Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Právníci radí, jak na měření uhlíkové stopy

 nst
nst

Právníci se v rámci problematiky ESG nejčastěji věnují písmenku G ze zmíněné zkratky, tedy „governance“. Kořeny legislativy věnující se udržitelnosti ale sahají k ekologickým tématům, počínaje skleníkovými plyny. A právě o požadavcích na ekologickou udržitelnost, a především o měření a snižování uhlíkové stopy, byla řeč v nejnovějším dílu podcastu Práva k Ranní Kávě.

Reklama

Hostem podcastu, který moderuje právník Martin Frolík z PRK Partners, je Lukáš Ferkl, managing partner společnosti Envitrail.

Tradičně po rozhovoru se můžete dále těšit na shrnutí novinek z oblasti legislativy i judikatury s Kristýnou Faltýnkovou. Krystýna například představí, jakých změn dostála novela nového stavebního zákona, nebo návrh ústavního zákona o celostátní referendu.

Z judikatury shrne nález, který sám Ústavní soud shrnul jako neústavní soudní ping pong, který vedl k odsouzení stěžovatelky. Dále pak nález téhož soudu týkající se uplatnění zákazu, či příkazu, retroaktivity ve vztahu k technickým normám v trestním řízení a další.

Podcast si poslechněte v úvodu článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě.

PRK, užito se svolením

Další díly Práva k Ranní Kávě:

home office

Právníci radí, na co se mají firmy připravit s novými pravidly pro home office

Práce z domova nabývá v posledních letech vzestupného trendu. Ač se nejedná v českém prostředí o žádnou novinku, její komplexnější právní úprava v právním řádu doposud chybí. I z důvodu nutnosti transpozice příslušné evropské směrnice se na ní už pracuje. Bude součástí novely zákoníku práce, která by měla vejít v účinnost pravděpodobně už v prvním pololetí letošního roku. Co by mělo být obsahem nové právní úpravy home office, prozrazují zkušení právníci z advokátní kanceláře PRK Partners.

Přečíst článek

advokáti, ilustrační foto

Právníci radí, jak na řešení sporů online

Chtělo by se říci, že „online svět” pomalu tvoří integrální součást reality. Není proto překvapivé, že snahy o uplatnění výhod plynoucích z online prostředí lze spatřovat i v oblasti problematiky řešení sporů, přičemž se v této souvislosti hovoří o tzv. ODR - Online Dispute Resolution. Co si však lze pod ODR představit? Jak by online svět mohl pomoci s řešením sporů, či jak jej lze využít přímo v soudním řešení sporů? Jaké jsou naopak nevýhody ODR a jak jsme na tom s jeho zaváděním do praxe v České republice? O tom si v dnešním díle Práva k Ranní Kávě povídali moderátor Martin Frolík s dnešním hostem, Zbyňkem Loeblem, specialistou na problematiku ODR a poradcem advokátní kanceláře PRK Partners.

Přečíst článek

Právníci radí, jak zahrnout digitální majetek do dědictví

Digitální dědictví. Snad každý z nás „vlastní” nějaký digitální obsah, ať už je to film, hudba, počítačová hra nebo třeba NFT, uložený na hmotném nosiči, nebo jinde. V digitálním obsahu přitom může být ukryta značná hodnota, která opodstatňuje otázku kdo, jak a zda vůbec jej po našem skonu někdy zdědí. 

Přečíst článek

Právníci radí, jak resuscitovat narušené vztahy mezi obcemi a developery

Obce a developeři. Oba subjekty se navzájem potřebují. Když je společná vůle, mohou si být navzájem velice prospěšnými partnery. Nicméně to platí i naopak. Ne vždy jsou jejich vzájemné vztahy zrovna hladké, umí si vzájemně působit i řadu nepříjemných problémů. Jak v takovém případě jejich vztahy resuscitovat, poradí v podcastu Právo k Ranní Kávě zkušení právníci z advokátní kanceláře PRK Partners.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme