Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

PRK Partners - informace o tématu

Zvýšení nájmu: Kdy ho může majitel navrhnout? Odpovídají právníci

Nejnovější díl podcastu Právo k Ranní Kávě se zaměří na problematiku nájmu a plateb s ním spojených. I zvýšení nájmu má totiž přísná pravidla. Jak a kdy k němu může majitel nemovitosti přistoupit, vysvětlují právníci.

Přečíst článek
Business breakfast Korporátní dluhopisy se zúčastnil Petr Koblic (BCPP), Martin Aschenbrenner (PRK Partners), Martin Kujal (J&T Investiční společnost) a Martin Dočekal (Dluhopisář.cz). Akci moderovala Eva Čerešňáková.

Zájem o dluhopisy roste na straně investorů i firem. Letošek může být rekordní

Přečíst článek

Právníci představují novinky z oblasti legislativy a judikatury

Advokátka PRK Partners Kristýna Faltýnková ve specializovaném právním podcastu Pávo k Ranní Kávě posluchače seznámí i s čerstvými rozsudky soudů a novinkami v oblasti legislativy.

Přečíst článek

Ošetřovné i pro OSVČ. Právníci představují chystané legislativní novinky

Poslední zářijový díl Práva k Ranní Kávě je poněkud atypickým. Výjimečně není jeho součástí rozhovor moderátora Martina Frolíka s hostem, ale pouze představení posledních novinek ze světa legislativy i judikatury Kristýnou Faltýnkovou.

Přečíst článek
Přežije lékařské tajemství v digitální době? Právníci řeší elektronizaci zdravotní dokumentace

Telemedicína získá oporu v legislativě

Digitalizace. Toto heslo moderní doby postupně proniká do všech sfér lidské činnosti. Prosazovat se tak začíná i ve zdravotnictví. Covidová pandemie poukázala na nepřipravenost právních předpisů na rychlý rozvoj komunikačních technologií ve zdravotnictví. Historickým milníkem se tak stává novela zákona o zdravotních službách, která otevírá dveře rozvoji telemedicíny. Podrobněji novelu představíme v podcastu, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners.

Přečíst článek
Tvůrci legislativy a judikatury ani v létě nezahálí.

Rodí se nové zákony, které posunou elektronizaci veřejné správy o stupínek výš

Letní sezóna se promítla i do našich právních podcastů, a proto vám výjimečně přinášíme díl bez rozhovoru. Tvůrci legislativy a judikatury ovšem nezahálí. Ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners tak přinášíme velmi pestrý přehled právních novinek.

Přečíst článek

Právníci radí, jak na smlouvy s influencery

V nejnovějším dílu podcastu Právo k Ranní Kávě se právníci zaměří na to, jak si správně ošetřit smlouvy s influencery. Moderátor pořadu Martin Frolík si jako hosta pozval kolegyni z PRK Partners Kláru Radkovskou, advokátku a specialistku v oblasti reklamního práva.

Přečíst článek

Novela zákona o dluhopisech. Jak zatřese s prašivými bondy, nastiňují právníci

Tentokráte se právní podcast Právo k Ranní Kávě zaměří na problematiku novinek regulace trhu dluhového financování. Moderátor pořadu Martin Frolík se svým hostem, advokátem AK PRK Partners a specialistou na kapitálové trhy, Janem Ditrychem proberou návrh novely zákona o dluhopisech a diskutované zapojení DLT technologií v této oblasti.

Přečíst článek

Nové diplomy pro trans lidi. Univerzity je musejí vydat, rozhodl soud

Advokátní kancelář PRK Partners v rámci svého Pro Bono programu úspěšně zastupovala klienta, který podstoupil proces změny pohlaví, v jeho sporu o nových vydání vysokoškolských diplomů s aktuálními osobními údaji.

Přečíst článek
Jaké změny (ne)přinesou hromadné žaloby

Právníci řeší, jaké změny (ne)přinesou hromadné žaloby

Nejen vláda, ale i Právo k Ranní Kávě se po měsících opět vrací k problematice hromadných žalob, když zejména na základě zákona o hromadném řízení, jehož návrh se stále nachází na počátku legislativního procesu, má dojít k začlenění efektivního nástroje pro vymáhání kolektivních nároků do českého právního řádu.

Přečíst článek
EIA

Právníci radí, jak na proceduru posuzování vlivů na životní prostředí

Specialisté z právní kanceláře PRK Partners si v novém díle pravidelného podcastu Právo k Ranní Kávě vzali na paškál proceduru, jejímž cílem je získat představu o výsledném vlivu stavby na životní prostředí a vyhodnocení, zda je z tohoto ohledu vhodné ji realizovat, tzv. hodnocení EIA.

Přečíst článek

Právníci radí, jak na měření uhlíkové stopy

Právníci se v rámci problematiky ESG nejčastěji věnují písmenku G ze zmíněné zkratky, tedy „governance“. Kořeny legislativy věnující se udržitelnosti ale sahají k ekologickým tématům, počínaje skleníkovými plyny. A právě o požadavcích na ekologickou udržitelnost, a především o měření a snižování uhlíkové stopy, byla řeč v nejnovějším dílu podcastu Práva k Ranní Kávě.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme