Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Právníci radí, jak na proceduru posuzování vlivů na životní prostředí

 nst
nst

Specialisté z právní kanceláře PRK Partners si v novém díle pravidelného podcastu Právo k Ranní Kávě vzali na paškál proceduru, jejímž cílem je získat představu o výsledném vlivu stavby na životní prostředí a vyhodnocení, zda je z tohoto ohledu vhodné ji realizovat, tzv. hodnocení EIA.

Reklama

Na úspěšný díl Práva k Ranní Kávě o vztazích mezi obcemi a developery naváže Martin Frolík se svým hostem, Monikou Křižánkovou, advokátkou PRK Partners a specialistkou na právo nemovitostní a správní, a přiblíží problematiku posuzování vlivů na životní prostředí, územního řízení z pohledu developera a obecně správních aspektů výstavby a developmentu. Pohovoří nejen o tom, kdy je pro záměr nutná EIA, jak a jak dlouho proces EIA probíhá, kdo je do procesu zapojen, anebo jak souvisí s územním řízením.

Poslední novinky z oblasti legislativy i judikatury představí advokátka Kristýna Faltýnková. Zaměří se na návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem kapitálového trhu. Dále pak probere novelu zákona o důchodovém pojištění či poslanecký návrh zákona zakazující surogátní mateřství.

Z judikatury shrne mimo jiné dva nálezy Ústavního soudu. První se týkal prohlášení manželství za neexistující a druhý odepření poskytnutí informací dle zákona o svobodném přístupu k informacím. Dále se věnuje plenárnímu nálezu téhož soudu týkajícího se limitů projevu v rámci volební kampaně.

Podcast si poslechněte v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. 

Poslechněte si i další díly právního podcastu:

home office

Právníci radí, na co se mají firmy připravit s novými pravidly pro home office

Práce z domova nabývá v posledních letech vzestupného trendu. Ač se nejedná v českém prostředí o žádnou novinku, její komplexnější právní úprava v právním řádu doposud chybí. I z důvodu nutnosti transpozice příslušné evropské směrnice se na ní už pracuje. Bude součástí novely zákoníku práce, která by měla vejít v účinnost pravděpodobně už v prvním pololetí letošního roku. Co by mělo být obsahem nové právní úpravy home office, prozrazují zkušení právníci z advokátní kanceláře PRK Partners.

Přečíst článek

Právníci radí, jak na měření uhlíkové stopy

Právníci se v rámci problematiky ESG nejčastěji věnují písmenku G ze zmíněné zkratky, tedy „governance“. Kořeny legislativy věnující se udržitelnosti ale sahají k ekologickým tématům, počínaje skleníkovými plyny. A právě o požadavcích na ekologickou udržitelnost, a především o měření a snižování uhlíkové stopy, byla řeč v nejnovějším dílu podcastu Práva k Ranní Kávě.

Přečíst článek

Právníci radí, jak resuscitovat narušené vztahy mezi obcemi a developery

Obce a developeři. Oba subjekty se navzájem potřebují. Když je společná vůle, mohou si být navzájem velice prospěšnými partnery. Nicméně to platí i naopak. Ne vždy jsou jejich vzájemné vztahy zrovna hladké, umí si vzájemně působit i řadu nepříjemných problémů. Jak v takovém případě jejich vztahy resuscitovat, poradí v podcastu Právo k Ranní Kávě zkušení právníci z advokátní kanceláře PRK Partners.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme