Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odnikud nikam. Ani tento týden nepůjde většina zaměstnanců Liberty Ostrava do práce

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta
ČTK
 ČTK

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava zůstává doma další týden. Firma jejich návrat opět posunula, už pojedenácté, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Mluvčí ostravské huti Kateřina Zajíčková sdělila, že se v podniku znovu rozjíždějí válcovací tratě.

Reklama

Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince.

Chystá se realizace nějakých malých zakázek a čeká se na další vývoj jednání Liberty s Tamehem. Počet zaměstnanců, kteří zůstávají doma a kteří chodí do práce, je zhruba stejný jako minulý týden,” řekl Slanina.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má už delší dobu problém platit závazky, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Tameh Czech skončil v prosinci v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila a dluží mu skoro dvě miliardy korun. Liberty Ostrava zaměstnává zhruba 6000 lidí, Tameh okolo 300. Podle odborářů nyní pracuje okolo 1600 zaměstnanců huti.

„Naše válcovací tratě se znovu rozjíždějí, a to včetně Válcovny pásů, která minulý týden obnovila výrobu. Nakoupili jsme sochory, které můžeme využít pro spuštění výroby na středojemné válcovně i rourovně, dorazí ještě tento měsíc. Probíhají také jednání se společností Veolia o možnostech vytápění budov v areálu huti, aby se do práce mohlo vrátit ještě více našich zaměstnanců,”uvedla Zajíčková. Pracuje se podle ní také na instalaci nového parního generátoru, který bude uveden do provozu příští týden a umožní huti bezpečně udržovat teplo v koksárenských bateriích.

„Pokračujeme v našem úsilí o odblokování patové situace se společností Tameh Czech. Minulou středu jsme vedli konstruktivní jednání mezi naším vrcholovým vedením a představenstvem Tamehu, která sice nedospěla k žádným konkrétním závěrům, ale poskytla oběma stranám podněty, na které se v dalších jednáních můžeme zaměřit,” uvedla Zajíčková.

Liberty u soudu uspěla. Ochrana před věřiteli trvá

Všeobecné moratorium, které chrání hutní podnik Liberty Ostrava před věřiteli, trvá. Krajský soud v Ostravě zjistil, že nejsou splněny zákonné podmínky pro zrušení moratoria.

Přečíst článek

Přes 1300 věřitelů

Mluvčí Tamehu Patrik Schober ČTK potvrdil, že se schůzka minulý týden uskutečnila. „Liberty Ostrava ale chtěla na úrovni jednatelů mluvit jen o budoucí spolupráci. Úplně odmítala řešit minulé pohledávky,”řekl Schober.

Firma podle Zajíčkové pokračuje i v uskutečňování plánu B, který počítá s řešením bez Tamehu. „Dostali jsme již oficiální nabídku od dodavatele elektrických turbodmychadel pro vysokou pec, podle které mohou být připravena k dodání do letošního podzimu. Naši technici již s dodavatelem jednají o detailech instalace. Zjišťujeme také naše možnosti krátkodobého dočasného řešení, kdy by se využívalo několik menších mobilních kompresorů, které by mohly být, v závislosti na technických podmínkách, uvedeny do provozu během několika měsíců,” uvedla Zajíčková.

V neděli podle ní Liberty zahájila představování svého restrukturalizačního plánu věřitelům. Chce ho s nimi projednat do 21. března, kdy vyprší platnost moratoria. Věřitelů, kteří budou mít právo o plánu hlasovat, je podle soudu více než 1300.

Sanjeev Gupta, majitel, skupina Liberty

Podnikatel Gupta Liberty Ostrava vytuneloval a nyní nekomunikuje, stěžuje si Jurečka

Majitel Liberty Ostrava neprojevil zájem o jednání o stavu firmy s českou vládou či evropskými úřady, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj vlastník, kterým je Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, v podstatě ostravskou huť vytuneloval. Současná krize je podle ministra výsledkem sporu dvou firem, do něhož nemůže vláda zasahovat. Liberty je bez dodávek energií, její výroba stojí.

Přečíst článek

Spor o ceny

Zajíčková uvedla, že krizového manažera Thuense Victora nahrazuje od března v Liberty Ostrava současný provozní ředitel skupiny Liberty pro Evropu Deepak Sogani, který je také členem představenstva Liberty Ostrava. 

Liberty a Tameh jsou provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, plyny a páry. Liberty dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.

Z Liberty Ostrava je „město duchů“, lidé se bojí o práci

Lukáš Kovanda: Z ostravských hutí je po desetiletích „město duchů“, lidé se bojí o práci

Když přijdou na směnu, připadají si pracovníci huti Liberty Ostrava jako ve „městě duchů“, jak sami říkají. Není z čeho vyrábět, i když zakázky by byly. Huť dluží dodavatelům přes tři miliardy korun, z toho jen dodavateli energií, firmě Tameh, více než 1,5 miliardy. Mezi hutníky tak propuká panika, že přijdou o práci. Může jít o stovky, ale také tisíce lidí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme