Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pekárnám United Bakeries ze svěřenských fondů Andreje Babiše klesl zisk. Firma doplatila na drahý plyn

Pekárnám United Bakeries ze svěřenských fondů Andreje Babiše klesl zisk. Firma doplatila na drahý plyn
Penam
 ČTK

Společnosti United Bakeries z holdingu Agrofert loni meziročně vzrostly tržby o 35 procent na 2,54 miliardy korun. Zisk společnosti klesl o 34 procent na 59,9 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy umístěné ve Sbírce listin. Pekárnám v Česku loni výrazně stouply náklady kvůli rostoucím cenám energií, zejména plynu, který používají k výrobě pečiva.

Reklama

Do února 2017 vlastnil koncern Agrofert někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Agrofert na svém webu na základě zákona o evidenci skutečných majitelů uvádí Babiše jako obmyšleného svěřenských fondů. Obmyšlený je ve správě majetku ten, komu plyne prospěch ze svěřenského fondu.

Pod United Bakeries patří značky Odkolek, Delta nebo Toasttip. Provozuje pět regionálních pekáren. Čistý obrat společnosti se loni zvýšil o zhruba čtvrtinu na 3,34 miliardy korun.

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo

Babiše doběhly utajované nákupy pekáren. Penam dostal půlmiliardovou pokutu

Pekárenská skupina Penam z holdingu Agrofert dostala od slovenského antimonopolního úřadu (PMÚ) pokutu 21 milionů eur (502 milionů korun) za porušení antimonopolních pravidel. O rozhodnutí úřadu informoval Denník N. Antimonopolní úřad výši pokuty potvrdil, potrestanou firmu ale nejmenoval. Verdikt úřadu není pravomocný. Agrofert uvedl, že se proti pokutě odvolá.

Přečíst článek

Svaz pekařů a cukrářů v ČR loni uvedl, že United Bakeries spolu se společností Penam, která rovněž patří do holdingu Agrofert, jsou lídry na českém trhu. Firma ve výroční zprávě uvádí, že převážnou část jejích výnosů tvoří prodeje výrobků a služeb obchodním řetězcům. Svaz pekařů dříve uvedl, že řetězce ovládají 60 procent trhu s pečivem. Loni upozorňoval, že náklady na energie firmám rostly meziročně v průměru o 350 procent. Některé podniky platily i více než desetinásobek.

Výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý letos uvedl, že minulý rok skončily desítky podniků, a to především v malých městech a na venkově, a zdražování věcí včetně mouky bylo kritické hlavně pro malé, často rodinné podniky. Loni přitom svaz očekával, že růst zasáhne spíše střední a velké firmy. Podle Hlavatého to svaz předpokládal kvůli tomu, že ceny určovaly obchodní řetězce, které ale nakonec akceptovaly zdražení u dodavatelů.

Pekárna Zelená louka patřící pod Penam z Agrofertu musí vrátit stomilionovou dotaci na linku k výrobě toastového chleba. Nebyla dostatečně inovativní.

Odebrání stomilionové dotace pekárně Agrofertu už zase pokračuje. Síkela potvrdil, že jeho podřízení nejsou podjatí

Na více než rok se zastavil proces odebírání stomilionové dotace pekárně Zelená louka patřící pod Penam z Agrofertu kvůli námitce koncernu, že ministerští úředníci jsou podjatí. Nyní se opět rozjel poté, co šéf rezortu Jozef Síkela (za STAN) tuto námitku negoval, píše server iROZHLAS.cz

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme