Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Michal Šnobr: Postup státu při zestátňování ČEZ je absolutně skandální

Michal Šnobr
Tereza Zavadilová / Newstream
Dalibor Martínek

Jsem strašlivým způsobem zklamán, že s plánem zestátnit nejhodnotnější část ČEZ zcela protizákonným způsobem přišla vláda, která by měla být konzervativní a měla by ctít hodnoty, jako je soukromý majetek či právní stát, říká menšinový akcionář polostátní energetické společnosti Michal Šnobr. Plán vlády nyní negovala legislativní rada vlády. Jak bude vláda dál postupovat, zatím není jasné. Podle Šnobra by zákon tak, jak je nyní připravován, stejně soudy zrušily.

Reklama

Co říkáte jako minoritní akcionář ČEZ záměru vlády zestátnit tuto společnost?

Vlastně to není zestátnění, ale rozdělení ČEZ. Zestátnit by se měla jeho nejvýznamnější část, a to po všech směrech. Jak z pohledu tvorby zisku, tak z pohledu hodnoty majetku. Tedy ta výrobní. Zbytek firmy, říkám tomu odpad, jako je ESCO a podobně, by pravděpodobně měl zůstat akcionářům.

Je absolutně skandální, jakým způsobem stát postupuje. Je tu samozřejmě právo rozhodnout o rozdělení společnosti. Na druhou stranu, zákonná úprava jasně říká, za jakých podmínek to může být uskutečněno. Což je při souhlasu devadesáti procent všech akcionářů, nikoliv 85 procent přítomných. To není žádný český výmysl, to platí v rámci celé Evropy. Je to původní transkript evropského práva do našeho obchodního práva. V případě největší evropské energetiky, společnosti EdF, řeší francouzská vláda úplně stejný problém se stejnými strategickými zájmy, na stejném trhu s elektřinou. Postupuje podle tohoto zákona. Nařídila odkup akcií, a až když měla přes devadesát procent, uvažuje o vytěsnění.

Pro mě je skandální způsob, forma, jakou stát postupuje. Celé se to řeší jakýmsi přílepkem, stejně jako windfall tax. Přílepek neprošel připomínkovým řízením, byl na poslední chvíli přidán do novely zákona o přeměnách, ke které se všechny strany už vyjádřily. Nakonec to nyní zastavila legislativní rada vlády. Připadá mi to nehorázné i z důvodu, že je to prokazatelný „lex ČEZ“, tedy zákon pro jedinou společnost v zemi. Jsem strašlivým způsobem zklamán, že to někdo myslí vážně. Zvlášť, pokud jde o vládu, která by měla být konzervativní a má v čele premiéra, který by měl ctít hodnoty, jako je soukromý majetek či právní stát.

ČEZ, ilustrační foto

Akcie ČEZ citelně rostou kvůli spekulacím o jeho rozdělení a zestátnění. Američtí experti ale vyhlíží výrazný propad

Akcie energetické společnosti ČEZ si ve čtvrtek na pražské burze připsaly zhruba 4,5 procenta, to je nejvíce od loňského 20. října. Poprvé od 6. října 2022 tak uzavřely nad hranicí 900 korun za akcii, konkrétně na úrovni 915 korun. V pátek po začátku obchodování vyskočily až na hodnotu 930 korun za akcii (což je jejich absolutně nejvyšší cena rovněž od 6. října 2022), pak ale část zisku odevzdaly.

Přečíst článek

Myslíte, že odmítnutí „přílepku“ legislativní radou vlády je definitní konec záměru zestátnit část ČEZ?

To je strašně těžké odhadnout. Chtělo by to vidět závěr legislativní rady vlády. Žádný vládní představitel se k tomu zatím nevyjádřil. Vyjádřili se zatím pouze členové legislativní rady, a to dílčím způsobem. V jedné nebo dvou větách. Pochopil jsem, že největší problém není v novele zákona o přeměnách. Rada upozornila na protiústavnost toho přílepku ve smyslu, že jde o účelový krok, který řeší jedinou společnost a popírá právo na soukromé vlastnictví. Může se stát, že vláda bude ignorovat svůj klíčový poradní orgán a bude to tlačit dál. Tím by podstupovala gigantická rizika z pohledu škod.

Jste menšinový akcionář ČEZ. Jak byste postupoval, pokud by vláda tento záměr nakonec prosadila?

Na to vůbec nedokážu odpovědět. Jsme postaveni před krok, o kterém jsme si mysleli, že vláda nikdy nemůže udělat. Nikdo nečekal, že se zrovna tahle vláda poníží na takovou úroveň. Komunisté jsou naprostí břídilové ve smyslu, k jaké formě se vláda v tomto případě odhodlala. Vzhledem k účelovosti hrozí, že i kdyby takový zákon vešel v platnost, bude zrušen. Všechny zákony, které byly určeny pro jednu firmu, byly zrušeny. Možná skutečnost, že to uteklo a teď se to veřejně řeší, přispěje k tomu, že z toho vláda vycouvá.

Energetická krize je za námi

Co vlastně vláda sleduje tímto přílepkem?

Jde o získání stoprocentní kontroly kvůli tendru na dostavbu Dukovan. Tendr na Dukovany, a říkám to už deset let, na současném akcionářském půdorysu realizovat nejde. V celé Evropě to všichni pochopili a všechny tendry jedou v módu stoprocentní státní společnosti. Ať už je to Francie, Polsko, Finsko, Maďarsko, Bulharsko nebo Rumunsko. Jediná země, která tuto situaci zatím nepochopila, je Česká republika. To je hlavní problém. A je o to naléhavější, že judikaturní fáze tendru už začala. Vláda ji spustila, a až teď řeší, jak v tendru pokračovat. V ČEZ tendr pokračovat nemůže.

Takže vůbec nejde o kontrolu státu nad cenami elektřiny?

Samozřejmě o ceny elektřiny také jde, ale až v druhém řádu. A ani tak by to nebylo jednoduché, protože pořád jsme na evropském trhu. Máme společné ceny elektřiny s okolními zeměmi. Státní zásah by musela schválit Evropská komise. A víme, jak složitá otázka to byla, když Maďaři projednávali Pacs a elektřinu z této elektrárny. Museli se zavázat ke speciálním paktům u části výroby.

Je tedy současné zastropování cen energií účinné řešení? Jediné, které bylo na stole?

Energetická krize je za námi. Tržní ceny pro rok 2024 a dál jsou v tomto okamžiku u plynu i u elektřiny hluboko pod stropy. Očekává se, že v průběhu letošního roku se zase rozproudí klasický trh. Spotřebitelé i firmy budou mít příležitost uzavírat fixy u elektřiny i u plynu na další roky zcela mimo stropy. Dá se počítat s tím, že rokem 2023 skončí opatření jako windfall tax. S vysokou pravděpodobností už rozpočet na rok 2024 nebude potřebovat příjmy, které by kryly náklady energetické krize.

elektroměr, elektřina

Energie zlevňují. Firmy začaly nabízet tarify nižší, než je vládní strop

Dodavatelé elektřiny a plynu začínají v reakci na příznivý vývoj na energetickém trhu z posledních týdnů nabízet novým klientům tarify s cenami mírně pod vládou stanoveným maximem. Jde například o E.ON, nový ceník chystá i innogy. Situaci na trhu, kde ceny energií začaly klesat, analyzují i další velcí dodavatelé. Většinou půjde o tarify s dlouhodobou fixací. Vyplývá to z informací firem pro ČTK. Pod úrovní stropu prodávají energie svým stávajícím klientům i někteří menší dodavatelé.

Přečíst článek

vysoké účty

S předválečnými cenami za energie už nepočítejte. Tolik zlevnit nemůžeme, vzkazují energetici

Ceny energií se i přes současné zlevňování na trhu už nevrátí na svou předkrizovou úroveň. V příštím roce by se ale podle aktuálních odhadů měly burzovní ceny elektřiny a plynu pohybovat nejspíš pod stávajícím vládním cenovým limitem. Rozhodující pro další vývoj bude letošní rok, řekli náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla a člen představenstva a ředitel marketingu Centropol Energy Jiří Matoušek.

Přečíst článek

Aktivistický investor. Je pro akcionáře přítel, nebo pohroma? Tak trochu obojí

Aktivistické investování známé ze světa nabírá na popularitě také v České republice, především tedy na českém Twitteru. Je to něco, co by akcionáři měli vítat, nebo se raději začít strachovat o svoji investici? Odpověď přináší komentář Jakuba Kudýna, analytika z J&T.

Přečíst článek

Michal Šnobr

Stoprocentně ovládnout ČEZ chce velkou politickou odvahu a čtvrt bilionu, říká menšinový akcionář Šnobr

Energetický gigant ČEZ se v poslední době dostal do centra zájmu nejen kvůli stále stoupajícím cenám energie, ale také kvůli plánu premiéra Petra Fialy (ODS) dostat energetické zdroje a výrobu elektřiny pod kontrolu státu. Přeloženo: dostat i zbylý 30procentní podíl v ČEZ do rukou státu. Zájem vzbuzuje i výše dividendy za loňský rok – ČEZ navrhl 44 korun na akcii, vláda chce 48 korun. „Fakticky si tak ČEZ půjčil od akcionářů peníze na tři měsíce za 36procentní roční úrok,“ říká minoritní akcionář firmy a investor Michal Šnobr.

Přečíst článek

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Jsem investor, akcionář, hoteliér, zemědělec i fanda Lega

Známý aktivistický akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr v červenci prodá svůj herní řetězec JRC Czech. Jde prý trochu konsolidovat své rozkročení - chce se soustředit na rozvoj Amenity Resorts a návazný byznys včetně farem a současně se aktivněji vrátí i na kapitálové trhy. A s větším kapitálem. „Přichází správná doba,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: ČEZ ztratil 175 miliard korun své hodnoty od doby, kdy vláda poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Lukáš Kovanda: Vláda proti všem. ČEZ ztratil 175 miliard hodnoty od doby, kdy poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Akcionáři plačte. Vláda za jediný den připravila ČEZ o 46 miliard korun

Lukáš Kovanda: Akcionáři plačte. Vláda za jediný den připravila ČEZ o 46 miliard korun

Přečíst článek
Michal Šnobr

Stoprocentně ovládnout ČEZ chce velkou politickou odvahu a čtvrt bilionu, říká menšinový akcionář Šnobr

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme