Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lepší podmínky pro retailové investory. Přinese je nová směrnice EU? Odpovídají právníci

 nst
nst

Balíček změn má posílit důvěru retailových investorů v kapitálové trhy a společnosti poskytující finanční služby a umožnit drobným investorům, aby přijímali vhodná investiční rozhodnutí a zároveň u toho byli dostatečně chráněni.

Reklama

Další díl podcastu Právo k Ranní Kávě se tentokráte zaměří na poslední legislativní aktivity Evropské unie na poli ochrany retailových investorů. Advokátka PRK Partners, Natálie Cmíralová, specializující se na problematiku cenných papírů a kapitálových trhů, tak společně s moderátorem Martinem Frolíkem nastíní, jaké změny má přinést do národních právních řádů směrnice, kterou se mění směrnice UCITS, Solvency II, AIFMD, MiFID II a IDD, pokud jde o pravidla Unie na ochranu retailových investorů; jejíž návrh prošel v dubnu tohoto roku již prvním čtením v Evropském parlamentu. 

Lze shrnout, že změnová směrnice se snaží drobným investorům nabídnout nové investiční příležitosti na kapitálových trzích a zavést nástroje, které jim umožní činit informovanější investiční rozhodnutí. Novinek tak přináší celou řadu, přičemž v rozhovoru bude řeč zejména o změnách týkajících se pravidel pro správu investičních produktů, změnách v oblasti informačních povinností nebo souvisejícího marketingu, například pokud jde o tzv. finanční influencery.

Na rozhovor s hostem naváže Kristýna Faltýnková s přehledem posledních legislativních a judikaturních novinek. Shrne, co přinese např. novela zákona o regulaci reklamy, návrh novely zákona o sociálních službách a zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, návrh zákona o dávce státní sociální pomoci, novela zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo novela zákona o ochraně přírody a krajiny.

Z judikatury shrne rozsudek Nejvyššího soudu (sp. zn. 22 Cdo 925/2023) vypořádávající otázku, zda lze v poměrech (nového) občanského zákoníku vypořádat společné jmění manželů nařízením prodeje věci a rozdělením výtěžku. Dále tak rozebere nález Ústavního soudu (sp. zn. IV. ÚS 2859/23), který se týká otázky náhrady tzv. zvýšených životních nákladů a rozsudek Nejvyššího správního soudu (sp. zn. 6 As 161/2023), který se zaobírá otázkou, zda zkušební komisař může předčasně ukončit zkoušku z praktické jízdy při skládání zkoušky ověřující způsobilost k řízení motorových vozidel.

Aktuální díl specializovaného právního podcastu si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.

PRK Partners, Právo k ranní kávě 

Dohodáři se dočkají ještě dalších změn. Které to budou? Otázka pro právníky

Trh práce a novely pracovněprávních předpisů. Svaz průmyslu a dopravy odhaduje, že na českém trhu práce chybí v tuto chvíli až 250 tisíc zaměstnanců. O tomto dlouhodobém nedostatku pracovní síly, který brání (nejen) českým firmám v rozvoji a z toho pramenící potřebě jej řešit, se hovoří již několik let. A ačkoliv je problém znám i zákonodárci, přesto doposud nenašel jeho koncepční řešení. Namísto toho realizuje pouze rychlá, nesystematická a záplatová řešení dílčích souvisejících problémů.

Přečíst článek

Petr Palička

Výstavbu v Praze brzdí úředníci a hlavně prudiči, říká Petr Palička z Penty

Máme jeden bytový projekt na Praze 9, ale ten je nyní pozastavený, protože nám dělá obstrukce jedna paní, říká Petr Palička, šéf Real Estate společnosti Penta. To je podle něj notorický problém, a proto trvá výstavba v hlavním městě a obecně v Česku tak dlouho. Týká se to kanceláří i bytů. Proto se málo staví, proto cena bydlení roste, mladí lidé utíkají do nájmů. Od nového stavebního zákona, který má začít platit v polovině roku, si Palička moc neslibuje. Nově ustanovená fikce souhlasu je podle něj pofiderní. „Uvidíme, co ukáže praxe.“

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme