Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Preventivní restrukturalizace a insolvence. V čem se liší? Odpovídají právníci

Preventivní restrukturalizace a insolvence. V čem se liší? Odpovídají právníci
iStock
 nst
nst

Nový díl podcastu Právo k Ranní Kávě se po dvou letech vrací k tématu tzv. preventivní restrukturalizace, tedy slovy zákona postupu, který směřuje k předejití úpadku a zachování nebo obnově provozuschopnosti obchodního závodu podnikatele. Preventivní restrukturalizace je nově upravena stejnojmenným zákonem účinným teprve od 1. ledna 2024.

Reklama

Jaký může mít preventivní restrukturalizace význam pro obchodní korporace a jejich statutární orgány? Kdy ji lze, či naopak nelze uplatnit? A jak takový proces preventivní restrukturalizace může vypadat? Otázky pro Bohumila Havla, advokáta PRK Partners a spoluautora komentáře ke zmíněnému zákonu, který byl hostem Martina Frolíka, moderátora právního podcastu. Ve společném rozhovoru se budou zabývat i otázkou vztahu preventivní restrukturalizace a insolvencí a podtrhnou hlavní rozdíly mezi oběma instituty.

Druhá část podcastu se tradičně věnuje novinkám z legislativy a judikatury, kterými provází advokátka Kristýna Faltýnková. Z legislativy přiblíží návrh novely advokátního tarifu, kterým se valorizují odměny advokátů za provedené úkony vzhledem k ekonomickému vývoji, ke kterému došlo od poslední valorizace tarifu v roce 2006. Dalšími novinkami z legislativy jsou např.: návrh vyhlášky k novému stavebnímu zákonu, poskytující detaily k otázce územního plánování; návrh zákona na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodech; návrh novely zákona o specifických zdravotních službách, který zároveň mění zákon o ochraně veřejného zdraví; či novela zákona o střelných zbraních reagující na tragický útok ozbrojeného útočníka na půdě Filosofické fakulty Univerzity Karlovy ze dne 21. prosince 2023.

Z judikatury shrne nález Ústavního soudu (sp. zn. Pl. ÚS 27/23) zabývající se návrhem na zrušením druhé věty § 2958 Občanského zákoníku. Nakonec představí dva rozsudky Nejvyššího správního soudu. První se týká neoprávněného označování výrobků (sp. zn. 4 As 134/2023) a v druhém řeší rozšířený senát NSS náležitosti plné moci pro účely správního řízení (sp. zn. 2 As 103/2023).

Nejnovější díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners, se spouští v úvodu tohoto článku. Poslechnout si jej můžete také na vaší oblíbené podcastové platformě. Kanál Newtream najdete na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.

PRK Partners, užito se svolením

Zvýšení nájmu: Kdy ho může majitel navrhnout? Odpovídají právníci

Nejnovější díl podcastu Právo k Ranní Kávě se zaměří na problematiku nájmu a plateb s ním spojených. I zvýšení nájmu má totiž přísná pravidla. Jak a kdy k němu může majitel nemovitosti přistoupit, vysvětlují právníci.

Přečíst článek

Cesta do pekla je dlážděna zákazem započtení

Kristýna Faltýnková: Cesta do pekla je dlážděna zákazem započtení

S občanským zákoníkem, kterému právníci pořád říkají nový, žijeme již deset let. Ovšem některé novinky se do praxe dostávají až nyní. Musely dozrát. Jednou z nich je ustanovení o zákazu započtení nejistých či neurčitých pohledávek.

Přečíst článek

Nové ETF na spotový bitcoin přitáhly v prvních dnech téměř dvě miliardy dolarů

Jak se konkrétně mění regulace kryptoaktiv? Odpovídají právníci

Podcast Právo k Ranní Kávě se po delší době vrací k novinkám z právní regulace kryptoaktiv, které do právního řádu přijdou zejména v souvislosti s neodvratně blížícím se nabytím účinnosti nařízení MiCA. To z části vstoupí v účinnost už 30. června 2024, ve zbytku pak 30. prosince 2024. Připomeňme, že nařízením MiCA se stanovuje jednotný unijní rámec pro kryptoaktiva a s nimi související služby a činnosti.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme