stedelijk Museum) přestalo prezentovat avantgardního umělce Kazimira Maleviče jako Rusa a nově o něm hovoří jako o malíři narozeném na Ukrajině rodičům polského původu. Také Metropolitní muzeum v New Yorku přezkoumalo informace o národnosti některých umělců a jako Ukrajince nově představuje Ilju Repina nebo Ivana Ajvazovského. Informoval o tom magazín The Art Newspaper.

Přečíst článek
Kancléř Scholz hovoří na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Dodávky zbraní na Ukrajinu válku neprodlužují, je tomu naopak, řekl kancléř Scholz

Dodávky zbraní na Ukrajinu, která už rok čelí ruské invazi, válku neprodlužují, je tomu naopak. Na úvod třídenní Mnichovské bezpečnostní konference to prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Ruský prezident Vladimir Putin podle kancléře nemůže se svými mocenskými ambicemi na úkor svých sousedů zvítězit, Ukrajina se proto může na Berlín v další podpoře spolehnout. Scholz zároveň vyzval západní spojence, aby se co nejrychleji připojili k německým dodávkám tanků na Ukrajinu.

Přečíst článek
Heineken Experience Museum v Amsterdamu se nachází se v budově starého pivovaru, kde se vařilo pivo až do roku 1988. Návštěvník se zde seznámí s historií i současností výroby piva během interaktivní prohlídky. V ceně vstupenky je i ochutnávka piva. Pro jeho výrobu se používá český chmel.

Heineken působící i v Česku hlásí nárůst na všech trzích, a tím i provozního zisku

Nizozemský pivovar Heineken loni zvýšil provozní zisk bez mimořádných položek o 24 procent na 4,5 miliardy eur (106,8 miliardy korun). Firma zaznamenala růst na všech trzích, výrazně se zlepšilo zejména podnikání v Asii, uvedl Heineken, který je druhým největším prodejcem piva na světě.

Přečíst článek
Hasiči likvidují požár domu v Kyjevě 8. října 2022 po ruském bombardování města.

Úspěch české diplomacie. USA a Nizozemsko zaplatí renovaci českých tanků pro Ukrajinu

Spojené státy a Nizozemsko společně zaplatí renovaci 90 českých tanků T-72B pro ukrajinskou armádu. Oznámila to mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. Nizozemské ministerstvo obrany uvedlo, že na renovaci českých tanků vydá 45 milionů eur (asi 1,1 miliardy korun) a Ukrajině navíc poskytne těžkou vojenskou techniku. Americká část výdajů spadá do nově oznámené vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů (9,8 miliardy korun).

Přečíst článek
Plynové pole u nizozemského Groeningenu

Nizozemci mají plyn, který by zachránil zimu v Evropě. Nemohou ho ale těžit

Plynové naleziště poblíž nizozemského města Groeningen patří k největším plynovým polím v Evropě. Přesto se tu momentálně vzácná surovina těží jen sporadicky a navýšení limitů je mimo hru, i kdyby kvůli tomu měla Evropa zažít skutečnou energetickou katastrofu. Důvod? Těžba způsobuje zemětřesení, píše agentura Bloomberg. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Centrální banka USA podle očekávání nechala základní úrok beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Úroky nezměnila šesté zasedání za sebou.  V prohlášení banka naznačila, že se stále přiklání k případnému snižování nákladů na úvěry, upozornila ale na nedávné neuspokojivé údaje o inflaci.

USA uvalily nové❌❌❌ sankce na stovky osob a subjektů v souvislosti s Ruskem. Sankce se vztahují i na více než desítku firem se sídlem v Číně a v Hongkongu, informovala agentura Reuters s odkazem na údaje z webu amerického ministerstva financí. Sankce jsou namířeny například proti společnostem spojeným s ruským projektem na těžbu zemního plynu a výrobu zkapalněného zemního plynu LNG 2 v Arktidě. Uvaleny byly také na ruskou leteckou společnost Pobeda, což je nízkonákladová divize Aeroflotu.

Americký 💲💲💲dolar před dnešním koncem dvoudenního zasedání měnového výboru centrální banky USA oslabuje. Investoři se zaměří hlavně na vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, zvláště na to, jaký zaujme postoj k dalšímu vývoji úroků vzhledem k tomu, že inflace nadále zůstává nad dvouprocentním cílem.
Tržby společnosti Yum Brands, majitele řetězců restaurací s rychlým občerstvením 🍗KFC, 🍕Pizza Hut či 🌮Taco Bell, se v prvním čtvrtletí poprvé od pandemie nemoci covid-19 v roce 2020 snížily. To je dalším důkazem toho, že jedna z nejodolnějších částí spotřebitelské ekonomiky oslabuje, upozornila agentura Bloomberg. Zisk se sice zvýšil na 314 milionů dolarů z loňských 300 milionů, zaostal však za očekáváním.
Britskému výrobci luxusních🚗🚗🚗 vozů Aston Martin vzrostla v prvním čtvrtletí ztráta více než se čekalo, protože firma vyrobila méně vozů a finanční náklady se prudce zvýšily. Očištěná ztráta před zdaněním se prohloubila na 110,5 milionu liber (3,2 miliardy korun) z 57,3 milionu liber ve stejném období loni.  Číst více
Ve 🌄🌄🌄Špindlerově Mlýně a ve SkiResortu Černá hora-Pec začala letní sezona. Ve Špindlerově Mlýně se rozjela po jarní pauze sedačková lanovka na Medvědín a ve SkiResortu kabinová lanovka na Černou horu, informovala střediska na webech. Hlavní novinkou jsou letní obdoby skipasů. Dnes ráno bylo v Královéhradeckém kraji většinou jasno, na horách do 12 stupňů Celsia, na hřebenech Krkonoš kolem šesti.

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl také místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. Macek, známý svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy, z aktivní politiky odešel v roce 2001. Sdělila to společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy. 

Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023
Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023 profimedia.cz

Světové akciové indexy letos rostou, v dubnu ale některé sestoupily z rekordních úrovní. Nejsledovanější americký S&P 500 stoupl o 6️⃣procent.

Stovky lidí si ve středu v bruselském parku Cinquantenaire připomněly 20. výročí rozšíření Evropské unie roztažením obří vlajky EU. Nečekaně je přišla pozdravit i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Přítomní rovněž drželi v rukou vlajky deseti zemí, které v roce 2004 do unie vstoupily, včetně České republiky. Číst více
Bance Creditas v roce 2023 meziročně vzrostl čistý provozní 💰💰💰zisk o 148 procent na 1,13 miliardy korun. Téměř o pětinu loni stoupl počet klientů, ke konci roku jich banka měla více než 205 tisíc. Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2023 stoupl podle dat České národní banky souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy Kč na 104,4 miliardy korun.
Reklama
Reklama
Doporučujeme