Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Drama na pekařském trhu. Zejména venkov přišel kvůli inflaci o desítky malých pekáren

pekař, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Pekárenský průmysl prošel loni dramatickým otřesem a z 800 pekáren jich postupně skončily desítky, především v malých městech a na venkově, a očekává se, že mohou skončit další. I když Svaz pekařů a cukrářů ČR loni na jaře očekával, že problém budou mít především velké a střední pekárny, nakonec bylo extrémní zdražení mouky a energií kritické pro malé, často rodinné podniky, řekl na brněnském veletrhu Salimatech výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý.

Reklama

Pokud letos ekonomiku nezasáhne další silný negativní vliv, jakou byl loni vpád ruských vojsk na Ukrajinu, Hlavatý očekává, že by se mohla situace ve druhé polovině roku stabilizovat.

Zdražení mouky a energií zasadilo trhu ránu

Pekárenství bylo podobně jako jiné druhy průmyslu či služeb poznamenané pandemií covidu a loňský rok měl být tím, kdy se nadechnou k novému rozvoji. Avšak dramatické zdražení mouky prakticky ze dne na den až na dvojnásobek a růst cen energií jim zasadil ránu. Za plyn platily pekárny v průměru o 350 procent více, protože řada z nich skončila na spotovém trhu. „Někomu stouply ceny až dvanáctkrát," doplnil Hlavatý.

Bohumil Hlavatý, šéf Svazu pekařů ČR

Šéf pekařů Hlavatý: Pečivo bude dál zdražovat. A Babiš ovládne trh

Malé pekárny již končí. Ty středně velké ještě drží, čekají na levnější energie, vyhlížejí jaro a mezitím platí drahé energie. Na jaře se začne hrát poker o to, kdo v branži skončí a kdo přežije. Lídrem trhu je Babišův Penam. Podle šéfa Svazu pekařů a cukrářů Bohumila Hlavatého se blíží konsolidace. Což jinými slovy znamená, že spousta firem skončí. A lídr převezme jejich trh. Na domácí chléb můžeme rovnou zapomenout.

Přečíst článek

Očekávání problémů velkých a středních pekáren vyplývalo z toho, že ceny určovaly řetězce, ale nakonec jejich růst akceptovaly. I přesto zavřelo loni na jaře pět velkých pekáren, které už nebyly po covidu v nejlepší kondici. Jejich roční obrat činil zhruba miliardu korun, což jsou tři až čtyři procenta kapacity českého pekárenského průmyslu.

Vše o inflaci čtěte zde

Malé pekárny s ročními tržbami okolo pěti až deseti milionů korun, které mohly zdražit ze dne na den, skončily proto, že už dříve měly ceny pečiva o něco vyšší než řetězce a musely chleba a rohlíky zdražit tak, že už to část zákazníků nedokázala akceptovat. I když jich skončily desítky, tak to není na celkovém trhu vzhledem k jejich velikosti vidět.

Tragédie pro rodinné firmy

Jedná se spíš o rodinné tragédie a škodu pro pestrost trhu. Padesát největších pekáren má 90 procent trhu," řekl Hlavatý. Zmínil však, že ve velkých městech, jako jsou Praha a Brno, dokonce vznikají nové malé pekárny, protože ekonomická síla obyvatel těchto měst je vyšší než v malých městech.

Potravináři dál lobbují za razantnější snížení DPH u svých produktů

Snížení DPH na potraviny ze současných 15 procent na 13 nebo 14 procent se podle Potravinářské komory ČR ve spotřebitelských cenách příliš neprojeví. Mluvčí komory Helena Kavanová uvedla, že na ceny stále tlačí vysoká inflace a firmy se také musí potýkat se stoupajícími náklady na obaly, tlakem na růst mezd a stále vysokými cenami energií. O zavedení jedné snížené sazby DPH uvažuje vláda. Komora podporuje snížení DPH na potraviny až na pět procent. Ke snížení daně opakovaně vyzývá také Agrární komora ČR.

Přečíst článek

Dalším trendem, které loňský turbulentní rok přinesl, je návrat části obyvatel k nejlevnějšímu pečivu, tedy k rohlíkům a klasickému konzumnímu chlebu Šumava. Jejich loňská produkce bude patrně podobná jako v roce 2021. „I když se začalo prodávat více chleba o hmotnosti 600 gramů místo 1200 gramů a lidé začali méně pečiva vyhazovat, vyrobilo se ho stejně. Chléb je stále nejlevnější potravina s ohledem na energii, která v něm je. Lidé začali šetřit a místo dražšího jídla se vrátili k chlebu," řekl Hlavatý.

Že se i přes úspory obyvatel nesnížila produkce, je dané také množstvím ukrajinských uprchlíků v Česku. Naopak se loni dramaticky propadla produkce sladkého a jemného pečiva, které museli pekaři citelně zdražit, protože rostla i cena cukru a tuků.

Pšeničný klas

Lukáš Kovanda: Hrozí ještě výraznější zdražení pečiva. Ukrajina končí s vývozem své zemědělské produkce

Ukrajina oznámila, že zastavuje vývoz své zemědělské produkce přes černomořské přístavy. Činí tak v reakci na včerejší odstoupení Ruska od takzvané obilné dohody. Moskva se rozhodla dohodu vypovědět „na neurčito“ po dronovém útoku na plavidla ruského námořnictva, k němuž došlo ve vodách krymského přístavu Sevastopol. Moskva z útoku obvinila Kyjev. Celá záležitost může vážně zhoršit zásobování světa potravinami a prohloubit probíhající potravinovou krizi. Utrpí samozřejmě také ukrajinská ekonomika.

Přečíst článek

Největší zdražování je snad podle Hlavatého minulostí a další už by mělo být pouze v jednotkách procent a trh by se mohl stabilizovat. Že by ceny energií či pšenice klesaly, neočekává. Podle něj je potřeba, aby pekaři, kteří před ruskou agresí neinvestovali do modernizace provozů, investovali v nejbližších letech, aby byli konkurenceschopní.

Ne všichni na to budou mít, proto předpokládá, že může nastat další probírka trhu. Očekává také, že majitelé budou muset zvyšovat platy zaměstnanců, protože jsou nízké. „Průměrně je to 28 tisíc korun včetně ředitelů," řekl Hlavatý.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Konsolidační balíček jen oddálí dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

AKTUALIZOVÁNO: Konsolidační balíček jen oddálí náraz na dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme