Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Právníci řeší, jaké změny (ne)přinesou hromadné žaloby

 nst
nst

Nejen vláda, ale i Právo k Ranní Kávě se po měsících opět vrací k problematice hromadných žalob, když zejména na základě zákona o hromadném řízení, jehož návrh se stále nachází na počátku legislativního procesu, má dojít k začlenění efektivního nástroje pro vymáhání kolektivních nároků do českého právního řádu.

Reklama

O tom, jak návrh zákona o hromadném řízení má upravit hromadné řízení a o tom, zda se již podařilo v návrhu najít proporční řešení dvou protichůdných zájmů, a sice potřebou zapracovat účinný nástroj k vymáhání i bagatelních pohledávek spotřebitelů a zároveň dostatečně chránit podnikatele před jeho zneužíváním, pohovoří s moderátorem Martinem Frolíkem litigatoři AK PRK Partners Michal Sylla a Viktor Glatz.

Na rozhovor s hosty naváže Kristýna Faltýnková s přehledem posledních legislativních a judikatorních novinek. Nastíní, co přinese např. novela souboru předpisů, jež si klade za cíl zlepšit stávající právní rámec pro řešení domácího násilí; návrh zákona o sociálním podniku; nebo novela zákona o náhradním výživném.

Z judikatury shrne rozsudek Nejvyššího soudu, který se týká návrhu na moderaci smluvní pokuty soudu jako procesního úkonu účastníka. Dále pak rozsudek téhož soudu ohledně otázky, zda je možné se domáhat předkupního práva pouze vůči osobě zapsané v katastru nemovitostí jako výlučný vlastník, byť nemovitost spadá do společného jmění manželů- Věnovat se bude také nálezu Ústavního soudu ohledně povinnosti k náhradě škody v případě schválení dohody o vině a trestu.

Aktuální díl podcastu k hromadným žalobám si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. 

PRK, užito se svolením

Poslechněte si i další epizody právního podcastu, který přinášíme ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners. 

EIA

Právníci radí, jak na proceduru posuzování vlivů na životní prostředí

Specialisté z právní kanceláře PRK Partners si v novém díle pravidelného podcastu Právo k Ranní Kávě vzali na paškál proceduru, jejímž cílem je získat představu o výsledném vlivu stavby na životní prostředí a vyhodnocení, zda je z tohoto ohledu vhodné ji realizovat, tzv. hodnocení EIA.

Přečíst článek

Právníci radí, jak na měření uhlíkové stopy

Právníci se v rámci problematiky ESG nejčastěji věnují písmenku G ze zmíněné zkratky, tedy „governance“. Kořeny legislativy věnující se udržitelnosti ale sahají k ekologickým tématům, počínaje skleníkovými plyny. A právě o požadavcích na ekologickou udržitelnost, a především o měření a snižování uhlíkové stopy, byla řeč v nejnovějším dílu podcastu Práva k Ranní Kávě.

Přečíst článek

Právníci radí, jak zahrnout digitální majetek do dědictví

Digitální dědictví. Snad každý z nás „vlastní” nějaký digitální obsah, ať už je to film, hudba, počítačová hra nebo třeba NFT, uložený na hmotném nosiči, nebo jinde. V digitálním obsahu přitom může být ukryta značná hodnota, která opodstatňuje otázku kdo, jak a zda vůbec jej po našem skonu někdy zdědí. 

Přečíst článek

Právníci radí, jak resuscitovat narušené vztahy mezi obcemi a developery

Obce a developeři. Oba subjekty se navzájem potřebují. Když je společná vůle, mohou si být navzájem velice prospěšnými partnery. Nicméně to platí i naopak. Ne vždy jsou jejich vzájemné vztahy zrovna hladké, umí si vzájemně působit i řadu nepříjemných problémů. Jak v takovém případě jejich vztahy resuscitovat, poradí v podcastu Právo k Ranní Kávě zkušení právníci z advokátní kanceláře PRK Partners.

Přečíst článek

advokáti, ilustrační foto

Právníci radí, jak na řešení sporů online

Chtělo by se říci, že „online svět” pomalu tvoří integrální součást reality. Není proto překvapivé, že snahy o uplatnění výhod plynoucích z online prostředí lze spatřovat i v oblasti problematiky řešení sporů, přičemž se v této souvislosti hovoří o tzv. ODR - Online Dispute Resolution. Co si však lze pod ODR představit? Jak by online svět mohl pomoci s řešením sporů, či jak jej lze využít přímo v soudním řešení sporů? Jaké jsou naopak nevýhody ODR a jak jsme na tom s jeho zaváděním do praxe v České republice? O tom si v dnešním díle Práva k Ranní Kávě povídali moderátor Martin Frolík s dnešním hostem, Zbyňkem Loeblem, specialistou na problematiku ODR a poradcem advokátní kanceláře PRK Partners.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme