Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peníze bude možné posílat i jen přes telefonní číslo. Službu chystá ČNB a devět bank

Xiaomi
Gabriele Luparello / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Česká národní banka (ČNB) spustí registr, který umožní bankám zprovoznění služby, kdy pro poslání peněz bude stačit telefonní číslo příjemce. Nový systém by měl zjednodušit převádění peněz mezi lidmi a omezit omyly při špatném zadání čísla účtu, uvedla ČNB.

Reklama

Banky budou mít přístup do registru od 30. října, služba by měla být lidem, kteří o ni projeví zájem, dostupná v listopadu.

Jedno číslo, jeden účet 

Registr umožní párovat čísla účtu s telefonními čísly. K jednomu číslu účtu bude možné přiřadit několik telefonních, například pro rodinu, která využívá společný bankovní účet. Naopak k jednomu telefonnímu číslu bude možné přiřadit pouze jeden účet. Limit pro jednotlivé platby bude 5000 korun, při posílání peněz by se mělo plátci vždy zobrazit jméno majitele účtu, na který obnos převádí.

Výhody a nevýhody plateb jen na číslo mobilu. Spuštění novinky je na spadnutí

Další zjednodušení bankovních plateb z účtu na účet je na spadnutí. K odeslání platby na účet už vám brzo postačí vědět jen samotné telefonní číslo mobilu majitele. Odpadne tedy nutnost znát číslo účtu protistrany. Dlouho připravovaná novinka zvaná „Platby na kontakt“, kterou uvedou banky podle optimistického scénáře ještě letos, podle toho pesimistického až v dalším roce, skrývá ale minimálně jednu zapeklitost. A tou bude nutnost registrace do systému.

Přečíst článek

ČNB na přípravě služby spolupracuje s Českou bankovní asociací. Zájem o provozování služby vyjádřilo zatím devět bank. Registr telefonních čísel bude spravovat ČNB. Služba bude dostupná těm klientům bank, kteří o ni aktivně projeví zájem.

Projekt zrychlí posílání peněz a omezí omyly

Nová služba by měla podle ČNB zjednodušit a zrychlit platební styk a pomoci k omezení chyb, kterých se někdy klienti dopouštějí při zadání chybného čísla účtu nebo kódu banky. Centrální banka zároveň slibuje maximální zabezpečení systému.

Banky se vrhly na lov klientů mezi mladými. Slibují jim peníze navíc i nejnovější iPhone

Banky se vrhly na lov klientů mezi mladými. Slibují jim peníze navíc i nejnovější iPhone

Začátek nového školního roku i studijního semestru je tady a s tím už i tradiční novinková lákadla bank pro studenty a mladé lidi do třiceti let. Nejnovější bankovní marketingové akce cílí právě na nové mladé klienty, aby si zvykli na danou banku ještě, než si začnou sami vydělávat. Ti konzervativní totiž v bance obvykle pak už zůstanou. Noví klienti teď za sjednání účtu a splnění pár podmínek mohou získat finanční odměnu, mobil či případně další výhody. Připravili jsme pro vás přehled těch nejzajímavějších benefitů k tuzemským bankovním účtům pro mladé lidi.

Přečíst článek

„I s ohledem na nedávné kybernetické útoky na finanční instituce v ČR klademe nejvyšší důraz na zabezpečení všech plateb," uvedla ČNB.

Centrální banka také při této příležitosti zopakovala své doporučení, aby lidé posílali peníze vždy pouze těm příjemcům, které znají a kterým důvěřují. Klienti by měli být zejména obezřetní při nevyžádaných žádostech o peníze, které mohou být podvodné. ČNB varovala, že se zrychlováním plateb se také zkracuje doba, za kterou mohou lidé o své peníze přijít.

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Éra posilující koruny vůči euru nahrává nákupům evropské měny. Začínají to ostatně doporučovat, jak někteří investoři, tak i analytici. Navíc dnes je doba, kdy založit si účet v eurech či jiné cizí měně není až tak složité a mnohdy to jde i online na pár kliknutí. Prošli jsme proto nabídku jednotlivých bank v Česku a řekneme vám, na co si dát pozor. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme