Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pernod Ricard to v Rusku balí. Firmu k tomu donutily protesty kvůli vodce Absolut

Pernod Ricard, druhý největší výrobce lihovin na světě ukončuje aktivity v Rusku.
Profimedia
 ČTK

Druhý největší výrobce lihovin na světě ukončuje aktivity v Rusku. Francouzská firma Pernod Ricard se tak rozhodla poté, co se ve Švédsku objevily kontroverze ohledně jejího obnoveného vývozu vodky Absolut do Ruska.

Reklama

Společnost Pernod Ricard může potvrdit, že na konci dubna 2023 zastavila veškerý vývoz svých mezinárodních značek do Ruska. Rovněž ukončíme distribuci našeho portfolia v Rusku, což je proces, jehož dokončení předpokládáme za několik měsíců,” uvedla firma.

Krvavé peníze pro Putina. Řečtí rejdaři vydělávají na ruské ropě

Krvavé peníze pro Putina. Řečtí rejdaři vydělávají na ruské ropě

Přední řečtí námořní dopravci přepravují více ruské ropy než státní moskevské tankery. Řečtí rejdaři pomáhají ruskému státnímu rozpočtu, ale zároveň drží světové ceny ropy pod kontrolou, což je zase v zájmu Spojených států a jejich spojenců.

Přečíst článek

Pernod Ricard v dubnu potvrdil, že obnovil některé vývozy do Ruska, které zastavil v březnu 2022 krátce poté, co Moskva zahájila invazi na Ukrajinu. Rozhodnutí firmy o obnovení exportu vyvolalo ve Švédsku a na sociálních sítích výzvy k bojkotu švédské vodky Absolut, která firmě patří.

Loga firem, které se podle Yale School of Management stáhly z ruského trhu.

Nechceme, nemůžeme. Proč velké západní firmy ani po roce neopustily Rusko

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru téměř ihned stovky západních nadnárodních firem oznámilo svůj odchod z ruského trhu, a to i za cenu miliardových odpisů. Ale neučinily tak rozhodně všechny. Dosud v Rusku v nějaké míře fungují pivovarnické skupiny Heineken a Carlsberg, energetický BP, francouzský maloobchodní řetězec Auchan či lídr farmaceutického trhu Pfizer. Není podle nich lehké odejít, kvůli akcionářům, zaměstnancům i výhrůžkám znárodnění ze strany ruského státu, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Společnost Pernod Ricard vlastní mimo jiné českou likérku Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Mezi její další známé značky patří gin Beefeater, rum Havana Club, koňak Martell, šampaňské Mumm nebo whisky Jameson. Největší výrobce lihovin na světě je britská firma Diageo.

šperky

Krvavé ruské diamanty za miliardy. Sankcím pořád unikají, protože by se narušil trh

Představitelé skupiny sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7 jednají o možnosti uvalit sankce na vývoz ruských diamantů. Analytici nicméně varují, že takové opatření by mohlo potenciálně zvýšit ceny této luxusní komodity a narušit globální trh se šperky, uvedl server CNBC. Navíc se diskutuje, jak sankce nastavit, aby je nebylo možné obcházet. Což se děje třeba s ropou. Nicméně Putinovo Rusko pořád z prodeje drahých kamenů získává miliardy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

mezinárodní obchod, ilustrační foto

Děravé sankce? Vývoz z Německa do zemí sousedících s Ruskem prudce roste

Přečíst článek
Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Lukáš Kovanda: Rusko letos poroste jako Česko, možná i více. Účinkují po roce západní sankce?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme