Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podmínky v průmyslu se v červnu poprvé od srpna 2020 zhoršily

Výroba automobilů
Bentley
 ČTK

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v červnu zhoršily, index nákupních manažerů (PMI) klesl na 49 bodů z květnových 52,3 bodu. Pokles urychlilo snížení výroby a další pokles nových zakázek. Podmínky se zhoršily poprvé od srpna 2020, uvedla společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem.

Reklama

Obavy z inflace přiškrtily podnikatelskou důvěru a klesla i očekávání budoucí výroby. Inflace cen vstupů i výstupů se držela historicky vysoko, její tempo však v obou případech povolilo, uvedla dále S&P Global. Se zmírněním růstu nákladů firmy v červnu zpomalily i zdražování výstupů. Tempo inflace zde bylo nejslabší za rok, firmy nicméně pokračovaly v převádění vyšších vstupů do cen zákazníkům.

Automobilka Volvo má výrobní závod na jihozápadě Číny v městě Čcheng-tu.

Volvo postaví gigafactory u Košic. Vyrábět začne v roce 2026

Švédska automobilka Volvo Cars postaví na východě Slovenska závod na výrobu elektromobilů za 1,2 miliardy eur (29,6 miliardy korun), z toho pětinu tvoří předpokládaná podpora státu, uvedlo slovenské ministerstvo hospodářství.

Přečíst článek

„Zákaznická poptávka prudce klesla tempem nevídaným od propadu během prvního lockdownu, zatímco inflace a výpadky dodávek dál zatěžovaly nákupy. Tempo inflace zůstalo historicky vysoké, ale opět zmírnilo, což naznačuje, že růst mohl již dosáhnout vrcholu,“ uvedla vedoucí ekonomka S&P Global Sian Jones. Rizik pro růst zpracovatelského průmyslu je podle ní stále řada, pro účastníky průzkumu je však klíčový dopad inflace na výdaje zákazníků a investorů. Aktuální předpověď pro růst průmyslové výroby v roce 2022 je 0,9 procenta, dodala.

Poptávku klientů v polovině roku rovněž utlumilo narušení dodavatelských řetězců a firmy hlásily, že zákazníci vzhledem k prudce rostoucím cenám upřednostňovali nákup nezbytného zboží. Nové zakázky klesly čtvrtý měsíc v řadě a rychleji než v předchozích obdobích. Tempo bylo prudké a nejrychlejší za dva roky.

Problémem budoucnosti budou baterie do elektroaut

Jestli se bojíme zákazu spalovacích motorů? Problémem budou baterie pro elektrovozy, varuje manažer VW

V současnosti chybí celá řada primárních surovin nutných na výrobu baterií do elektrovozů, jako jsou nikl, kobalt či nikl. To může přechod k čistší mobilitě výrazně prodražit a zpomalit, míní finanční ředitel Volkswagenu.

Přečíst článek

Snížení objemů nových zakázek mezitím vedlo k prvnímu poklesu počtu pracujících od září 2020. Účastníci průzkumu naznačili, že v rámci redukce nákladů nenahrazovali odchozí pracovníky a v některých případech i propouštěli.

Výrobní PMI pro Českou republiku zpracovává společnost S&P Global na základě odpovědí od panelu nákupních manažerů ze zhruba 300 výrobních firem. Panel je rozvrstven podle sektoru a počtu zaměstnanců na základě příspěvku českému HDP. Sběr dat započal v červnu 2001.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme