Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německo si oddychlo. Odvrátilo hrozbu recese. Tedy zatím

Německý kancléř Olaf Scholz
ČTK
 ČTK

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí navzdory energetické krizi vzrostla. Hrubý domácí produkt se ve srovnání s předchozími čtvrtletím zvýšil o 0,3 procenta a tempo růstu zrychlilo z 0,1 procenta ve druhém kvartálu. Vyplývá to z rychlého odhadu, který zveřejnil spolkový statistický úřad.

Reklama

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak pokles HDP ve třetím čtvrtletí o 0,2 procenta. Největší evropské ekonomice se tak podařilo odvrátit hrozbu recese navzdory vysoké inflaci a obavám o dodávky energie.

Německý kancléř Olaf Scholz

Německá centrální banka: Naše ekonomika je zřejmě na prahu recese

Německá ekonomika se zřejmě nachází na prahu recese. Hospodářský růst podkopává přetrvávající vysoká inflace i nejistota kolem dodávek a cen energií. Vyplývá to z měsíční zprávy, kterou zveřejnila německá centrální banka. Vysoké náklady na energie by podle zprávy mohly způsobit pokles průmyslové výroby. Propad kupní síly domácností by pak mohl vést ke snížení spotřebitelských výdajů.

Přečíst článek

Německé ekonomice se podařilo udržet si svoji pozici navzdory obtížným rámcovým podmínkám světové ekonomiky souvisejícím s pokračující pandemií covidu-19, narušením dodavatelských řetězců, růstem cen a válkou na Ukrajině," uvedl statistický úřad v prohlášení. Ekonomiku podle statistiků podpořila především soukromá spotřeba. V meziročním srovnání se HDP ve třetím čtvrtletí po sezonním očištění zvýšil o 1,2 procenta. Analytici čekali růst o 0,8 procenta. Ve druhém čtvrtletí stoupl o 1,6 procenta.

Německo se recesi stejně nevyhne, míní experti

Ekonomové se shodují, že navzdory nečekaně příznivým údajům je velmi nepravděpodobné, že by se německá ekonomika vyhnula recesi, která je definována jako dvě čtvrtletí poklesu za sebou. „Při pohledu do budoucna překvapivý růst ve třetím čtvrtletí neznamená, že by se změnil příběh o recesi," řekl ekonom ING Carsten Brzeski. Všechny předstihové ukazatele podle něj ukazují na další oslabení ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí a nezdá se, že by v dohledu bylo nějaké zlepšení.

Spolkový kancléř Olaf Scholz

Německo uvolní na regulaci cen energií až 200 miliard eur

Německý hospodářský stabilizační fond bude mít na regulaci vysokých cen energií a na financování úlev až 200 miliard eur (takřka pět bilionů korun). Poslanci Spolkového sněmu v pátek souhlasili s vládním návrhem, aby si fond tyto peníze mohl vypůjčit. Kvůli tomu parlament povolil výjimku z takzvané dluhové brzdy, která brání přílišnému zadlužování země. Podporu z fondu budou mít i německé podniky, což některé evropské státy kritizují, neboť to podle nich německé firmy v konkurenci proti ostatním zvýhodní.

Přečíst článek

Podobně se vyjádřil i ekonom banky LBBW Jens-Oliver Niklasch. Ten údaje za třetí čtvrtletí označil za ohromující, ale stále považuje recesi v zimě za pravděpodobnou. Jen nemusí být tak vážná, jak se původně obával. Také prezident ekonomického institutu Ifo Clemens Fuest považuje za velmi nepravděpodobné, že se Německo vyhne recesi. Ekonomika jen podle něj klesá pomaleji, než se většina lidí domnívala.

Ekonomové podle agentury Bloomberg očekávají ve čtvrtém čtvrtletí pokles HDP o 0,4 procenta a v prvním čtvrtletí příštího roku o 0,5 procenta. Na jaře se má ekonomika opět vrátit k růstu.

Deutsche Bank

Deutsche Bank stoupl i v době blížící se krize zisk o stovky procent

Největší německá banka Deutsche Bank ve třetím čtvrtletí navzdory zhoršující se ekonomické situaci dosáhla překvapivě zisku přes jednu miliardu eur a podle prohlášení je na dobré cestě k dosažení svých cílů za celý letošní rok. Čistý zisk se zvýšil o 475 procent na 1,1 miliardy eur (26,9 miliardy korun) za pomoci výnosů z investičního bankovnictví, které rostly navzdory propadu v uzavírání obchodů

Přečíst článek

Německá vláda ve své poslední prognóze zveřejněné tento měsíc předpověděla, že německé ekonomice hrozí recese. Letos se má HDP zvýšit o 1,4 procenta, v příštím roce ale klesnout o 0,4 procenta. Vládní prognóza očekává hospodářské oživení až v roce 2024, kdy by ekonomika mohla vykázat růst o 2,3 procenta.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Podrobné výsledky za třetí čtvrtletí zveřejni statistický úřad 25. listopadu.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu

Špatná zpráva pro české firmy. Německá ekonomika ke konci roku překvapivě klesla, míří k recesi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme