Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejstarší džíny na světě se prodaly za miliony. Ležely na dně moře

Nejstarší dochované džíny z roku 1857 se prodaly v aukci za 114 tisíc dolarů (asi 2,6 milionu korun)
Holabird Western Americana Collections, s laskavým svolením
Dušan Kütner

Nejsou to nejmodernější a rozhodně ne nejkrásnější džíny na světě, ale zato nejdražší. Nejstarší objevené džíny na světě z roku 1857 se prodaly v aukci za 114 tisíc dolarů (asi 2,6 milionu korun) a podle expertů zřejmě byly jedním z prvních modelů s pětiknoflíkovým zapínáním, kterým se později pod označením 501 proslavil Levi Strauss, jenž vznikl až o šestnáct let později, uvedl server BBC.

Reklama

Pár pánských pracovních kalhot, o kterých se organizátoři aukce pořádané Holabird Western Americana Collections v Renu v americkém státě Nevada domnívají, že by mohly být nejstaršími dochovanými džínami na světě, se v aukci prodaly za 114 tisíc dolarů. Dlouhá léta je přitom lidské oči nespatřily – byly totiž nalezeny v cestovním kufru ve vraku lodi SS Central America, která ztroskotala v roce 1857 poblíž pobřeží Severní Karolíny, napsala BBC.

Historický okamžik jako vlajka na Měsíci

Vyznačují se pětiknoflíkovým zapínáním poklopce a předpokládá se, že patřily horníkovi. Pánské pracovní kalhoty byly nalezeny v kufru patřícímu Johnu Dementovi, muži z Oregonu, který je snad koupil v San Franciscu, uvedla aukční společnost. „Tyto hornické džíny jsou jako první vlajka na Měsíci, historický okamžik," řekl Dwight Manley, vedoucí partner společnosti California Gold Marketing Group, která artefakty vlastnila. „Neexistují žádné dřívější džíny s pěti knoflíky," dodal.

Dražba sbírky spoluzakladatele Microsoftu vynesla rekordních 1,6 miliardy dolarů. Výtěžek půjde na dobrou věc

Dražba sbírky umění spoluzakladatele americké softwarové společnosti Microsoft Paula Allena vynesla po jejím druhém a závěrečném dni přes 1,62 miliardy dolarů (38,7 miliardy korun). Je to dosavadní aukční rekord v případě umělecké kolekce, informovala stanice CNBC.

Přečíst článek

Předměty pocházely z SS Central America, známé také jako „zlatá loď , 85metrového parníku, který během 50. let 19. století přivážel cestující do a ze Střední Ameriky na východní pobřeží USA. Loď se potopila během hurikánu v září 1857, přičemž zahynulo 425 z 578 cestujících a členů posádky. Loď se potopila mimo jiné se zhruba 21 tunami zlatých mincí a artefaktů patřících cestujícím. Vrak plavidla byl objeven v roce 1988.

Předchůdce slavných Levi Strauss

Organizátoři aukce míní, že pětiknoflíkové zapínání silně naznačuje, že džíny by mohly být ranou verzí pracovních kalhot, které od svého založení prodává Levi Strauss. Zapínání „je téměř identické s dnešními džínami Levi's, včetně přesného stylu, tvaru a velikosti samotných knoflíků," uvedli zástupci aukční síně. Levi Strauss vyrobil první modré džíny v San Franciscu až v roce 1873, 16 let po ztroskotání SS Central America.

Pocta Virgilovi. Tenisky navržené zesnulým návrhářem z Louis Vuitton se vydražily za miliony

Sneakers sběratelé sehráli úchvatnou dražební bitvu o 200 párů tenisek, které krátce před svou smrtí stvořil módní guru Virgil Abloh. Za boty podle aukční síně Sotheby's utratili dohromady přes 25 milionů dolarů.

Přečíst článek

Někteří experti ale spojení mezi nalezenými a nyní prodanými nejstaršími dochovanými džínami zpochybňují. „Neexistuje žádné spojení mezi Levi Strauss & Co a aukčními kalhotami z Rena,“ míní historička a ředitelka archivu společnosti Tracey Panek. „Kalhoty nejsou vyrobeny z džínoviny a byly vyrobeny léta předtím, než si Levi Strauss nechal patentovat své modré džíny s knoflíky, které byly v 19. století u kalhot běžné,“ dodala.

Podle Holabird Western Americana Collections patřily džíny mezi 270 memorabilií z doby zlaté horečky, které se prodaly celkem za téměř milion dolarů. Aukce předmětů z vraku SS Central America představovala širokou škálu položek, včetně oblečení z poloviny 19. století, šperků, tiskovin a knih či kuchyňského nádobí a příborů. Zbývající položky ze ztroskotané lodi mají jít do aukce v únoru 2023.

Prodej se uskutečnil dva měsíce poté, co se jiné prastaré džíny Levi's z 80. let 19. století – nalezené v opuštěné šachtě na západě USA – prodaly za 76 tisíc dolarů na aukci v Novém Mexiku, podotkla BBC.

Pokladnička s Mickey Mousem ze 30. let 20. století byla v prosinci 2021 vydražena na aukci v britské síni David Duggleby za 5800 liber.

Stará pokladnička s Mickey Mousem po dědovi vynesla tisíce liber

Přede dvěma lety Richard Swain z Matlocku v anglickém Derbyshire zdědil po svém dědovi mimo jiné i plechovou pokladničku s Mickey Mousem, kterou jeho předek opatroval šest desítek let až do své smrti. Až mu jednou příbuzní ve Spojených státech řekli, že viděli podobnou kasičku, která se prodala za 15 tisíc dolarů. A tak neváhal a dal ji do aukce. A na dražbě v aukční síni David Duggleby ve Scarborough jejímu majiteli vynesla 5800 liber (asi 173 tisíc korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americká aukční síň Sotheby’s dává do aukce nejstarší téměř kompletní rukopis hebrejské bible, zvaný Codex Sassoon. Očekává se, že bude vydražen za 30 až 50 milionů dolarů (664 milionů až 1,1 miliardy Kč).

VIDEO: Do dražby jde 1100 let starý rukopis hebrejské bible, nejstarší na světě. Padne aukční rekord?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme