Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pod novým vedením dědičky firmy zvýšil majitel Zary ceny výrobků, a tím i zisk

řetězec Zara
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Společnost Inditex, která je mimo jiné majitelem obchodů s módou Zara, zvýšila v prvních devíti měsících fiskálního roku čistý zisk o 24 procent na 3,1 miliardy eur (75,3 miliardy korun). Pomohlo jí zvýšení cen zboží. Společnost vede prvním rokem dcera spoluzakladatele a majitele Marta Ortegová.

Reklama

Největší světový prodejce oděvů zvedl ceny o pět a více procent. Chtěl se tak vyrovnat s inflačními tlaky na mnoha trzích. Tržby v kamenných prodejnách a na internetu se zvýšily o 19 procent. Je to mírně více, než se čekalo.

Španělský miliardář Amancio Ortega

Ortegovo módní impérium skomírá. Vydělat chce na investicích do realit a energetiky

Investiční společnost Pontegadea španělského dolarového miliardáře Amancia Ortegy posílila investice do realit a energetických podniků. Činí tak v čase, kdy se Ortegovu oděvnímu impériu Inditex, pod které spadá například módní řetězec Zara, přestává dařit. Akcie podniku za posledních pět let ztratily téměř pětinu své hodnoty, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Kromě většího množství zákazníků v kamenných prodejnách rostl od února do října i internetový prodej, který překonal rekordní hodnotu za stejných devět měsíců z přelomu let 2021 a 2022. Inditex je známý svou schopností rychle dodávat spotřebitelům nejnovější módní trendy. V poslední době nabízí v Zaře ale i více výběrového oblečení za vyšší ceny, což podle firemních zdrojů a analytiků přitahuje nové zákazníky se zájmem o luxusní zboží.

Nejnovější čísla jsou ovšem méně uspokojivá. Inditex oznámil, že mezi začátkem listopadu a 8. prosincem prodej kvůli slábnoucí poptávce vzrostl meziročně jen o 12 procent. Ve druhém firemním čtvrtletí se tržby meziročně zvýšily ještě o 16 procent.

Nejstarší dochované džíny z roku 1857 se prodaly v aukci za 114 tisíc dolarů (asi 2,6 milionu korun)

Nejstarší džíny na světě se prodaly za miliony. Ležely na dně moře

Nejsou to nejmodernější a rozhodně ne nejkrásnější džíny na světě, ale zato nejdražší. Nejstarší objevené džíny na světě z roku 1857 se prodaly v aukci za 114 tisíc dolarů (asi 2,6 milionu korun) a podle expertů zřejmě byly jedním z prvních modelů s pětiknoflíkovým zapínáním, kterým se později pod označením 501 proslavil Levi Strauss, jenž vznikl až o šestnáct let později, uvedl server BBC.

Přečíst článek

Estée Lauder, parfém

Megafúze na módním trhu. Estée Lauder kupuje značku Tom Ford

Americká kosmetická společnost Estée Lauder kupuje módní značku Tom Ford za 2,8 miliardy dolarů (65,6 miliardy korun). Je to její dosud největší akvizice. Estée Lauder to uvedla ve svém sdělení, a potvrdila tak dřívější zprávu deníku The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Zara v Rusku zavírá.

Ani židle z Ikea, ani triko ze Zary. Firem, které zastavují prodej v Rusku, stále přibývá

Každý den přibývá další zboží, které si Rusové kvůli Putinově invazi na Ukrajinu nekoupí. Americké a evropské řetězce ve snaze dát najevo svůj postoj ukončují prodej v celém Rusku. Ty, které tak ještě neučinily, jsou naopak terčem kritiky na sociálních sítích. Kvůli obavě ze znehodnocení rublu tak ruští občané vzali některé prodejny útokem, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme