Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Je dočasný zákaz HHC dostatečný? Odpovídají právníci

 nst
nst

Vláda chce od 1. března dočasně zakázat psychoaktivní látku HHC. Držení většího množství by tak mohlo být trestné. A je úplný zákaz řešení? Téma pro nejnovější díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners.

Reklama

V posledních několika týdnech snad nebylo možné nezaznamenat zvýšený mediální zájem o problematiku HHC. Jistě jste tak vnímali řadu reportáží o volné dostupnosti cukrovinek s obsahem této psychoaktivní látky, po jejichž požití několik osob (především dětí) muselo být hospitalizováno. Už před více než rokem se přitom v odborné i laické veřejnosti hojně diskutovalo, zda je vhodné, aby HHC nebo i jiné psychomodulační/psychoaktivní látky (např. CBD nebo kratom), zůstávaly zákonnou úpravou opomíjeny.

Diskuze vyústila v přípravu vládního návrhu novely zákona o návykových látkách, kterou by se tato regulatorní mezera zaplnila, přičemž návrh jmenované novely je nyní už ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně. Snad pod tlakem okolností se však vláda rozhodla ještě pro jeden „promptnější“ regulatorní zásah, a to k dočasnému zákazu HHC (mimo toho také HHC-O a THCP) jeho zařazením na příslušný seznam návykových látek dle nařízení vlády č. 463/2013 Sb., jak 14. února 2024 oznámila. Tento krok vlády má však několik rovin, kterými vás v dnešním díle Práva k ranní kávě provedou Martin FrolíkKristýnou Faltýnkovou, advokátkou z AK PRK Partners.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí při představení vládních opatření na snížení deficitu státního rozpočtu

Právníci diskutují daňové dopady konsolidačního balíčku na podnikatele

Jaké konkrétní změny přináší konsolidační balíček pro fyzické i právnické osoby, například v oblastech daní z příjmů, sociálního zabezpečení a zdravotní pojištění nebo DPH, pohovoří hosté podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří PRK Partners.

Přečíst článek

Po úvodním rozhovoru vás Kristýna Faltýnková dále provede novinkami z legislativy a judikatury. Posluchače seznámí s novelou zákona, kterým se mění zákony v souvislosti s podporou vyváženého zastoupení žen a mužů ve vedoucích orgánech některých emitentů, která transponuje směrnici EU o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy kotovaných společností. Dále posluchače provede novelou zákona o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nebo novelou zákona o dani z přidané hodnoty.

Z judikatury shrne tři nálezy Ústavního soudu (ÚS), kdy každý z nich se dotýká různých oblastí života. Prvním z nich je nález týkající se přípustnosti dovolání v bagatelním exekučním řízení ve spotřebitelské věci (sp. zn. IV. ÚS 2939/23), v druhém ÚS řeší otázku zpětného stanovení výživného (sp. zn. IV. ÚS 2173/23) a v posledním pak otázku odškodnění za smrt v režimu služebního zákona (sp. zn. I. ÚS 1143/23).

Aktuální díl právního podcastu si poslechněte v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsem na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

Nenávistný internet je právní problém. A odpovědnost nenesou jen původci hate speech

Nejen Facebook, X, YouTube, Google a spol. budou muset nově odstraňovat „nezákonný obsah“, který není v souladu s právem Unie či právem některého jejího členského státu. Na koho se nařízení Digital Services Act (DSA) vztahuje, co je jeho obsahem a účelem, rozebírají právníci v podcastu Právo k Ranní Kávě.

Přečíst článek

PRK, užito se svolením

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme