Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v únoru stouply, ale bylo to méně než loni

Zásobníky ropného gigantu Rosněfť na západní Sibiři.
ČTK
 ČTK

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu se v únoru zvýšily oproti lednu o 22,5 procenta na 521,2 miliardy rublů (zhruba 153 miliard Kč). Ve srovnání s loňským únorem však byly nižší o 46,4 procenta. Vyplývá z údajů ruského ministerstva financí, píše agentura Reuters. V lednu příjmy činily 425,5 miliardy rublů, což byla jejich nejnižší měsíční úroveň od srpna 2020.

Reklama

Moskva daňové a celní příjmy z prodeje ropy a plynu, které v celém loňském roce dosáhly zhruba 11,6 bilionu rublů, využívá k financování vládních výdajů. Kvůli výpadku v těchto příjmech a nákladům souvisejícím s invazí na Ukrajinu v poslední době musela začít čerpat finanční prostředky ze svých rezerv.

Loga firem, které se podle Yale School of Management stáhly z ruského trhu.

Nechceme, nemůžeme. Proč velké západní firmy ani po roce neopustily Rusko

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru téměř ihned stovky západních nadnárodních firem oznámilo svůj odchod z ruského trhu, a to i za cenu miliardových odpisů. Ale neučinily tak rozhodně všechny. Dosud v Rusku v nějaké míře fungují pivovarnické skupiny Heineken a Carlsberg, energetický BP, francouzský maloobchodní řetězec Auchan či lídr farmaceutického trhu Pfizer. Není podle nich lehké odejít, kvůli akcionářům, zaměstnancům i výhrůžkám znárodnění ze strany ruského státu, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Západní země uvalily na Rusko rozsáhlé ekonomické sankce kvůli jeho loňskému útoku na Ukrajinu. Ruský federální rozpočet podle předběžných údajů ministerstva financí v lednu skončil se schodkem ve výši 1,776 bilionu rublů (asi 521 miliard Kč), zatímco o rok dříve vykazoval přebytek 125 miliard rublů (asi 37 miliard Kč).

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde:

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme