Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nekonečný příběh. Zaměstnanci Liberty Ostrava zůstanou doma další týden

Z Liberty Ostrava je „město duchů“, lidé se bojí o práci
ČTK
 ČTK

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se posunuje o další týden. Po jednání s vedením podniku to řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Nový parní generátor, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií, chce huť spustit nejpozději koncem února.

Reklama

„U provozů, kde bylo minulý týden oznámeno obnovení, to zůstává stejné. Ostatní zaměstnanci zůstávají na překážkách na straně zaměstnavatele. Jsme pořád ubezpečováni, že jednání mezi Liberty Ostrava a Tameh Czech pokračují,” řekl Slanina.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Většina jejích zaměstnanců, stejně jako zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech (dohromady zhruba 6000 lidí), je od loňského 22. prosince doma a většina jejich provozů stojí. Huť je bez energií, protože Tameh jejich dodávky zastavil.

Zatímco huť chrání od loňského prosince před věřiteli (především před insolvenčními návrhy a exekucemi) moratorium vyhlášené soudem, Tameh skončil v prosinci v úpadku. Uvedl, že mu jeho jediný zákazník Liberty Ostrava za služby už půl roku neplatí. Insolvenční správce Dominik Hart uvedl, že pohledávka Tamehu za Liberty činí zhruba 1,8 miliardy korun.

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

David Ondráčka: Pošle stát Guptovi do Liberty další miliardy přes emisní povolenky?

Liberty Ostrava je historicky největší huť v Česku, největší zaměstnavatel na Ostravsku a do jisté míry součást identity města, včetně toho strašného vzduchu, když jedete kolem Bartovic. Fabrika prošla od devadesátek několika zpackanými privatizacemi a celý košatý příběh je opravdu hodně nešťastný. Není divu, že na Ostravsku zanechal mezi lidmi silnou pachuť.

Přečíst článek

Rozjede se pec číslo 3?

Do práce v huti chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jde asi o 400 lidí. Před týdnem se k nim přidalo i zhruba 200 pracovníků z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. U jiných provozů to ale podle odborářů možné není.

Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková uvedla, že Liberty pokračuje v jednáních se strategickými partnery a zákazníky o nákupu polotovarů (bram a sochorů), aby mohla v následujících týdnech opět zprovoznit i rourovnu. Parní generátor sloužící k restartu koksovny ale huť spustí nejdříve ve druhé polovině února.

„Napojení zemního plynu k novému parnímu generátoru proběhne během první poloviny února. Pracujeme na splnění bezpečnostních a technických podmínek tak, aby mohl být generátor v provozu nejpozději koncem února,” uvedla Zajíčková.

Při teplém útlumu se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. Od října má huť v takovém útlumu i svou poslední fungující vysokou pec číslo 3. Hospodářské noviny dnes napsaly, že vše spíše nasvědčuje tomu, že se pec číslo 3 už nerozjede. Směs v peci podle listu ztuhla, huť rozprodává šrot, který ještě měla na skladě, a další nenakupuje. Šrot je vedle železné rudy a koksu klíčovou surovinou při prvovýrobě oceli. „Vysoká pec číslo 3 je pořád vyhřívaná, pořád je temperovaná,” řekl ale ČTK Slanina.

Sanjeev Gupta, majitel, skupina Liberty

Podnikatel Gupta Liberty Ostrava vytuneloval a nyní nekomunikuje, stěžuje si Jurečka

Majitel Liberty Ostrava neprojevil zájem o jednání o stavu firmy s českou vládou či evropskými úřady, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj vlastník, kterým je Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, v podstatě ostravskou huť vytuneloval. Současná krize je podle ministra výsledkem sporu dvou firem, do něhož nemůže vláda zasahovat. Liberty je bez dodávek energií, její výroba stojí.

Přečíst článek

Společná minulost

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.

Stanjura: Zvažujeme návrh na insolvenci Liberty. Půjčka od státu je vyloučená

Stát jako věřitel hutní společnosti Liberty Ostrava, která má problémy platit své závazky, zvažuje i podání návrhu na insolvenci. Radiožurnálu to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dodal, že situaci by to ale ztížilo. Zcela vyloučená je pak podle něj finanční pomoc od státu. Stanjura uvedl, že huť má pohledávky v rámci své skupiny sedm nebo osm miliard korun, pokud by tedy vlastník peníze nechal v Liberty Ostrava, žádný problém by nyní nenastal, podotkl. Firma patří od roku 2019 do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Českému státu dluží Liberty Ostrava 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek

ArcelorMittal popírá, že by ovládl energoholding Tameh

Ocelářská společnost ArcelorMittal popřela, že koupila podíl polské firmy Tauron v jejich společném podniku Tameh Holding. Informovala o tom agentura Reuters. Součástí společného podniku je i Tameh Czech, což je dodavatel energií pro huť Liberty Ostrava.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme