Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Právo k Ranní Kávě - informace o tématu

Zvýšení nájmu: Kdy ho může majitel navrhnout? Odpovídají právníci

Nejnovější díl podcastu Právo k Ranní Kávě se zaměří na problematiku nájmu a plateb s ním spojených. I zvýšení nájmu má totiž přísná pravidla. Jak a kdy k němu může majitel nemovitosti přistoupit, vysvětlují právníci.

Přečíst článek

Svěřenské fondy. Jak fungují a jaká s sebou nesou rizika

Nový díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners, přináší náhled do světa svěřenských fondů. Ty se v současné době těší velké popularitě – za posledních pět let se jejich počet ztrojnásobil. Martin Frolík se svým hostem probere, co stojí za jejich oblibou, k čemu jsou vhodné a jaká s sebou naopak nesou rizika. Řeč bude i o tom, na co se při zařizování takového fondu zaměřit.

Přečíst článek
Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.

Umělá inteligence pohledem práva. Jaké jsou její přínosy, rizika i hrozby?

První prosincový díl podcastu Právo k Ranní Kávě reflektuje téma, které nejméně poslední rok doslova hýbe podstatnou částí společnosti, a jež se chtě nechtě týká všech, jejichž práce alespoň trochu spočívá v kritickém zkoumání nestrukturovaných dat. Řeč je o generativní umělé inteligenci typu ChatGPT.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí při představení vládních opatření na snížení deficitu státního rozpočtu

Právníci diskutují daňové dopady konsolidačního balíčku na podnikatele

Jaké konkrétní změny přináší konsolidační balíček pro fyzické i právnické osoby, například v oblastech daní z příjmů, sociálního zabezpečení a zdravotní pojištění nebo DPH, pohovoří hosté podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří PRK Partners.

Přečíst článek

Právníci představují novinky z oblasti legislativy a judikatury

Advokátka PRK Partners Kristýna Faltýnková ve specializovaném právním podcastu Pávo k Ranní Kávě posluchače seznámí i s čerstvými rozsudky soudů a novinkami v oblasti legislativy.

Přečíst článek
Digitalizace HR. Právníci diskutují přednosti i nedostatky novely zákoníku práce

Digitalizace HR. Právníci diskutují přednosti i nedostatky novely zákoníku práce

Ústředním tématem dnešního dílu Práva k Ranní Kávě se stává novela zákoníku práce, která do pracovního práva vnáší doposud chybějící prvky umožňující výraznější digitalizaci HR dokumentů.

Přečíst článek
Přežije lékařské tajemství v digitální době? Právníci řeší elektronizaci zdravotní dokumentace

Telemedicína získá oporu v legislativě

Digitalizace. Toto heslo moderní doby postupně proniká do všech sfér lidské činnosti. Prosazovat se tak začíná i ve zdravotnictví. Covidová pandemie poukázala na nepřipravenost právních předpisů na rychlý rozvoj komunikačních technologií ve zdravotnictví. Historickým milníkem se tak stává novela zákona o zdravotních službách, která otevírá dveře rozvoji telemedicíny. Podrobněji novelu představíme v podcastu, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners.

Přečíst článek

Je vodík palivo budoucnosti? Právníci řeší, co s legislativou mobility

Vodíkové pohony mají být budoucností mobility. Další díl právního podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří PRK Partners, se proto zaměří na legislativní rámec zejména výroby, bezpečnosti a využití vodíku. 

Přečíst článek
Do nového dílu podcastu Právo k Ranní Kávě si moderátor Martin Frolík pozval Roberta Němce, partnera PRK Partners a předsedu České advokátní komory. Řeč byla o nové právní úpravě, týkající se advokátní úschovy.

Advokátní úschovy budou transparentnější. Co dalšího přinese chystaná novela zákona o advokacii

Co přinese chystaná novela zákona o advokacii? Třeba její větší elektronizaci.

Přečíst článek
Tvůrci legislativy a judikatury ani v létě nezahálí.

Rodí se nové zákony, které posunou elektronizaci veřejné správy o stupínek výš

Letní sezóna se promítla i do našich právních podcastů, a proto vám výjimečně přinášíme díl bez rozhovoru. Tvůrci legislativy a judikatury ovšem nezahálí. Ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners tak přinášíme velmi pestrý přehled právních novinek.

Přečíst článek

Právníci představují novinky v soutěžním právu

Pozornost moderátora právního podcastu Právo k Ranní Kávě Martina Frolíka a jeho hosta, Kateřiny Hájkové, advokátky AK PRK Partners specializující se na soutěžní právo, fúze a akvizice, se zaměří na aktuální novinky v soutěžním právu a na to, co s sebou přinesou. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Projekt Daňová Kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let existence ztrátám na daních za 1️⃣6️⃣ miliard korun. V loňském roce to byla jedna miliarda korun, řekl generální ředitel Celní správy Marek Šimandl. Na Daňové Kobře se podílejí Finanční správa, Celní správa a policie, základem projektu je výměna informací a sdílení kapacit, což pomáhá odhalovat případy daňových úniků.
Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále 👍 zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.
Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení 🤝 spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.
Izraelská armáda dnes uvedla, že při pokračujícím zásahu v nemocnici Šífa v Gaze zabila více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ ozbrojenců z palestinského radikálního hnutí Hamás. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI).
Česká ekonomika v loňském roce 📉 klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad (ČSÚ) svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Česká ekonomika se v něm meziročně zvýšila o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta. 
Čínská 💊 farmaceutická firma WuXi AppTec sdílela bez souhlasu svého amerického klienta jeho duševní vlastnictví s Pekingem. Podle zjištění agentury Reuters to v únoru sdělili představitelé amerických zpravodajských služeb senátorům pracujícím na zákoně o bezpečnosti v oblasti biotechnologií. Čínská firma to odmítla.
Za „naprostý nesmysl“ prezident 👴 Vladimir Putin označil tvrzení, že Rusko může zaútočit na Polsko, pobaltské státy nebo Česko. Prohlásil to ve středu při setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém v noci na dnešek informoval Kreml.
Kolumbijská vláda nařídila vyhoštění diplomatů z 🏛️ argentinské ambasády v Bogotě v reakci na „pomlouvačné“ výroky argentinského prezidenta Javiera Mileie na adresu kolumbijského protějška Gustava Petra. Podle agentury Reuters to ve středu uvedlo kolumbijské ministerstvo zahraničí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme