Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Situace v českém průmyslu se v říjnu prudce zhoršila. Je nejhorší za dva a půl roku

Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group
Colt CZ Group, se svolením
 ČTK

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v říjnu znovu prudce zhoršily. Pokles zdraví sektoru zrychlil druhý měsíc v řadě a byl největší od května 2020. V říjnu index PMI klesl na 41,7, když v září činil 44,7 bodu. Informovala tom společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Index tak signalizoval prudké zhoršení provozních podmínek v české výrobě.

Reklama

Útlum na začátku posledního čtvrtletí roku poháněly další a rychlejší poklesy objemů výroby a nových zakázek. Ze zpráv českých výrobců vyplynulo, že ostré snížení výroby bylo nejprudší od května 2020 a zakázek od dubna téhož roku. Slabší poptávka přitom vyplývala z váhání klientů a oddalování či zpožďování odběrů zakázek vzhledem k inflačním tlakům.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Je to tady. Ekonomika Česka rostla opět pomaleji, je na prahu recese

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 1,6 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) naopak snížil o 0,4 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ), který jej zveřejnil na webu. V prvním čtvrtletí česká ekonomika meziročně vzrostla o 3,7 procenta. Podle analytiků tak česká ekonomika vstupuje do recese.

Přečíst článek

„Výroba a nové zakázky se propadly a tempo poklesu zrychlilo v důsledku dalšího zatížení poptávky rapidním růstem cen. Firmy následně snížily počty zaměstnanců a nákupy vstupů ve snaze omezit výdaje. Růst energií ale přesto vyhnal ceny výš, což bude mít tvrdý dopad především na energeticky náročná odvětví," uvedla vedoucí ekonomka S&P Global Market Intelligence Sian Jones. Znamení ústupu inflace na trzích bylo podle ní málo a čeští výrobci na začátku čtvrtého čtvrtletí stále registrovali pesimismus, co se týká vyhlídek na výrobu v příštím roce.

Prudce klesl i export

Nové exportní zakázky také podstatně klesly, a to tempem, které již čtyři měsíce zrychluje. V říjnu byl pokles nejprudší za téměř dva a půl roku, protože ekonomické podmínky na klíčových zahraničních trzích se zhoršily, zejména v Evropě.

Továrna, průmysl, výroba

Ekonomika EU prudce zabrzdila, růst je těsně nad nulou

Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí stoupla proti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených údajů o 0,2 procenta. Je to výrazné zpomalení proti druhému čtvrtletí, kdy ekonomika vzrostla o 0,7 procenta. Ve svém rychlém odhadu to uvedl evropský statistický úřad Eurostat. V meziročním srovnání pak hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 2,4 procenta, zatímco ve druhém čtvrtletí se zvýšil o 4,3 procenta.

Přečíst článek

Ceny vstupů během října opět vzrostly. Prodejní ceny i přes prudší zdražení vstupů stouply nejpomalejším tempem od dubna 2021. Firmy uváděly, že sice růst cen do určité míry převedly na zákazníky, ale snahy podpořit prodej a udržet si konkurenceschopnost jim ve zdražování bránily.

Vše o známkách blížící se recese čtěte zde

PMI tak dalece zaostal za odhadem trhu (44,1) a aktuálně se nachází na nejnižší úrovni od první vlny koronavirové pandemie a s ní spojených lockdownů, řekl ČTK analytik Cyrrusu Vít Hradil. „V kombinaci s dnes zveřejněným údajem o poklesu českého HDP ve třetím čtvrtletí lze již prakticky s jistotou konstatovat, že česká ekonomika zakončí rok 2022 v recesi," dodal.

Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

Jiří Nouza v podcastu Realitní Club: Stát začal řešit drahou elektřinu, až když veřejné správě začalo téct do bot

Není pravda, že se situace českého průmyslu začala zhoršovat až v okamžiku vpádu Ruska na Ukrajinu, říká Jiří Nouza, šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Problémy jsou podle něj vidět už více než rok. A stále více eskalovaly, válka na Ukrajině celý vývoj jenom urychlila a dovádí český průmysl na hranu existence.

Přečíst článek

Velmi nepříjemnou zprávou je, že klesá nejenom výroba, ale i zakázky, upozornil analytik Banky Creditas Petr Dufek. Na vině je podle něj nejistota podporovaná vysokou inflací na téměř celém kontinentu. Inflaci tak firmy pociťují nejenom v rostoucích nákladech, ale i v obavách zákazníků, kteří raději svoji poptávku odkládají do jistějších časů.

Zpomalení růstu či přímo pokles aktivity ve zpracovatelském průmyslu je tendence patrná u většiny evropských ekonomik, doplnil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Vedle ochlazování v průmyslu lze podle něj čekat podobný vývoj i v dalších sektorech ekonomiky, tedy v maloobchodu, ve službách a také ve stavebnictví s tím, jak na zákazníky a jejich reálné příjmy nepříznivě dopadá vysoká inflace.

Německý kancléř Olaf Scholz

Německo si oddychlo. Odvrátilo hrozbu recese. Tedy zatím

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí navzdory energetické krizi vzrostla. Hrubý domácí produkt se ve srovnání s předchozími čtvrtletím zvýšil o 0,3 procenta a tempo růstu zrychlilo z 0,1 procenta ve druhém kvartálu. Vyplývá to z rychlého odhadu, který zveřejnil spolkový statistický úřad.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Výroba automobilů, ilustrační foto

Nárůst cen v září hlásí všichni výrobci, nejvíce opět stouply v zemědělství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme