Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

móda - informace o tématu

Hugo Boss našel kupce pro své aktivity v Rusku. Prodává pod cenou

Německý módní dům Hugo Boss prodá své podnikání v Rusku velkoobchodnímu partnerovi Stockmann. Dohoda ukončí působení firmy Hugo Boss v Rusku, kde podnik před více než dvěma lety pozastavil činnost, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Supermodelka Kate Moss letos oslavila padesátiny

„Mládí vpřed“ už neplatí. Stárnoucí generace X převrací svět módy

A je to tady. Stárnoucí populace Husákových dětí boří léta zažité pravidlo, že módní průmysl je posedlý mládím. Neúprosná demografická křivka se týká nejen Česka. Na Západě cílí módní značky na ekonomicky silnou generaci X, tedy na lidi narozené mezi roky 1965 a 1980. Mladší generace sice rychleji naskakují na měnící se trendy, ale jde-li křivka ekonomického cyklu dolů, jejich peněženky rychle hubnou.

Přečíst článek
Temu, Shein

Brusel si vyšlápne na Temu. Přísnější pravidla neminou ani internetový obchodní gigant Shein

Čínskému internetovému obchodu Temu, který patří skupině PDD Group, hrozí, že se na něj budou vztahovat přísnější pravidla Evropské unie pro internetový obsah, protože jeho průměrný počet měsíčních uživatelů v Evropě vzrostl nad stanovenou hranici. Tato pravidla se nyní vztahují na firmy jako Meta Platforms, Google, X či TikTok, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli

Ztráta pro svět módy. Zemřel slavný italský návrhář Roberto Cavalli

Svět módy přišel o další velké jméno. Ve věku 83 let v Florencii zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli, uvedla to agentura Reuters. Cavalliho proslavily zejména spolupráce s filmovými a hudebními hvězdami i jeho návrhy se zvířecími potisky. Italská agentura ANSA uvedla, že měl slavný návrhář zdravotní problémy již delší dobu a v posledních letech se jeho stav zhoršil. I přes chatrné zdraví se loni stal pošesté otcem. 

Přečíst článek
Rapperka Sharlota
video

Jsem takový čertík, říká extravagantní zpěvačka Sharlota

Osobnost rapperky Sharloty Blakk (27) charakterizuje hudba, ale i nekonvenční outfity. Hudebnice je díky tomu také úspěšnou influencerkou a díky své kreativitě v oděvní tvorbě uvažuje i o módním návrhářství. Neodmyslitelně k ní patří také bezpočet tetování, která vnímá jako součást své osobnosti. 

Přečíst článek
Módní značka Esprit zavírá. V Česku i Německu ji nahrazují multibrandové obchody Catches

Módní značka Esprit zavírá. V Česku i Německu ji nahrazují multibrandové obchody Catches

Obchody módní značky Esprit mizí ze scény. Podle německých médií mají zavřít čtyři desítky prodejen, které tam provozuje franšízový operátor PTH Group. Druhou zemí, kde PTH působí, je právě Česko. Stejně jako u sousedů i zde se z Espritů stávají multibrandové prodejny Catches.

Přečíst článek
Eva VIP Blanka Matragi
video

Blanka Matragi spojuje profese a propojuje různé druhy umění

Designérka a módní návrhářka Blanka Matragi žije střídavě v Bejrútu a v Praze a své práci, kterou miluje, obětovala celý život. Neustále pracuje osm až deset hodit denně, čte, sleduje trendy, inovace i technologie a nedá dopustit na tradiční řemesla. Sama vystudovala sklářství a následně na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze oděvní výtvarnictví. Říká o sobě, že je vlastně alchymistka. Propojuje profese i různé druhy umění. Blanka Matragi byla hostem pořadu VIP Eva Talks, který na Newstream TV moderuje Eva Čerešňáková.

Přečíst článek
Alessandro Michele

Souboj módních titánů začíná. Bývalý mág značky Gucci Alessandro Michele nastupuje k Valentinovi

Takovou revoluci italské módní domy dlouho nezažily. Návrhář Alessando Michele, který v uplynulém desetiletí dostal značku Gucci zpět do záře reflektorů a přitáhl jí nové, mladší zákazníky, nastupuje po roční pauze k Valentinovi, další italské značce haute couture. Oznámení následuje poté, co u Valentina minulý týden po 25 letech skončil kreativní šéf Pierpaolo Piccioli. Pro Gucci, kde se teprve zabydluje návrhář Sabato de Sarno, to znamená hozenou rukavici.

Přečíst článek
Módní paradox. Značky začaly sázet na udržitelnost a převálcoval je Shein

Západní móda se snaží o udržitelnost, ale je to marné. Všechny válcuje levný čínský Shein

Před pár týdny zkrachovala švédská firma Renewcell, jeden z nejslibnějších start-upů v oblasti recyklace módy. Z textilního odpadu začal vyrábět surovinu pro nové tkaniny. Trh mu předpovídal velkou budoucnost, protože značky potřebují materiály jako Renewcell's, aby splnily přicházející nařízení o udržitelnosti. Odběratelem a podporovatelem Renewcellu byl například řetězec H&M. Ovšem i ten dnes svádí zápas o svoji budoucnost. Příčinou je čínský Shein, který jde proti proudu udržitelnosti.

Přečíst článek

Král fast fashion Ortega si mne ruce. Zara a spol. obstály v konkurenci levného dovozu z Číny

Král fast fashion Španěl Amancio Ortega bohatne. Jeho módní impérium Inditex, které vlastní Zaru a další značky oděvů, loni zvýšilo čistý zisk o téměř třetinu.

Přečíst článek
přehlídka Chanel 2024/25

Raději spálit, než dát do výprodeje. Módní domy řeší, kam s neprodanými kolekcemi

Problém, o kterém se nemluví nahlas. Luxusní módní domy se potýkají s přebytky svých kolekcí v řádu miliard eur ročně. Na rozdíl od levnějších řetězců totiž na konci sezóny nemohou jednoduše vrhnout neprodané zboží na pulty či na internetová tržiště s velkou slevou. Poškodilo by to pečlivě budovanou image exkluzivity.

Přečíst článek
Reklama

News box

Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme