Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiše doběhly utajované nákupy pekáren. Penam dostal půlmiliardovou pokutu

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo
Profimedia
 ČTK

Pekárenská skupina Penam z holdingu Agrofert dostala od slovenského antimonopolního úřadu (PMÚ) pokutu 21 milionů eur (502 milionů korun) za porušení antimonopolních pravidel. O rozhodnutí úřadu informoval Denník N. Antimonopolní úřad výši pokuty potvrdil, potrestanou firmu ale nejmenoval. Verdikt úřadu není pravomocný. Agrofert uvedl, že se proti pokutě odvolá.

Reklama

Podle PMÚ podnikatel v pekárenství neoznámil úřadu, že získal kontrolu nad dvěma konkurenčními pekárnami a že bez jeho souhlasu vykonával práva a povinnosti v souvislosti s touto akvizicí. Úřad uvedl, že tím podnikatel porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže a že zmíněná pokuta zahrnuje obě zmíněná provinění. Sankce patří k nejvyšším, jakou PMÚ dosud uložil.

„Rozhodnutí považujeme za chybné a nezákonné. Názory Protimonopolního úřadu vyjádřené v rozhodnutí odporují provedenému dokazování a skutečnému stavu věci a jsou výsledkem nesprávného právního posouzení a překročení pravomoci úřadu,” uvedla manažerka komunikace Agrofertu Adéla Čabayová.

Sídlo holdingu Agrofert spojeného s expremiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem v pražském Chodově.

Agrofert loni zdvojnásobil svůj zisk. Hlavním tahounem byly chemické továrny

Holding Agrofert loni více než zdvojnásobil zisk na 12,97 miliardy korun. Zisk vzrostl o 124 procent oproti 5,8 miliardy korun v roce 2021. Tržby skupiny vzrostly o 33 procent na 245 miliard korun, uvedl mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Za růstem tržeb je podle něj zejména zvyšování cen v chemickém průmyslu, což byl důsledek výrazného zdražování vstupních nákladů firem.

Přečíst článek

Klička, která se vymstila

Podle Denníku N případ souvisí s utajeným nákupem dvou výrobců pečiva v Bratislavě a v Žilině, byť úřad tuto akvizici Penamu dříve zakázal. List napsal, že Andrej Babiš, který Agrofert založil, obě pekárny v roce 2014 získal oklikou, když je koupil prostřednictvím blízkých advokátů a antimonopolnímu úřadu to neohlásil.

Čabayová upřesnila, že slovenský antimonopolní úřad vydal rozhodnutí 29. června. Uložil Agrofertu dvě pokuty v celkové výši 21 milionů eur za porušení povinnosti oznámit spojení v souvislosti s akvizicí slovenské pekárny První bratislavská pekárenská v roce 2013 a pozdější akvizicí slovenské pekárny PEZA v roce 2016.

Andrej Babiš, který je předsedou hnutí ANO, kvůli zákonu o střetu zájmů vložil v roce 2017 své akcie do svěřenských fondů. Podle slovenského registru partnerů veřejného sektoru je Babiš ve vztahu k Penamu jedním z konečných uživatelů výhod. Jde o osoby, které danou firmu vlastní nebo z její činnosti mají hospodářský prospěch.

Centrála Penamu ze skupiny Agrofert a pekárna Zelená louka v Herinku u Prahy

Agrofert chystá fúzi Penamu a United Bakeries, vznikne jednička s třetinovým podílem na trhu

Na českém trhu vznikne jasná pekárenská jednička. Dvě z největších firem Penam a United Bakeries, obě ze skupiny Agrofert, sfúzují do jedné, jejíž podíl na trhu by měl činit 30 až 35 procent. V rozhovoru pro newstream.cz to řekl generální ředitel Penamu a člen představenstva Agrofertu Jaroslav Kurčík. Celkový konsolidovaný obrat firem loni dosáhl 5,4 miliardy. V zisku před zdaněním si Penam o něco pohoršil, United Bakeries naopak, dodal.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme